Kopier na kartridżu (i nie tylko) miał takie opcje: Edytor: można było podpatrzeć wczytany plik rozbity na bloki + adresy każdego z nich. Można było zorientować się (po adresach), które bloki wymagają dłuższej przerwy. Np. Blok 5 i blok 10 I tu: w czasie nagrywania na taśmę należało liczyć który blok jest nagrywany i klawiszem chyba SELECT, wydłużać dowolnie przerwę. Wciśnięty - robiła się przerwa, tak długa jak długo wciśnięty był klawisz. Dzięki temu obrazek mógł być nieco dłużej wyświetlany zanim nastąpił dalszy odczyt gry, etc.... czego tam....
@Zenon, Mowisz o Blizzard Copy ze swoja charakterystyczna rdzawa (kojarzaca mi sie z paskami przy odczycie z Blizzarda) ramka (byl np. obecny na wielu kartridzach z Blizzardem, w tym na Universal Turbo z Ataresu ktory ja mialem). Mial ograniczenie do wspomnianego w tytule watku 55 kB ale... faktycznie - byl zajebisty :) A dzieki wgladownicy ile to ja napisow w grach pozmienialem :P albo niesmiertelnosci sobie porobilem ;) Eh :) Az sie lezka w oku kreci.
:) to podajmy sobie ręce. Blizzard bił na łeb na szyję inne systemy turbo jeśli chodzi o możliwości oprogramowania, a wglądownica i możliwość używania plików BAT i RAMDYSKU jest klasą samą w sobie.
To teraz maly comming out ;) Przez dluzszy czas pare lat temu mialem jako dzwonek w telefonie... zapis Henrys House w Blizzardzie (nagrany Turgenem ;) Ale ze byl uciety (bo za dlugi) to po jakims czasie zmienilem na Gun Powder Charlie (moze kojarzycie - taki calkiem sympatyczny, publikowany w magazynie (o ile odbrze pamietam) Atari User biedniejszy klon Bomb Jacka. Bylo to o tyle zabawne (jak rozmawialem z kilkoma kumplami lubiacymi retro), ze gdyby ktos nagral sobie moj dzwonek (a raczej bardziej sensownie - gdybym mu wyslal moj oryginal) to moglby pod emulatorem wczytac gre ;) (lub po nagraniu na kasete rowniez i na oryginalnym magnetofonie w Blizzardzie :) (na smsa mialem sam rekord z nazwa zapisanego pliku (ten co trwa ulamek sekundy ;))
Ja mam jeszcze uwagi dotyczące generowania nagrań w turbo AST. W tym formacie za pomocą turgena jest problem z tworzeniem nagrań dla plików, które zawierają więcej niż 44 segmenty. Aktualnie zacząłem bawić się w odtwarzanie pirackiego studia Marauder - którego zestawy nagrywane były chyba w klasycznym AST. Za pomocą turgena mogę jedynie tworzyć wariant BUT, który działa tak sobie. Bo większość plików nie łapie się w te kryteria.
Następnie będziesz musiał uzyskać pliki binarne o strukturze bardziej przyjaznej dla AST. Po prostu 44 to sztywny limit dla AST.
Rzadko istnieje dobry powód, aby plik binarny miał więcej niż 44 segmenty. Z drugiej strony, oryginalny format AST nie wydaje się obsługiwać wektorów INIT. I to jest prawdziwy problem.
Będziesz musiał ostrożnie wybierać pliki .xex. Mogę oczywiście polecić najnowszą wersję narzędzia D2BFC, które może pomóc Ci wybrać pliki .xex.
@Baktra - dzięki za link -> skorzystam i się pobawię... W między czasie okazało się, że studio Marauder owe programy zapisywało w standardzie turbo2000 a nie AST, a na początku taśmy umieszczało zabezpieczony loader Ajka, który pozwalał owe nagrania wczytać również na magnetofonach z AST/UM.
CommentTime6 May 2025 20:05 (2 dni temu) zmieniony
@Baktra - mam dziwny objaw z jedną pozycją. Mam tutaj na myśli demo Nemesis. Mam to demo w systemie turbo UM na kasecie z epoki i działa mi bez zarzutu. Wczytuje się od pierwszego strzału. Natomiast Turgen nie jest w stanie poprawnie wygenerować z tego pliku XEX poprawnie Selfextractora oraz pliku CAS. Nie ma znaczenia, czy wygeneruję nagranie w systemie turbo2000 czy też UM. Po nagraniu na taśmę pozycja się nie wczytuje - po zakończeniu wczytywania magnetofon dalej pracuje, a demo się nie uruchamia. Ta sama sytuacja jest z plikiem CAS - nawet próbowałem wczytać to z a8picosio - efekt jest dokładnie taki sam.
Natomiast uwaga: Gdy użyje kopiera do turbo um - kopiującego z dyskietki na system turbo um, plik z magnetofonu uruchamia się bez zarzutu!!!
CommentTime6 May 2025 21:05 (2 dni temu) zmieniony
OK dzięki za wyjaśnienie - sprawdzę zatem, czy teraz to poleci muszę sobie to zapisać w notatkach... bo jak znam życie, to nie będzie jednostkowa sytuacja.
Głębsza analiza pokazuje, że to TURGEN myli się z segmentem RUNINIT i nie generuje sekwencji EOF. Chociaż segment RUNINIT jest nieregularnością, mogę naprawić moduł AST, aby go obsługiwał.
dtx manager - rozwiązuje teraz pięknie ten problem. Dorzuciłem już go sobie do katalogu. Problem pojawił się dopiero pierwszy raz na 7 kaset maraudera, które odtwarzam... także dużego problemu nie ma... dzięki za szybką reakcje i kolejny fajny tip.