atarionline.pl Kopiowanie Dysk => Turbo Blizzard / Unerring Masters dla plików powyżej 55kb - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime16 Apr 2025 23:04

Dziękuję za przetestowanie TSFX. Właśnie zgłosiłeś się na ochotnika, aby przetestować kolejny z 2 sekundami ciszy, kiedy go przygotuję.
      • 2: CommentAuthorpustak
      • CommentTime16 Apr 2025 23:04

Oczywiście, nie ma problemu :)
      • 3: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime17 Apr 2025 10:04

TSFX z 2-sekundowymi przerwami po blokach zawierających segmenty INIT
      • 4: CommentAuthorpustak
      • CommentTime17 Apr 2025 16:04 zmieniony

TSFX nagrany na kasetę wczytuję się elegancko!

Teraz wydawać by się mogło, że przerwa mogła by być krótsza może 1,5s może nawet tylko 1,0s, bo słychać po wznowieniu wczytywania chwilkę ciszy.

Jakby co mogę protestować różne opcje.

Najważniejsze że teraz TSFX działa.
      Dzięki baktra!
      • 5: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime17 Apr 2025 18:04

TURGEN 9.4.1 ustawi czas trwania ciszy na 1,8 sekundy. Ja bym raczej używał bezpieczniejszej wartości.

Kilka dodatkowych dziesiątych sekundy nie zaszkodzi i będzie działać ze zużytymi magnetofonami kasetowymi.

W przyszłym tygodniu opublikuję tymczasowy plik turgen.jar, który ustawi przerwy 1,8 sekundy.
      • 6: CommentAuthorZenon
      • CommentTime17 Apr 2025 18:04 zmieniony

Kopier na kartridżu (i nie tylko) miał takie opcje:
      Edytor: można było podpatrzeć wczytany plik rozbity na bloki + adresy każdego z nich.
      Można było zorientować się (po adresach), które bloki wymagają dłuższej przerwy. Np. Blok 5 i blok 10
      I tu: w czasie nagrywania na taśmę należało liczyć który blok jest nagrywany i klawiszem chyba SELECT, wydłużać dowolnie przerwę. Wciśnięty - robiła się przerwa, tak długa jak długo wciśnięty był klawisz.
      Dzięki temu obrazek mógł być nieco dłużej wyświetlany zanim nastąpił dalszy odczyt gry, etc.... czego tam....
      • 7:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime18 Apr 2025 08:04

@Zenon,
      Mowisz o Blizzard Copy ze swoja charakterystyczna rdzawa (kojarzaca mi sie z paskami przy odczycie z Blizzarda) ramka (byl np. obecny na wielu kartridzach z Blizzardem, w tym na Universal Turbo z Ataresu ktory ja mialem). Mial ograniczenie do wspomnianego w tytule watku 55 kB ale... faktycznie - byl zajebisty :) A dzieki wgladownicy ile to ja napisow w grach pozmienialem :P albo niesmiertelnosci sobie porobilem ;) Eh :) Az sie lezka w oku kreci.
      • 8: CommentAuthorZenon
      • CommentTime18 Apr 2025 10:04

:) to podajmy sobie ręce. Blizzard bił na łeb na szyję inne systemy turbo jeśli chodzi o możliwości oprogramowania, a wglądownica i możliwość używania plików BAT i RAMDYSKU jest klasą samą w sobie.
      • 9: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime18 Apr 2025 11:04

Zachowam trochę tych dobrych starych czasów, naprawiając Blizzard TSFXes. Chociaż oszczędzę łez dla mojego własnego faworyta - B-TAPE.
      • 10:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime18 Apr 2025 11:04

To teraz maly comming out ;) Przez dluzszy czas pare lat temu mialem jako dzwonek w telefonie... zapis Henrys House w Blizzardzie (nagrany Turgenem ;) Ale ze byl uciety (bo za dlugi) to po jakims czasie zmienilem na Gun Powder Charlie (moze kojarzycie - taki calkiem sympatyczny, publikowany w magazynie (o ile odbrze pamietam) Atari User biedniejszy klon Bomb Jacka. Bylo to o tyle zabawne (jak rozmawialem z kilkoma kumplami lubiacymi retro), ze gdyby ktos nagral sobie moj dzwonek (a raczej bardziej sensownie - gdybym mu wyslal moj oryginal) to moglby pod emulatorem wczytac gre ;) (lub po nagraniu na kasete rowniez i na oryginalnym magnetofonie w Blizzardzie :) (na smsa mialem sam rekord z nazwa zapisanego pliku (ten co trwa ulamek sekundy ;))
      • 11: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime19 Apr 2025 21:04

Oto turgen.jar. TSFXy dla Blizzarda generują teraz 1,8 sekundy ciszy po blokach, które zawierają segmenty INIT.
      • 12: CommentAuthorpigula
      • CommentTime22 Apr 2025 17:04 zmieniony

Ja mam jeszcze uwagi dotyczące generowania nagrań w turbo AST. W tym formacie za pomocą turgena jest problem z tworzeniem nagrań dla plików, które zawierają więcej niż 44 segmenty. Aktualnie zacząłem bawić się w odtwarzanie pirackiego studia Marauder - którego zestawy nagrywane były chyba w klasycznym AST. Za pomocą turgena mogę jedynie tworzyć wariant BUT, który działa tak sobie. Bo większość plików nie łapie się w te kryteria.
      • 13: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime22 Apr 2025 18:04

Następnie będziesz musiał uzyskać pliki binarne o strukturze bardziej przyjaznej dla AST. Po prostu 44 to sztywny limit dla AST.

Rzadko istnieje dobry powód, aby plik binarny miał więcej niż 44 segmenty. Z drugiej strony, oryginalny format AST nie wydaje się obsługiwać wektorów INIT. I to jest prawdziwy problem.

Będziesz musiał ostrożnie wybierać pliki .xex. Mogę oczywiście polecić najnowszą wersję narzędzia D2BFC, które może pomóc Ci wybrać pliki .xex.

->link<-
      • 14: CommentAuthorpigula
      • CommentTime22 Apr 2025 21:04 zmieniony

@Baktra - dzięki za link -> skorzystam i się pobawię...
      W między czasie okazało się, że studio Marauder owe programy zapisywało w standardzie turbo2000 a nie AST, a na początku taśmy umieszczało zabezpieczony loader Ajka, który pozwalał owe nagrania wczytać również na magnetofonach z AST/UM.
      • 15: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime23 Apr 2025 18:04

Jak działa TURGEN...
      ->link<-
      • 16: CommentAuthorpigula
      • CommentTime6 May 2025 20:05 (2 dni temu) zmieniony

@Baktra - mam dziwny objaw z jedną pozycją. Mam tutaj na myśli demo Nemesis.
      Mam to demo w systemie turbo UM na kasecie z epoki i działa mi bez zarzutu.
      Wczytuje się od pierwszego strzału. Natomiast Turgen nie jest w stanie poprawnie wygenerować z tego pliku XEX poprawnie Selfextractora oraz pliku CAS.
      Nie ma znaczenia, czy wygeneruję nagranie w systemie turbo2000 czy też UM. Po nagraniu na taśmę pozycja się nie wczytuje - po zakończeniu wczytywania magnetofon dalej pracuje, a demo się nie uruchamia. Ta sama sytuacja jest z plikiem CAS - nawet próbowałem wczytać to z a8picosio - efekt jest dokładnie taki sam.

Natomiast uwaga:
      Gdy użyje kopiera do turbo um - kopiującego z dyskietki na system turbo um, plik z magnetofonu uruchamia się bez zarzutu!!!
      • 17: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime6 May 2025 21:05 (2 dni temu) zmieniony

Załączony .XEX ma coś, co nazywam segmentem RUNINIT, który w najlepszym razie jest nieregularny.

Rozumiem, że kopiarka dysk->UM cicho dzieli segment RUNINIT na jeden segment INIT i jeden segment RUN.

TURGEN tego nie robi. Program ładujący UM jest wtedy zdezorientowany segmentem RUNINIT i nie kończy ładowania, kiedy powinien.

Załączam .XEX z podzielonym segmentem RUNINIT.
      • 18: CommentAuthorpigula
      • CommentTime6 May 2025 21:05 (2 dni temu) zmieniony

OK dzięki za wyjaśnienie - sprawdzę zatem, czy teraz to poleci muszę sobie to zapisać w notatkach... bo jak znam życie, to nie będzie jednostkowa sytuacja.

ps. teraz bez problemu rusza :)
      • 19: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime6 May 2025 22:05 (2 dni temu)

Głębsza analiza pokazuje, że to TURGEN myli się z segmentem RUNINIT i nie generuje sekwencji EOF. Chociaż segment RUNINIT jest nieregularnością, mogę naprawić moduł AST, aby go obsługiwał.
      • 20: CommentAuthorpigula
      • CommentTime6 May 2025 22:05 (2 dni temu)

dtx manager - rozwiązuje teraz pięknie ten problem. Dorzuciłem już go sobie do katalogu.
      Problem pojawił się dopiero pierwszy raz na 7 kaset maraudera, które odtwarzam... także dużego problemu nie ma... dzięki za szybką reakcje i kolejny fajny tip.
      • 21: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime7 May 2025 15:05 (1 dzień temu)

Ostateczna diagnoza problemu związanego z segmentem RUNINIT. TURGEN nie wygenerował poprawnie bloku EOF. Zamiast {0xDE,0xDE,0x00} generował {0x03,0xDE,0xDE,0x00}. Ups!

Blok EOF jest potrzebny tylko wtedy, gdy plik binarny kończy się segmentem INIT, więc błąd rzadko się pojawia.

Wystarczy powiedzieć, że zostanie to naprawione w wersji 9.4.2.