atarionline.pl Atari Last Party 2026 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  

12. edycja Last Party - najstarszego atarowskiego zlotu w Polsce z tych ciągle żywych! Pierwszy raz spotkaliśmy się w 1997 roku.
      Data to 3-6 I 2026 (piątek - wtorek, święto Trzech Króli). W środku pracujący poniedziałek. Nie zapomnijcie wziąć URLOP!!!

Miejsce to samo co w tym roku: Pensjonat Licheń przy ul. Toruńskiej 4B.

W sprawie noclegów i obiadów utworzę osobny wątek, ale nie wcześniej niż w listopadzie.

Bilet tradycyjnie dotyczy całej rodziny (chociaż zachęcam przemyśleć, czy dzieciaki nie będą się nudzić przy niepewnej pogodzie).

Pamiętajcie, że nie ma party bez konkursów, dlatego przypominam, że prace zgłaszamy do 5 stycznia do godz. 12. Oczywiście miło będzie, jeśli przyślecie wcześniej.

->link<-
      • 2: CommentAuthoras...
      • CommentTime20 Jan 2025 19:08

Znowu zapowiada się przedłużony zlot :)
    2.  
      Ale przed czy po? ;p

Także na to party jak co roku wystawiam wejściówkę na licytację WOŚP: ->link<-

Jeśli Was przelicytują (ale dopiero wtedy!), to możecie oczywiście kupić na stronie imprezy. W tej cenie do końca stycznia, potem 2 miesiące przerwy technicznej :)
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime20 Jan 2025 22:49 zmieniony

edit :)
    3.  

Jak zapewne zauważyliście, zmieniliśmy logo! Pozostaliśmy w klimacie retro. Autorem nowej wersji jest Rocky/MadTeam. Serdecznie dziękuję!!!

Z okazji tego, że do zlotu pozostało już tylko 50 dni, uruchomiłem sklepik z marzeniami... znaczy się z gadżetami! Na początek oferujemy tzw. magiczne kubki, które zmieniają swój wygląd po zalaniu gorącym napojem. W temperaturze pokojowej pozostają całkowicie czarne.

Kubki z nowym logo dostępne są w wersji z czarnym lub białym tłem. Można również zamówić edycje z logo z pierwszej edycji z 1997 roku, z 2023 roku oraz wersję 3D z 2024 roku.

Tradycyjnie oferujemy także podkładki pod mysz - w kolorze czarnym i białym.

Dla tych, którzy wolą „niemagiczną” wersję kubka - proszę o odrobinę cierpliwości. Pojawi się w sprzedaży w przyszłym tygodniu. Dostępne też będą koszulki.

W tej edycji kalendarz niestety nie jest dla nas zbyt łaskawy. Tuż po świętach mamy tylko dwa dni robocze, potem sylwester, Nowy Rok - i zaraz zlot. Oznacza to, że wszystko musi zostać wyprodukowane znacznie wcześniej.

Przewiduję też wydłużone terminy realizacji zamówień przez moich producentów, dlatego jeśli chcecie coś zamówić, zróbcie to do końca listopada.

Być może uda się przedłużyć ten termin o pierwszy tydzień grudnia, ale wolałbym uniknąć stresu związanego z tym, że coś nie dotrze na czas.

->link<-

A na koniec najważniejsze: jak idą prace nad produkcjami na compoty???
      • 6:

CommentAuthorsun
      • CommentTime14 Nov 2025 15:57

@AS: kubek z Twoimi inicjałami, nareszcie :)
      • 7: CommentAuthortebe
      • CommentTime14 Nov 2025 16:05

a skład chemiczny można prosić ?
      • 8:

CommentAuthorsun
      • CommentTime14 Nov 2025 16:31

AS'a czy kubka?
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Nov 2025 17:02

Proszę bardzo:
      skład chemiczny
      • 10: CommentAuthoras...
      • CommentTime14 Nov 2025 17:27

@Sun-ku
      AS
      PARTY

Dlatego Rafciu(Vasco) wspominał coś o jakimś telewizorze ;)
      • 11: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Nov 2025 17:41

Składu chemicznego kubka nie trzeba gdy zawartość kubka jest antyseptyczna.
    4.  

Do oferty sklepu dołączyły koszulki z logo tegorocznej edycji. Dostępne jest 8 kolorów.

Czy bylibyście chętni na koszulki z logo poprzednich edycji? Konkretnie tych, które są na kubkach?

Dziękuję, że wspieracie imprezę!

->link<-
    5.  

Jeśli ktoś wciąż się waha, czy przyjechać, sugeruję podjąć szybką decyzję, ponieważ już wkrótce wyślę kalendarze do druku. Chciałbym, aby starczyło ich dla wszystkich, dlatego ważna jest dla mnie liczba zapisanych osób.

Jednocześnie nie chciałbym robić nadmiarowego zamówienia. Umówmy się więc, że osoby zapisane do niedzieli i/lub do 60. miejsca mają gwarantowany egzemplarz.

Aha, zgodnie z zeszłorocznymi sugestiami, w kalendarzu pojawi się także karta ze styczniem 2027 – oczywiście z datą zlotu!

Autorem kalendarza jest oczywiście lexx – wielkie dzięki!

- - -

Z innej beczki: sprawdźcie, proszę, czy na liście uczestników macie zaznaczone, jeśli przyjeżdżacie ze sprzętem (symbol komputera obok ksywy). Zamówienie znaczków będzie dopasowane do tej liczby osób.

- - -

Pamiętajcie o pracach na konkursy! Nagrody będą zacne. Myślę, że będziecie zadowoleni!
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 16:17 zmieniony

To ja mam pytanie, czy jestem zapisany, bo będę. Na stronie można sprawdzić?

PS. Sprawdziłem. Można, więc nie było pytania. Dzięki.
    6.  
      W poniedziałek leci zamówienie na:
      - kalendarze,
      - identy imienne,
      - znaczki dla osób, które przyjadą ze sprzętem,
      - kubki, koszulki itepe.

Więc wiecie co robić :)
    7.  

Dotarły kalendarze. Otrzyma je pierwsze 60 osób z listy uczestników:
      ->link<-
    8.  

Jak zapewne pamiętacie, podczas ostatniej edycji Lost Party 2025 dopuszczone były prace, przy których w procesie tworzenia korzystano z narzędzi sztucznej inteligencji. Decyzja ta wynikała ze świadomości, że takie narzędzia są i będą wykorzystywane, a uczestnicy pozostaliby jedynie z domysłami - często niesłusznymi i krzywdzącymi - podczas gdy inne prace nigdy nie zostałyby „zdemaskowane”. Taka sytuacja byłaby zatem wyraźnie niesprawiedliwa. Uznałem, że uczciwiej będzie po prostu napisać w jakim stopniu skorzystano z AI, a głosujący mogą to uwzględnić zgodnie ze swoim sumieniem.

Niedawno Nosty na atarionline.pl pokazał grę, w zasadzie w całości napisaną przez AI. Oczywiście nawet taka praca wymagała działań elementu białkowego ;) Może jest to aktywność, którą można byłoby oceniać na compotach? Oczywiście w ramach osobnej kategorii, trochę jak wild? Oczywiście zrozumiem, jeśli ktoś skorzysta z klauzuli sumienia i nie będzie oddawał głosów w tej kategorii.

Na innych zlotach odbywają się konkursy np. shaderów. Kiedyś bardzo kontrowersyjne (oględnie mówiąc) było dopuszczanie prac korzystających z OpenGL itd. Zaproszenie uczniów szkół z całej Polski do uczestnictwa w VBXE Compo też było różnie odbierane.

Nie upieram się, że ścieżka, którą ruszam organizując taki konkurs jest słuszna. Sam nie mam pojęcia. Pewnie każdy z nas będzie miał własne zdanie. Można je wyrazić niżej w komentarzu. Nie wątpię też, że będzie to jeden z tematów, które będziemy poruszać za nieco dwa tygodnie na zlocie. Pewnie nie zgodzimy się we wszystkim, ale na pewno wyjdziemy z tych rozmów mądrzejsi, a przynajmniej z szerszym spojrzeniem na sprawę.

Aha, jeśli okazałoby się, że zaleje nas fala programów niskiej jakości, zawsze możemy skorzystać z prawa zwyczajowego i przeprowadzić selekcję :) Ale nie martwmy się na zapas.

Regulamin AI Compo:
      - limit wielkości plików: brak,
      - poza plikiem właściwym (gotowy program, grafika, muzyka itd.) sugeruje się załączenie opisu stworzenia pracy (np. prompty, opis działań itd.),
      - podczas prezentacji autorzy lub wyznaczone przez nich osoby będą mogły opowiedzieć o pracy, limit czasu: 5 minut.
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Dec 2025 16:58 (4 dni temu)

Ja jestem za. Oddzielenie konkursów dla prompterów jest słuszne. Pomogłoby też pewnie (przy gfx, atascii compo) dostarczanie organizatorowi kilku klatek z postępów w pracy.
      • 19: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime19 Dec 2025 18:24 (4 dni temu) zmieniony

juz widzę kolejkę prompterow do konkursu. Myślę że jeżeli chodzi o grafikę szczególnie st, to będzie bardzo ciężko, myślę że w praktyce konkursy ograniczą się do wąskiego grona dobrze znanych entuzjastów którym robienie grafiki sprawia mega radochę, a ludzi nowych i nie sprawdzonych po prostu nie będzie się dopuszczać. Czyli suma sumarum będzie tak jak było. Nadzieją pozostaje atasci art gdzie nie da się robić naprawdę dobrych prac na ai - da sięrobić średnie albo średnio dobre.
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Dec 2025 19:21 (4 dni temu)

Ci z poprzedniej edycji już by mogli zrobić zaczyn kolejki :)
      • 21: CommentAuthorRocky
      • CommentTime20 Dec 2025 00:53 (4 dni temu)

Nie podoba mi się kierunek, w którym to zmierza.
      Tu trzeba jasno oddzielić użycie narzędzia AI jako narzędzia wspierającego proces twórczy oraz narzędzia wyręczającego twórcę.. dziś to głównie dotyczy grafik, ale nic na przeszkodzie w tworzeniu muzyki..
      W przypadku grafik problemem jest konwersja, gdyż na razie nie ma takiej AI, która by zrobiła dobry, zaawansowany obraz na Atari.. choć zakładam, że takowy kiedyś powstanie.
      Widziałem doceniony przypadek wytworu AI skonwertowanego przez RC. Autor nawet jednego piksela nie postawił.
      Dla mnie się liczy pomysł oraz realizacja.. Wprawne oko widzi, czy piksele zostały postawione świadomie, czy poprzez algoryrtm.
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Dec 2025 16:14 (3 dni temu) zmieniony

Rocky:

Nie podoba mi się kierunek, w którym to zmierza.

W którym co zmierza? I jaki kierunek? Proszę o sprecyzowanie, bo nie ma tu żadnej informacji.

Rocky:

Widziałem doceniony przypadek wytworu AI skonwertowanego przez RC. Autor nawet jednego piksela nie postawił.

Konkrety, konkrety? Ja widziałem prace jak SamurAI, ale nie wiem, czy autorzy postawili piksele, bo mnie przy nim nie było, a w sumie nie pytałem.

Rocky:

Wprawne oko widzi, czy piksele zostały postawione świadomie, czy poprzez algoryrtm.

Ta, na pewno... Kusisz, żeby Cię sprawdzić :)
      • 23:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Dec 2025 18:03 (3 dni temu)

@Rocky
      No z tym wprawnym okiem różnie bywa, Sławosz Odyssey pachniało Rasta Converterem na big screenie, co okazało się nieprawdą.
      • 24: CommentAuthorRocky
      • CommentTime20 Dec 2025 23:13 (3 dni temu)

Kaz: ... sam się z ciekawości sprawdzałem :)

Co do AI, to proponuję osobną kategorię wszelakich tworów zrealizowanych za pomocą promptów.
      Mogą to być grafiki, muzyczki, gry, intra.. może dema.
      Warunek, że to się uruchomi na Atari bez dodatkowych konwersji.

To może być ciekawy konkurs.
    9.  
      Tej, ale właśnie jest osobna kategoria :)

W jakim sensie "bez dodatkowych konwersji"? Wymagany jest działający już plik, można dołączyć opisy, omówić itd.

No i ta kategoria działa trochę na zasadzie wilda, czyli nie musi być plik. Była "krówka", utwór na skrzypce itd. Tu też sobie wyobrażam np. wydrukowaną grafikę.
      • 26: CommentAuthorVascoTristesse
      • CommentTime23 Dec 2025 13:25 (21 godzin temu) zmieniony

Tradycyjnie osoby przyjeżdżające ze sprzętem wrócą do domów ze znaczkiem.

W tym roku będzie na nim zeszłoroczna zwycięska praca na gfx compo autorstwa Piesia/Agenda.

Logo: Rocky/MadTeam.
      • 27: CommentAuthorVascoTristesse
      • CommentTime23 Dec 2025 18:51 (16 godzin temu) zmieniony

Kolejne widokówki z najlepszymi grafikami z Atari Last Party 2025 już na Was czekają!

Autorzy: kris3d/NG, Rocky/MadTeam, Piesiu/Agenda.
      • 28: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Dec 2025 19:11 (15 godzin temu) zmieniony

@Rocky tu mnie zastanowiłeś. Nie wiem jak swoje grafiki robił Gaspar do SFII ale nawet jak użył narzędzia Ilmenita to efekt końcowy to jego "pociągnięcia" robią FINAŁ :] widzę charakterystyczne dla toola Ilmenita "poziomie linie z dupy" (w grafikach SFII) ale Gaspar efekt finalny (nie wiem czy robił ręcznie od A-Z czy retuszował) oddał jako cieszący oko.

Niesamowicie irytują mnie ludzie na AAge co generuję jakieś grafiki za pomocą narządu Illmenita i ich skilem ma być jakiś dobór parametrów ale na końcu w ogóle nie kłopoczą się by to wyglądało na tip-top.
      • 29: CommentAuthortebe
      • CommentTime23 Dec 2025 20:18 (14 godzin temu)

na letnim Lost Party Rocky prowadził wykład na którym opowiadzał jak tworzy grafiki w G2F, także o tych poziomych liniach (MadCat)

to jest uzyskanie efektu interlace bez interlace, w tym celu linie te muszą następować jedna po drugiej, pierwsza kolor / druga odcień

obrazki XI są dobrym przykładem tej metody
      • 30: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Dec 2025 20:34 (14 godzin temu) zmieniony

@tebe przewertowałem podręcznik @modmate jaki zamieściłeś i nadal widzę różnicę między użyciem takiej techniki przez ludzi i przez AI, np. Ilmenita.

Nie wiem jak to zrobił Gaspar - i nie obchodzi mnie to - irytują mnie tylko ci "generujący", którzy nie chcą i/lub nie potrafią takiego obrazku dokończyć "ręcznie".
      • 31: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime23 Dec 2025 21:14 (13 godzin temu)

Obrazków po Rasta często nie da się poprawić bo tak są "wyciśnięte". Próbowałem obrabiać chłoporobotnice z dema Prozac Dream, ze średnio zadowalającym skutkiem.
      • 32: CommentAuthortebe
      • CommentTime23 Dec 2025 21:24 (13 godzin temu) zmieniony

tutaj film z Lost Party i opis tej metody, od 11.11 min

• 33: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Dec 2025 22:22 (12 godzin temu) zmieniony

no ale to co mam napisać? Ilmenita uważam za wybitną postać, ale jego tool nie dowozi a brandzlowanie się jego wynikami (RC) mnie zmęczyło - i tak zabrałem krytyczny głos po wielu latach obserwacji to co "im tam wchodzi".

nie widzę problemu jak programista skraca sobie robotę generując "coś wyjściowego" za pomoc AI, dlaczego nie grafik?

problem dopiero się zaczyna jak "automat" nie dowozi optymalnego rozwiązania. w grafice to widać szybko, w kodzie można to przykryć "mocą obliczeniową".

na co komu niedoskonałe grafiki z RC jeżeli ktoś na ich podstawie nie zrobi tych właściwych?

na co komu spuszczanie się pana Nosty jak kod nie wyrabia się w ramce a gameplay tego potrzebuje?

---

mój apel ;) nie generujcie syfu jeżeli nie potraficie doprowadzi go do doskonałości - a jak AI będzie robić rzeczy które oprą się mojej krytyce to "prompterzy" też już potrzebni nie będą ;) na pewno nie na 8-bit system :P