atarionline.pl Ultimate1MB - dziwne zachowanie na ekranie - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime10 Nov 2022
     
    Hej, Proszę o poradę,
    Mam w 65XE z płytą 130xe (64x6) zainstalowane U1MB i Gita fixer
    Wszystko działa bez problemów, ale zaóważyłem jedno dziwne zachowanie - w menu U1MB w "Save and Exit" w wierszu na dole z komendami pojawiają mi się dziwne znaczki.
    Firmware 2.05, flashowany kilka razy.
    W starszej wesji nie zaobserwowałem takiego zachowania.

    Efekt widać na filmiku: ->link<-

    Ktoś się spotkał z czymś takim? Co może być przyczyną?
    Co robić? Jak żyć? ;-)
    • 2:
       
      CommentAuthorJacques
    • CommentTime10 Nov 2022
     
    A masz już wymieniony układ 74LS08 na 74F08?
    • 3: CommentAuthorpigula
    • CommentTime10 Nov 2022
     
    Pokaż miejsce pobrania sygnałów dla ultimate (zalecam zrobić to według instrukcji Candle'a a nie Lotharka). Dorzuć też patch z 1 pojemnością.
    • 4:
       
      CommentAuthorsun
    • CommentTime10 Nov 2022 zmieniony
     
    Czyli np. tak, a ten patch z pojemnością to możesz coś więcej? pytam, bo mam zmontowane po Candlowemu, ale... ->link<- muszę zrobić testowo po Lotharkowemu, bo nie wiem co za numer.
    • 5: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime10 Nov 2022
     
    Obstawiam, że chodzi o to (niestety, mam tylko fotkę i nie pamiętam ani nie mogę rozczytać pojemności).
    • 6:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    A pojemność nie jest podana w nazwie pliku? 100pF? Napis 201 na kondensatorze to właśnie 100 pF.
    • 7: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    Późno trochę... :-D Masz rację.
    • 8:
       
      CommentAuthorJacques
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    A kiedy trzeba dołożyć ten kondensator do U1MB? Jakieś konkretne rewizje rozszerzenia czy sytuacje? Jest jakaś oficjalna informacja?
    • 9:
       
      CommentAuthorsun
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    @Peri Noid: dzięki. Chyba się na to nie natknąłem. Podbijam pytanie @Jacques bo nie trafiłem na ten patch.
    Na fotce widać, że to u1m z kątowymi złączami, czyli chyba jedna z pierwszych rewizji.
    • 10: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    Z tego co się dowiedziałem to ten pacz się aplikuje w 1200XL gdzie są problemy z masą z jakiegoś powodu.

    @Zaqu: popatrz na swoje pamięci, czy wszystkie są takie same? Mają takie same opóźnienia? Może tu jest jakiś kłopot? Tro he mi to wygląda na nie wyrabiające się czasami pamięci.
    • 11: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    • 12: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    Pamieci tu. TMS4464-10NL
    10 to chyba szybkie.
    • 13: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    Mam polutowane podobnie. I płyta z takimi samymi pamięciami. I nie mam problemów. Ciekawe... Szkoda, że masz procek wlutowany a nie w podstawce, można by podmienić na inny.
    • 14: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    Odpaliłem flashowanie raz jeszcze żeby wczytać starszą wersję i sprawdzić jak działa i ubiłem U1MB. Przełączyłem się na profil 3 bo pierwsze dwa używam a ten był czysty, odpaliłem uflasch.xex najnowszy. Wziąłem wsad z 3.x bez GOS i w czaie flashowania dostałem error. Nie mogłem już flashować bo nie widział dysku. A po resecie czerwony ekran. Po włożeniu oryginalnego romu i MMMU działa.
    Flash do zaprogramowania w U1MB? mam TL866 ale chyba nie mma do flasha podstawki.
    Jak najłatwiej to ogarnąć? Wysyłać do Lotharka? JTAG? Programować flash?
    • 15: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime11 Nov 2022 zmieniony
     
    U... słabo :-/ Niestety, nie umiem pomóc.

    Czemu flaszowałeś wersją 3? Jest stabilna 4-ka, działa bardzo dobrze (mam na 3 komputerach, zarówno pod Side2 jak i Side3).

    Przy okazji - nie ma znaczenia, który profil używasz - flasz wpływa na wszystkie i czyście wszystkie.
    • 16:
       
      CommentAuthorpancio
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    To jest chyba PLCC-32 - jest do TL866 II przejściówka... jak coś mogę flasha zrobić. Muszę tylko sprawdzić, czy mam te kostki...
    • 17: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    Hej.
    Warszawa.
  1.  
    Dziwne zachowaniem może być objawem sztucznej inteligencji.
    • 19: CommentAuthorPeri Noid
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    @Zaqu: Z drugiej strony, skoro jesteś z W-wy to jak się pofatygujesz na Kabaty to możemy spróbować tę kostkę np. przekopiować z mojego U1MB - mam programator i przejściówki. Damy radę.
    • 20: CommentAuthorZuluGula
    • CommentTime11 Nov 2022
     
    Ciekawe czy z Pancake 1024 tez sa takie problemy? ;)
    • 21:
       
      CommentAuthorpancio
    • CommentTime12 Nov 2022
     
    u mnie nie ma :-)
    • 22: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime2 Dec 2022 zmieniony
     
    Mały update - Back in life ;-)
    Peri Nord zaproponował mi pomoc, i chociaż mieszkamy tylko przez rzekę, to znaleźć czs było trudno, a więc zamówiłem adapter PLCC32 do DIP 32 i postanowiłem tak jak radzili mi koledzy tutaj oraz Lotharek sprawdzić i przeprogramować Flash.
    I to się okazało strzałem w 10!
    Po zaprogramowaniu znalezionym gdzieś zrzutem flash'a w satrszej wersji U1MB wstał. UFlash zadziałał normalnie i zainstalował najnowszą wersję bez problemu.
    I co najdziwniejsze - TO DZIWNE MIGOTANIE na ostatnim ekranie USTAŁO !!
    Jak to się stało - Nie wiem ?! Jedyne co zrobiłem to poprawiłem lutowanie zielonego kabelka przy rezystorze.
    • 23: CommentAuthorplinius
    • CommentTime2 Dec 2022 zmieniony
     
    @Zaqu

    Jak nic, ubiłeś sztuczną inteligencję, wstydź się ;)
    • 24: CommentAuthorpaptak
    • CommentTime2 Dec 2022 zmieniony
     
    Ja miałem takie dziwne krzaczki gdy miałem uszkodzoną pamieć flash w U1MB. Po wymianie na nową problem znikł. Problemy z flshowaniem też były. Raz pamięć się programowała za pierwszym razem a czasem wywalała błędy i trzeba było powtarzać.
    • 25: CommentAuthorZaqu
    • CommentTime7 Dec 2022
     
    W piątek będe próbował flashowania nowszym SDX'em i się okaże czy flash pada, czy może styki były utlenione i nie kontaktowały a jak wyciągałem i wkładałem kostkę to się przetarły. Kto wie.