Atari800Win był kiedyś najprostszy w obsłudze, ale wymagał znalezienia ROMów, itp. Altirra w zasadzie rusza od razu i ma konfigurator dla początkujących. Ja bym wchodził w Altirrę, pomimo że teraz to naprawdę wielki kawał software i głębsza konfiguracja wymaga studiów wieczorowych. (tzn. trzeba wieczorem postudiować)
Od zarania dziejów korzystam z Atari800Win PLus i nie było jeszcze sytuacji, żeby coś innego było naprawdę potrzebne. Każdy emul ma swoje wady i zalety, ale dla zwykłego korzystania (tego opisanego 20% na gry, 80% na Basic) ten wystarczy.
Na szczęście dla początkujących, nie trzeba niczego szukać, żadnych ROM-ów, ponieważ wszystko w komplecie w jednym pliku jest tutaj: ->link<-
A do tego mamy opis konfiguracji krok po kroku tutaj: ->link<-
Mad-Pascal ??? Rozkminiam jeden i drugi emulator. Rom wgrany, Basic się uruchamia, jakieś proste programiki w Basic poczynione. Zastanawia mnie czy można poleceniem CSAVE nagrać na "magnetofon" w tych emulatorach. Stacji dyskietek nigdy nie miałem więc z nią nie mam doświadczenia /marzeniem była stacja 1050, ale jej cena w latach 80 było zaporowa/.
dla mnie najlepszy jest Atari 800 win,dobrze działa,ma Basic,jest sporo portów tego emulatora na różne systemy i ogólnie jest ok,można definiować przyciski,wykrywa pady,pozwala na save,zapis video/audio z gry... no i kiedyś śmiałem się jak znajomym nie działał płynnie na full scereen na jakiś starych lapkach nisko taktowanych poniżej 800 MHz i mówiłem z nutką ironii:"widzisz jakie Atari potężne!!! Playstation chodzi a Atari ledwo co,wyrzuć złoma;)"
Można nagrać csave, ale z wczytaniem będzie problem :) Natomiast w atari800 (nie wiem, jak w Altirze) jest wygodne urządzenie H: Piszesz SAVE "H:PROGRAM.BAS" a potem ładujesz LOAD "H:PROGRAM.BAS" Trzeba to włączyć w preferencjach.
Ja też uważam że "basic" Bociana jest wart polecenia jeżeli chcesz poświęcić na programowanie więcej niż kilka dni. Największe zalety: - dobra dokumentacja - naprawdę sporo przykładów - gwarantuję że jak będziesz miał pytanie i umieścisz je na tym forum w wątku mad pascal, to odpowiedź dostaniesz w parę dni (wcześniej pewnie dostałbyś w 1, ale niejaki Zbyti się obraził .. )
w altirze też jest urządzenie H:, ale jego ustawienie może wymagać studiów wieczorowych.
Dla początkującego altira ma taką ogromną zaletę, że napisy na ekranie atari można zaznaczać, kopiować i wklejać, jakby to był jakiś word czy inny notatnik. magia.
No to samo jest w Xformer 10 ;). Tu też są romy wbudowane, bo Darek dostał jeszcze licencję od Atari w latach 80-ych ;). Kożystam z niego zamiennie z Atari800. Xformer jest STRASZNIE prosty w obsłudze ;), do programowania idealny ;)
- Keyboard joystick presets: Joystick keyboard emulation now lets you select presets to customize which keys are used for each joystick, with built-in support for NumPad, Arrow keys, and WASD layouts. - Linux FujiNet-PC updated: Updated fujinet-pc with the latest changes, including important fixes while handling JSON data.
Bug Fixes
- Tab key captured by Fujisan instead of emulator: Tab (and Shift+Tab) keypresses were being intercepted by Fujisan's UI focus system and never sent to the emulated Atari. This prevented using Tab for navigation inside Atari programs — most notably the FujiNet configuration menu. In some cases the stray focus changes inadvertently altered Fujisan's own settings. Fixed by intercepting the key at the Qt event level before focus navigation can grab it.
- XEX loading via TCP API broken when FujiNet/NetSIO is active: When FujiNet was enabled, loading XEX files through the TCP API (e.g. from the fastbasic-debugger VSCode extension) failed because D1: commands were unconditionally routed to FujiNet-PC. BINLOAD now takes priority during XEX load and hands control back to NetSIO afterwards.
- macOS FujiNet-PC OpenSSL signing error: Fixed a code-signing error ("Team ID mismatch") that prevented FujiNet-PC from launching on macOS when built without an Apple Developer certificate. OpenSSL dylibs are now bundled and re-signed as part of the app.
Improvements
- XEX loading is faster when FujiNet is active — the emulator core now reads XEX data in chunks instead of byte-by-byte, reducing I/O overhead during load.