Nie widzę powodu, dla którego plik .xex nie miałby działać z AVGCART. Chyba że plik .XEX jest ładowany z pliku .ATR i żaden z kabli nie jest podłączony ani do PBI/ECI, ani do SIO.
Generalnie - jak czegoś nie ma, to poproszę o podsyłanie. To jest właśnie tak, że wspólnie zbieramy te zasoby i jak ktoś się swoimi unikatami nie podzieli, to ich po prostu w archiwum nie będzie. Jeśli mogę prosić - to najlepiej podsyłać paczki zip na priv, bo wątków i postów jest tyle, że łatwo przegapić jakieś pojedyncze programy. Zachowujmy te pliki, bo odchodzą wraz z nośnikami i autorami, a im więcej osób ma zasoby tym większe szanse ich przetrwania.
CommentTime26 May 2025 13:05 (5 dni temu) zmieniony
@Baktra, sprawdziłem jeszcze raz na AVG CART zrzut cartridge Atares w XEX i jednak się uruchamia. Może jakiś chwilowy błąd.
Mam pytanie: Zastanawiam się, czy byłaby technicznie możliwa implementacja funkcji wskaźnika postępu ładowania w Turgen – np. pasek postępu lub procentowa informacja na ekranie w trakcie ładowania danych z CAS. Czy taki mechanizm dałoby się zrealizować w ramach Turgen System czy jednak trzeba by było mieć odpowiednio napisany loader? Taka funkcjonalność była by super pomocna przy ładowaniu plików turbo z AVG Cart. W A8 Pico Sio jest pasek ładowania i jest to świetne rozwiązanie. W AVG Cart fizycznego wyświetlacza brak, dlatego musiałoby być coś na ekranie komputera.
CommentTime26 May 2025 14:05 (5 dni temu) zmieniony
To nie jest możliwe. W naturze emulacji sprzętowej leży to, że oprogramowanie nie może rozróżnić, czy podłączona jest prawdziwa kaseta, czy emulator oparty na .CAS. Nawet gdyby istniał API udostępniane przez AVGCART, które pozwalałoby określić, jaka jest pozycja w pliku .CAS, moduły ładowania musiałyby zostać zmodyfikowane, aby korzystać z tego API.
Wyobraź sobie kolejny kabel zwisający z AVGCART, zapewniający OSD :-)
Istnieją jednak uniwersalne moduły ładowania z wbudowanym paskiem postępu. 1. VisiLoad dla Czechosłowackiego Turbo 2000 i Super Turbo 2. SITRE, LBE PMG dla standardowych rekordów. SITRE pokazuje numery bloków, LBE PMG pokazuje paski.
Oczywiście dostosowane ładowarki również mogą to zrobić. Weźmy moduł ładowania dla gry YOOMP! Ma on swój własny piękny pasek postępu.
Aby udowodnić, że nie zbieram wymówek, mogę podać praktyczny przykład.
KSO Turbo 2000 i Blizzard. Można by powiedzieć, że pasek postępu jest łatwy, ponieważ z każdym blokiem przesuwalibyśmy wskaźnik (np. PMG w trybie bez DMA). Ale jest pewien haczyk. Oba systemy mają nagłówki plików, ale żaden z nich nie zawiera rozmiaru pliku.
Więc nawet sam format pliku jest przeciwko nam. Jedynym sposobem byłoby dostosowanie modułu ładującego do konkretnego pliku. To nie jest świetne rozwiązanie (choć stosowane przez niektóre moduły ładujące, szczególnie w przypadku standardowego formatu).
Dzieje się tak, ponieważ nie używasz naturalnego formatu pliku dla Turbo 2000 lub Super Turbo. Używasz jednego z niestandardowych formatów (ChainLoading, BlockLoading), gdzie jedynym elementem w naturalnym formacie jest niewielki moduł ładowania. Będziesz musiał zmienić typ konwersji na „Monolityczny plik binarny” i podać monolityczny plik binarny na wejściu.
Tak, niestety, nie można dostać wszystkiego, czego się chce. Autorzy systemów Turbo w latach 80. doszli do wniosku, że przy szybkich transferach paski postępu są zbędne :-)
CommentTime29 May 2025 10:05 (2 dni temu) zmieniony
Mam problem z ładowaniem CASów Blizzarda z użyciem SubCarta, tzn. w przypadku większych plików, po pewnym czasie ładowanie wywala się z błędem. Używałem różnych loaderów, Micro TOS, itp. zawsze to samo. Krótsza gra ma szansę się wczytać, dłuższa nie (np. Miecze Valgira II przerobione na CAS Blizzarda). W normalu nie zauważyłem tego problemu.
Czy ktoś się może z czymś spotkał? Ewentualnie może udostępnić konkretny loader i plik CAS, gdzie mu na pewno się wczytuje gra zajmująca np. kilkadziesiąt KB, żebym sprawdził u siebie?
Z tego co pamiętam to tak, ładował się i w Altirze i z użytkiem urządzenia Bumbox od Zaxona), ale musiałbym potwierdzić. Dobrze byłoby w drugą stronę, gdyby ktoś mógł udostępnić pewniaka CAS (Turbo Blizzard) z "dużą" grą i wskazać z którym cartridge'm lub loaderem się mu ładuje, żebym sprawdził u siebie na SubCarcie.
CommentTime29 May 2025 18:05 (2 dni temu) zmieniony
Ja mam AVG Carta i przetestowałem ładowanie z niego różnych turbo CAS-ów wygenerowanych przez Turgen. I moje doświadczenia są takie: 1. Turbo ROM - działa wszystko - bardzo ładnie 2. Blizzard - prawie nic nie działa niestety 3. Turbo 2000 polskie i czeskie - w większości działa, ale nie wszystko 4. Czeskie Super Turbo - w większości nie działa 5. AST, ATT, Unerring Master - działa prawie wszystko 6. KSO 2000 - w większości nie działa 7. Turbo D - nie działa
Co ciekawe A8 pico sio lepiej sobie radzi i prawie wszystko działa, Blizzarda wczytuje bez problemu. Tak samo Turbo D. Nie wiem ale może w przypadku AVG Cart wynika to z tego gdzie jest linia DATA. czy przez port joysticka czy przez sio. Ale w blizzard jest w sio a on na avg cart nie dziala, ast i att tez chyba w sio a te działają.
Albo trzeba kombinować z odpowiednim formatem (ChainLoading, BlockLoading), ale już cierpliwość mi się skończyła :). A8 pico sio generalnie radzi sobie lepiej.
Moja recepta na pliki Cas turbo: z avg cart/sub cart ładować loadery, tos, kos a z a8 pico sio same już plik Cas. Ja sobie podzieliłem tą moją kolekcję na dwie części: 1) AVG- CART: Cas-y: Turbo ROM, AST, ATT, UM, T2000 - bo jest wygoda i nie muszę zmieniać ustawień żadnych jak w PICO SIO. 2. A8 PICO SIO - reszta. Nie wygoda jest ze trzeba zmieniać ustawienia przy zmianie turbo - SIO DATA i TURBO WHEN - J2P4, J2P2, COMM, SIO DATA IN, None/Motor - fajna w sumie zabawa ale trzeba troche poklikać przyciskami :) (chyba że zaxon coś zmienił w najnowszym sofcie, nie mam najnowszego).
AVGCART nie ma połączenia z portem joysticka, więc Turbo D i KSO Turbo 2000 (wariant joysticka) nigdy nie będą działać. To oczywiste.
Czechosłowacki Super Turbo jest zagadką, ponieważ powinien działać. Blizzard - tryb turbo jest aktywowany przez ustawienie 1 na DATA IN, być może AVGCART tego nie obsługuje.
Oczywiście nie liczę przypadków, gdy ktoś wybiera niewłaściwy program ładujący pliki binarne dla danego pliku binarnego. To nie wina AVGCART.
Jestem w ciemności, ponieważ nie mogę znaleźć dokumentacji technicznej AVGCART, która zawierałaby niezbędne szczegóły techniczne. Smutne, będąc właścicielem AVGCART. Chociaż rozumiem, że obsługa .CAS jest kwestią drugorzędną.
CommentTime29 May 2025 19:05 (2 dni temu) zmieniony
Baktra, ja bym zaryzykował stwierdzenie, że obsługa prawdziwego Atari jest kwestią drugorzędną w czasach gdzie emulacja tego komputera jest na bardzo wysokim poziomie :). Ale nic nie daje tyle przyjemności co zabawa właśnie na prawdziwym Atari.
Ja bardzo lubię się bawić Twoim Turgenem. Avg / a8 pico sio czy prawdziwy magnetofon z turbo - lubię.
CommentTime30 May 2025 06:05 (1 dzień temu) zmieniony
@MatthewNS To by potwierdzało moje problemy z ładowaniem Turbo Blizzarda z SubCarta. Prawie nic nie działa, tylko naprawdę małe CASy Blizzarda się wczytują. Też masz tak, że po chwili w teorii poprawnego ładowania występuje error i tyle?
CommentTime30 May 2025 10:05 (1 dzień temu) zmieniony
Dla kompletności, spróbowałbym przygotować plik .CAS z Blizzard, który ma długie przerwy między blokami. TURGEN ma taką opcję. W ten sposób możemy ustalić, czy występuje błąd czasowy.
Przydałoby się jakieś narzędzie do sprawdzenia grupowego, które pliki gier z katalogu AtariOnline są monolityczne. Sprawdzanie w Turgen plik po pliku to czasochłonne zajęcie. Chyba, że jest już coś takiego.