Właśnie bawię się Rpi pico z biblioteką PicoDVI (https://github.com/Wren6991/PicoDVI). Zintegrowałem to z emulacja XEP80 zwiększając przy okazji trochę liczbę wierszy względem oryginału. Testuję podstawowe funkcje na DOSie i basicu i wyglada to obiecująco. Czy na XEP80 wyszedł kiedyś jakiś sensowny soft? Czy jest większy sens dalszej zabawy. Z tego co widzę to komendy menu i ed na SDX nie działają z XEP80.
ale zajexxxte, mam pica, będę montować na sto pro!!! ponoć atari writer rozumie cepa, nie wiem, czy któryś konkretny. też po tym, jak phaeron dodał emulgację do altiry to się coś tam wyszukało, może warto zerknąć?
mytek też zaczął robić klona oryginalnego xepa, także zainteresowanie jest, warto to ciągnąć!!!!!!!!
Przepraszam, ale tutaj Atari robi tylko za klawiaturę.
Jak ktoś ma na zbyciu starą klawiaturę PS2 to polecam projekt picomite ->link<- Kilka rezystorów, gniazdko VGA i mamy fajny komputerek z Basic-em. Z możliwością zapisania 8 programów w pamięci wewnętrznej PI Pico oraz wygodnym sterowaniem portami.
@markit koniecznie podziel sie skematem itp. jak bedziesz mogl. masz troche gpio wolnych w pico? bo jesli tak, to moglbym przerobic driver(y), żeby latały po cartridge, moze by troche szybciej dzialalo. na aage widziałem, że ludzie znaleźli "Silent Butler", ale to mało ciekawy soft na atarce.
Załączam opis połączeń w pliku tekstowym. Tak jak w oryginale podłaczmy się do drugiego portu Joysticka. Rpi pico zasiliłem też z tego portu. Koniecznie należy użyć konwertera napięć 5V<->3.3V dla lini RX i TX (piny 1 i 2 joya). Bez tego uwalimy pico. Warto też dodać mikrowłącznik na pinie 30 do masy. Działa jak reset. Ja przeciąłem kabel hdmi i lutowałem przez rezystory 270R wszystkie sygnały HDMI z opisu. Do tego musiałem podłączyć +5V do wtyczki HDMI bo telewizor nie wykrywał sygnału. Całość działa na driverze XEP80.SYS który mam na SDX z SIDE2
Zajętych jest 10 pinów GPIO. Można pokusić się o zbudowanie kartridza jednak do niego będzie trzeba napisać od nowa sterownik na Atari. Wtedy można by się pokusić o zaimplementowanie także trybów graficznych, tyle że chyba żaden stary soft tego nie obsłuży. Pozostając przy złączu joysticka także jest możliwość poprawy transferu. Obecnie komunikacja idzie 2 drutami, a w sumie mamy 5. I mozna zrezygnowac z serial'a na rzecz innego protokołu.
Implementacja XEP-80 jest w oparciu o repo: ->link<- obecnie jest bardzo ograniczona: * 1 font * domyślna wielkość znaków * bez atrybutów * bez migania (kursora i tekstu) * bez scroll'a * bez trybu graficznego wysokość ekranu obciąłem do 25 znaków po po poprawieniu komunikacji gdzie pico odpowiada pozycją kursora gdy była ona większa od 25 cały tekst trafiał do ostatniej linii statusu. To jest chyba ograniczenie sterownika XEP80.SYS Obecna implementacja umożliwia zdefiniowanie koloru tła, tekstu i kursora. Teoretycznie kolor tła i znaków można definiowac niezależnie dla każdego znaku 8x8px ale sterownik XEP tego nie wspiera. Tak więc kolory sa globalne i na razie zahardkodowane. Mogę dodac tylko 1 plik, w następnym poście wrzuce wsad do pico.
@markit no naprawdę dobry projekt - proszę dociągnij sprzęt do takiego punktu, żeby lajkonik mógł sobie zmontować, może jakieś płytki żeby pico dolutować, włożyć jakiś header do hdmi (coś jak ->link<- tak na dziś to za cienkim w uszach, żeby to sobie majstrować :(
jeśli chodzi o sofcik to zaprawdę powiadam Ci, zaangażuję się chętnie, tylko teraz mam akurat kilka projektów i projekcików w pajplajnie. ale blokuję slot i będziem walczyć.
@pirx mam już zamówione lepsze płytki ->link<- . Zweryfikuję nad poprawieniem komunikacji na porcie joy'a. Od strony pico mogę dołożyć więcej linii tekstu a nawet możliwość ustawiania kolorów niezależnie na każdy znak. Można też dodać tryb graficzny 320x240 monochromatyczny lub z definicja kolorów tła i pixeli na 8x1. To już będzie wymagało zmian w sterowniku. Od strony hardware i programowania pico jestem w stanie to ogarnąć. Na Atarynce pisałem coś w ASM 35 lat temu ostatnio.... Tak więc przydałoby się wsparcie.
Dodatkowo zauważyłem, że sterownik od Altirry ALTXEP80.SYS działa lepiej niż ten z SDX
o tak, phaeron (gość od altirki) zrobił kawał roboty, teraz tylko czerpać z tego wszyscy. fajnie, że działa z tym driverem, znaczy się już masz naprawdę zacną kompatydebilność.