Rafał, Vladimir i Michał - gratulacje Panowie! W pełni zasłużyliście na pierwsze miejsce. Gra jest po prostu niesamowita i wyjątkowa pod każdym względem. Czuje się zaszczycony, że załapałem się na wspólną stronę z Wami. :)
@amarok bardzo bym chcial byc tak dobry jak ty, wiesz to tak jest ja juz tyle razy widzialem kazda cegle w Tony ze patrzac na twoja gre mialem opad szczeny
nie, nie da się. nie wiem ile jeszcze osób miało by to zgłosić, żeby autor gdzieś podał info o wersji albo dacie kompilacji. w scrollu pojawia się gdzieś pod koniec (c)2024, aż się prosi żeby tam to wpisać...
tebe, jak mozesz watpic w moc Atari tu na Atarowskim forum ;-) A tak na powaznie specjalista od podkolorowania hiresu jest KONOP ktory nawet narzedzia odpowiednie stworzyl na potrzeby MONTego/
Wersja kolorowa w wersji plikowej, powinna być za darmo dla posiadaczy wersji mono, Inaczej jest to cwaniactwo i naciąganie ludzi na kasę. Ludzie kupili wersję mono bo myśleli że to będzie jedyna wersja a tutaj taka niespodzianka. Jestem bardzo ciekaw jak zachowa się autor. Będzie człowiekiem honoru czy zwykłą złotówą.
Wlasnie sprawdzilem i na C64 na ekranie wykorzystywane sa wszystkie 16 kolorów. Wydaje mi sie ze na male ATARI nawet samo podkolorowanie scenerii duzo by dalo, bo obawiam sie ze z podkolorowanym TONYm byloby ciezko.
@rbej1977 Jeśli pisałeś o Tony na C64, to właśnie tak – jest to darmowa aktualizacja. Jeśli chodzi o Atari XL, nowa aktualizacja będzie zawierać 'bonus level' po kazdym poziomie, w którym jedziesz wagonikiem (Tony Go!). Dodatkowo, od 6 grudnia udostępniamy grę Tony na Atari XL za darmo.
Odpowiadając na uwagi, że to "taki świetny biznes" – każdy, kto stworzył choć jedną grę, nawet taką, która się sprzedaje, wie, że nie przynosi to dużych pieniędzy, a pracy jest sporo. Najwięcej wysiłku wymaga organizacja.
Pozdrawiam i przypominam, że już jutro możecie pobrać nową wersję Tony na Atari XL całkowicie za darmo!
@rafaldudek A byłaby możliwość zrobienia wersji Tony VBXE z kolorami jak w C64? Bo to pewnie łatwiejsze (i dałoby efekt 1:1 jak na C64) i szybsze niż kolorowanie sprite'ami, choć obie wersje kolorowania byłyby super.
@Jacques VBXE ma sporo wiecej mozliwosci, ja wspominam w roznych dyskusjach ze jak ktos ma czas i potrafi dobrze zaprogramowac Atari z VBXE to ja predzej chce by to wygladalo tak, tym bardziej ze rozdzielczosc w sumie 320x200 i ma to do 64 kolorow a partalaksa scroll i wiele innych w sumie ulatwien
Super, co prawda dawno kupiony oryginał, ale bardzo miły gest dla atarowców :-) A ta nowa wersja na itch.io ma zintegrowaną Tony Go? Bo wcześniej była tam paczka Tony + Tony Go, a teraz jest tylko jeden .car.
Gierka super. Wersja mikołajowa... ukłon w podziękowaniu.
Pewnie wielu odpali plik CAR z AVGCarta, ale jakby ktoś chciał nagrać sobie tonyFREE na DCarta to podsyłam gotowy flasher. Odpalony na jakimś SIO2SD nagra nam na DCarta "wersję mikołajową".
Dlaczego warto zrobić grę na Atari? Nie jest to łatwe – technologia i ograniczenia sprzętowe stawiają przed tobą wysoką poprzeczkę. Ale to tylko początkowe problemy, które mogą odstraszyć, by stworzyć grę. Potem jest tylko lepiej – nagle poznajesz ludzi, którzy doradzają i pomagają. To osoby, których nigdy wcześniej nie spotkałeś, a traktują cię jak brata, wspierają i pomagają. Wchodzisz w świat, w którym każdy, niezależnie od wieku czy wykształcenia, oferuje ci pomoc. To zupełnie inny świat – świat dobra i bezinteresownej pomocy. Mogę wymieniać nazwiska, ale jest was tak wielu. Nawet nie wiem, jak wyglądacie. Dziękuję Bogu, że mam szczęście was poznać – to pokazuje, że nie jest źle. Był taki czas, kiedy chciałem się poddać, myślałem, że nie dam rady. Krzysiek KAZ (nawet nie znam nazwiska) napisał mi coś w stylu „rób dalej”. Tony to nie tylko gra, to ludzie i jestem z tego bardzo zadowolony.