CommentTime15 Jun 2025 22:06 (8 godzin temu) zmieniony
Witam. Od dłuższego czasu poszukuję na Atari XL/XE gry opartej na mechanice Pac-Mana, ale nieco odmiennej, wyróżniającej się własnym stylem. Mamy labirynt- podobny jak w oryginale, również miał w środku „domek duszków”, lecz tło było jasne (jasnobrązowe lub jasnozielone), a ściany w tym samym odcieniu, tylko znacznie ciemniejsze. Sterowaliśmy postacią przypominającą buźkę Pac-Mana i zbieraliśmy kropki, a w labiryncie pojawiały się również przeszkadzajki oraz duszki być może podobne do tych z Pac-Mana. Po wejściu do „domku duszków” ekran zmieniał się na pustą arenę, z której po prawej stronie wychodził przeciwnik - ciemniejsza buźka w kapelusiku. W tej fazie gra zmieniała się w coś na kształt pojedynku z elementami strzelanki, przypominającego tryb strzelania z Archona. Nie jestem pewien, czy mogliśmy się wtedy poruszać po całym polu, czy tylko po jego połowie, ale po trafieniu „złego” Pac-Mana przechodziliśmy do kolejnego etapu.
Niestety nie pamiętam więcej szczegółów. Kiedyś wspomniałem o tej produkcji na forum, ale nikt nie potrafił pomóc, odpowiedź użytkownika @Smaku („Greener Than You Think!”) była najbliższa mojemu opisowi, jednak to nie ta gra.
PS. Pod emulatorem Atari800 nie działa mi sterowanie (Keyset A), choć wszystko powinno być poprawnie skonfigurowane- może ktoś wie, co może być przyczyną? - MASAKRA XD