Kopier na kartridżu (i nie tylko) miał takie opcje: Edytor: można było podpatrzeć wczytany plik rozbity na bloki + adresy każdego z nich. Można było zorientować się (po adresach), które bloki wymagają dłuższej przerwy. Np. Blok 5 i blok 10 I tu: w czasie nagrywania na taśmę należało liczyć który blok jest nagrywany i klawiszem chyba SELECT, wydłużać dowolnie przerwę. Wciśnięty - robiła się przerwa, tak długa jak długo wciśnięty był klawisz. Dzięki temu obrazek mógł być nieco dłużej wyświetlany zanim nastąpił dalszy odczyt gry, etc.... czego tam....
@Zenon, Mowisz o Blizzard Copy ze swoja charakterystyczna rdzawa (kojarzaca mi sie z paskami przy odczycie z Blizzarda) ramka (byl np. obecny na wielu kartridzach z Blizzardem, w tym na Universal Turbo z Ataresu ktory ja mialem). Mial ograniczenie do wspomnianego w tytule watku 55 kB ale... faktycznie - byl zajebisty :) A dzieki wgladownicy ile to ja napisow w grach pozmienialem :P albo niesmiertelnosci sobie porobilem ;) Eh :) Az sie lezka w oku kreci.
:) to podajmy sobie ręce. Blizzard bił na łeb na szyję inne systemy turbo jeśli chodzi o możliwości oprogramowania, a wglądownica i możliwość używania plików BAT i RAMDYSKU jest klasą samą w sobie.
To teraz maly comming out ;) Przez dluzszy czas pare lat temu mialem jako dzwonek w telefonie... zapis Henrys House w Blizzardzie (nagrany Turgenem ;) Ale ze byl uciety (bo za dlugi) to po jakims czasie zmienilem na Gun Powder Charlie (moze kojarzycie - taki calkiem sympatyczny, publikowany w magazynie (o ile odbrze pamietam) Atari User biedniejszy klon Bomb Jacka. Bylo to o tyle zabawne (jak rozmawialem z kilkoma kumplami lubiacymi retro), ze gdyby ktos nagral sobie moj dzwonek (a raczej bardziej sensownie - gdybym mu wyslal moj oryginal) to moglby pod emulatorem wczytac gre ;) (lub po nagraniu na kasete rowniez i na oryginalnym magnetofonie w Blizzardzie :) (na smsa mialem sam rekord z nazwa zapisanego pliku (ten co trwa ulamek sekundy ;))
Ja mam jeszcze uwagi dotyczące generowania nagrań w turbo AST. W tym formacie za pomocą turgena jest problem z tworzeniem nagrań dla plików, które zawierają więcej niż 44 segmenty. Aktualnie zacząłem bawić się w odtwarzanie pirackiego studia Marauder - którego zestawy nagrywane były chyba w klasycznym AST. Za pomocą turgena mogę jedynie tworzyć wariant BUT, który działa tak sobie. Bo większość plików nie łapie się w te kryteria.
Następnie będziesz musiał uzyskać pliki binarne o strukturze bardziej przyjaznej dla AST. Po prostu 44 to sztywny limit dla AST.
Rzadko istnieje dobry powód, aby plik binarny miał więcej niż 44 segmenty. Z drugiej strony, oryginalny format AST nie wydaje się obsługiwać wektorów INIT. I to jest prawdziwy problem.
Będziesz musiał ostrożnie wybierać pliki .xex. Mogę oczywiście polecić najnowszą wersję narzędzia D2BFC, które może pomóc Ci wybrać pliki .xex.
@Baktra - dzięki za link -> skorzystam i się pobawię... W między czasie okazało się, że studio Marauder owe programy zapisywało w standardzie turbo2000 a nie AST, a na początku taśmy umieszczało zabezpieczony loader Ajka, który pozwalał owe nagrania wczytać również na magnetofonach z AST/UM.
@Baktra - mam dziwny objaw z jedną pozycją. Mam tutaj na myśli demo Nemesis. Mam to demo w systemie turbo UM na kasecie z epoki i działa mi bez zarzutu. Wczytuje się od pierwszego strzału. Natomiast Turgen nie jest w stanie poprawnie wygenerować z tego pliku XEX poprawnie Selfextractora oraz pliku CAS. Nie ma znaczenia, czy wygeneruję nagranie w systemie turbo2000 czy też UM. Po nagraniu na taśmę pozycja się nie wczytuje - po zakończeniu wczytywania magnetofon dalej pracuje, a demo się nie uruchamia. Ta sama sytuacja jest z plikiem CAS - nawet próbowałem wczytać to z a8picosio - efekt jest dokładnie taki sam.
Natomiast uwaga: Gdy użyje kopiera do turbo um - kopiującego z dyskietki na system turbo um, plik z magnetofonu uruchamia się bez zarzutu!!!
OK dzięki za wyjaśnienie - sprawdzę zatem, czy teraz to poleci muszę sobie to zapisać w notatkach... bo jak znam życie, to nie będzie jednostkowa sytuacja.
Głębsza analiza pokazuje, że to TURGEN myli się z segmentem RUNINIT i nie generuje sekwencji EOF. Chociaż segment RUNINIT jest nieregularnością, mogę naprawić moduł AST, aby go obsługiwał.
dtx manager - rozwiązuje teraz pięknie ten problem. Dorzuciłem już go sobie do katalogu. Problem pojawił się dopiero pierwszy raz na 7 kaset maraudera, które odtwarzam... także dużego problemu nie ma... dzięki za szybką reakcje i kolejny fajny tip.
CommentTime18 May 2025 20:05 (6 dni temu) zmieniony
@Baktra, czy możesz zrobić TSFX Laura dla Blizzard. Ja zrobiłem TSFX i nagrałem na kasetę ale zawsze się zawiesza na ekranie "proszę czekać program się wczytuje". Próbowałem wszystkich loaderów 1.0, 2.0, 2.5, 2.7, 3.0, TOS, KOS, short KOS, wszystkie binary loadery. Zawsze błąd.
CommentTime19 May 2025 09:05 (5 dni temu) zmieniony
Tutaj trzeba być mądrym. Oryginalny plik binarny z ArSOFT nie jest zbyt przyjazny dla programów do ładowania kaset.
U mnie działa następująca kombinacja: - Zmodyfikowany plik binarny z trainerem (zobacz link poniżej) - Ładowanie za pomocą Short KOS 2.0 przekonwertowanego na standardowy plik rozruchowy kasety.
Baktra działa! Dziękuje. Nie wiedziałem, że dołączyłeś Short KOS 2.0 w standardzie do TFSX razem z Laurą. Sprawdziłem też wczytywanie Laura z Short KOS z obrazu Carta. Przesunąłem taśmę poza Short Kos nagrany w standardzie. Uruchomiłem Short KOS z Carta i bez problemu wczytałem Laura.
Pytanie: jak dołączyłeś Short KOS w standardzie na początek TSFX?
Aby mieć Short KOS jako plik rozruchowy taśmy, musisz 1. Zaktualizować element projektu, aby dodać Short KOS. 2. Skonfigurować moduł Turbo Blizzard, aby przekonwertować program ładujący na plik rozruchowy (Narzędzia, Preferencje, Turbo Blizzard)
Baktra, a pytanie troche inne. Czy jesteś w stanie wyodrębnić programy z Carta "Turbo Toolbox II"? (załączam plik). Jest tam Aragorn Copy, obsługuje on pamięć rozszerzoną. Przydałbym mi się. Nigdzie nie mogę go znaleźć w Internecie.
Baktra, thanks for the files. They will be added to the archives. I also wish you impressive hacking work because most of these programs by Marek Górecki are not available separately. Thanks in advance :).
CommentTime20 May 2025 17:05 (4 dni temu) zmieniony
Baktra, dzięki wielkie. Tak z ciekawości skopiowałem używając Aragon Copy - Laurę właśnie - z xex na Blizzarda. Buforu pamięci dużo to się plik z Laura w nim zmieścił. Na kasetę się nagrało i....... nie wczytuje się :)
Sprawdzę dzisiaj wieczorem Barahir-a (niektóre xex-y Barahira mają powyżej 60kb) - zobaczymy.
Ten Aragon Copy wygląda dość podobnie do Boss-a. Kiedyś baktra przy okazji innej gry (The Hunt) poprawił Turgena żeby robił odpowiednie przerwy w trakcie wczytywania. Jak gra ma obrazki czy intro to magnetofon musi zatrzymać się i przez to ta przerwa. Wtedy też okazało się że Boss I tych przerw też nie robi,być może Aragon działa tak samo.
Baktra to fachowo opisywał chodzi o bloki chyba INT albo coś takiego.
CommentTime21 May 2025 15:05 (3 dni temu) zmieniony
@Baktra - tak. Użyłem dokładnie tego pliku Laury co wskazałeś. Sytuacja wygląda tak: 1. Przekonwerowalem ten plik Turgenem do Blizzarda jeszcze raz - TSFX bez short Kos 2.0. Nagrałem na taśmę i użyłem short KOS z Twojego pliku co mi podesłałeś (sprawdziłem też z Short Kos 2.0 z obrazu carta) - wczytuje się bez problemu. 2. Spróbowałem kopiować ten sam plik Laury z użyciem Aragorn Copy D:=T: (pod DOS oczywiście i od razu na taśmę) i to nagranie się nie wczytuje. Błąd gdzieś pod koniec ładowania. Użyłem oczywiście Short KOS 2.0 do ładowania.
Co do Barahira to jeszcze nie sprawdziłem. Dzisiaj to zrobię.
CommentTime21 May 2025 16:05 (3 dni temu) zmieniony
Próbowałem zrobić to samo z emulatorem, procedura po prostu zadziałała.
Standardowy bufor kopiowania jest za mały, więc dodatkowa pamięć RAM musi zostać zainstalowana i aktywowana poprzez odpowiedź Y na pytanie „Use Extension?”.
Możesz również użyć funkcji Verify. Kopiarka zweryfikuje, czy nagranie jest fizycznie poprawne (bez próby uruchomienia nagranego programu)
CommentTime21 May 2025 18:05 (3 dni temu) zmieniony
Sprawdzę to jeszcze raz. Baktra a pytanie dotyczące tego pliku CAS - Micro_TOS_1.1.cas. Nie mogę go w żaden sposób przekonwertować na działającego XEX. Wiem, że jest on na obrazie Carta Phoenix 1.0. by Hurek.xex ale bardzo wygodnie było by go mieć w pliku xex osobnym - na potrzeby szybkiego ładowania z AVG Carta. Próbowałem go przekonwertować za pomocą 8cas-convert - wynikowy plik XEX się nie uruchamia. Kopiowałem za pomocą np BOSSa. pod DOSem z C: na D:. Wynikowy plik tez się nie uruchamia. Możesz pomóc?
CommentTime22 May 2025 08:05 (2 dni temu) zmieniony
Tutaj w zasobach atarionline go nie widzę ale ja mam obraz całego karta oraz pliki TOS i Micro TOS - Cas i bin. Bin nie uruchomię z Avg Cart ani pod emulatorem, CAS się wczytują ale ja potrzebuję XEX.
Oto MicroTOS1.1 jako plik binarny. Hack był dość prosty, plik .CAS zawierał tylko plik rozruchowy. Moja wersja to monolityczny plik binarny przeniesiony z $4000 do oryginalnej lokalizacji, dzięki czemu można go załadować z DOS lub Universal Cartridge. Oczywiście, w tym procesie niszczy DOS, ale taka jest typowa natura miniaturowych programów ładujących
Dzięki Baktra. Tylko, że plik uruchamia się bez problemu pod emulatorem. Na prawdziwym Atari z poziomu menu AVGCART nie uruchamia się. Tak samo jest z short kos 2.0.
CommentTime23 May 2025 16:05 (1 dzień temu) zmieniony
Nie wiem jak jest w przypadku SHORT KOS 2.0 - Nie mam pliku .XEX.
Jeśli chodzi o MicroTOS 1.1, sposób w jaki jest napisany, nie będzie tolerował dysku w stacji dysków podczas rozruchu, ponieważ zwraca kontrolę do ROM-u systemu operacyjnego, który następnie spróbuje uruchomić się z dysku, jeśli jest obecny.
Odtworzyłem ten problem w emulatorze.
Podczas korzystania z AVGCART - Czy jesteś pewien, że wszystkie emulowane dyski są wyłączone/puste? Mogę oczywiście dalej hakować, więc kontrola nie zostanie zwrócona do systemu operacyjnego.
ShortKOS 2.0 ładuje się do $069E-$0B7A. Prawie pewna śmierć dla większości programów ładujących. Dołączanie wersji, która sama się relokuje po załadowaniu.