W czwartek o 20:00 na naszym zoomie Cyprian pokaże całkiem świeży program dla Atari STE "Turbochip", który umożliwia tworzenie muzyki trackerowej jednocześnie na Yamahę i DMA. Czyli łączenie syntetyków z samplami. A później jeszcze moduł EPSS do Cubesa, też dla STE. Zapraszam.
@dhor dobre porównanie do SoftSyntha. Turbochip to jest 7 kanałowy traker cziptiunów. Do grania sampli/MODów mamy 4 kanałowy Protrackera albo 8 kanałowy Octamed.
Turbochip technicznie wygląda tak że kanały 1 - 3 to jest dźwięk YM2149F (czyli zwykły cziptune). Kanały 4 - 6 to są 32-bajtowe 8-bitowe sample grane przez DAC STE. Ostatni kanał 7 jest do grania samplowej perkusji 8bit 25033Hz przez DAC STE.
Bardzo poważny i szanowany magazyn Sound On Sound opublikował wywiad z Pete'm Cannon'em o tym, jak używa Cubase 2 i Atari 520 ST, które służy za kontroler dla syntezatorów Akai:
Jeszcze odnośnie muzyki na ST/STE w grach. W starych czasach głównie słuchaliśmy chiptunów, często wątpliwej jakości, bo firmy wydające gry robiły pod najmniejszy wspólny mianownik i jak najmniejszym nakładem pracy. Oczywiste, ale przykre. Bo ani nie wykorzystywano możliwości STE, ani nawet ST, ani nie reklamowano, że można też posłuchać muzyki z gier przez MIDI. Czytaliście w jakimś Bajtku, Moim Atari, Atari Magazynie czy innych atarowskich pismach o takiej możliwości? Dopiero ostatnie lata przyniosły wysyp informacji o tym na forach, blogach. I okazało się, że masa gier na ST ma muzykę, która w starych czasach zamiatała wszystko na rynku komputerów domowych. Wystarczyło mieć jakikolwiek sprzęt MIDI z modułem brzmień i podpiąć go do Atari. Od paru lat oglądam w końcu nagrania z tymi grami i szczerze żałuję, że w latach 90-tych marzyłem o grach z samplami zamiast kupić sobie klawisze MIDI. Przykłady informacji i filmików:
ps2. a propos pierwszej części The Last Ninja - ale tym razem na ST - odgrzebałem z użyciem archive.org nigdy nie opublikowany, choć funkcjonalnie ukończony port - dzięki wpisywaniu "niemądrych" promptów w chatGPT (ścieżka po której to znalazłem jest zapisana w powyższym wątku na atari-forum.com):
Jak wspominał w 1988 roku znany muzyk Krzysztof Sadowski ->link<- (obecnie Krzysztof S., oskarżony o czyny pedofilskie), korzystał z Atari ST do komponowania utworów, w tym do filmów, a prezentował tę możliwość m.in. na słynnym festiwalu Jazz Jamboree, gdzie firma Atari (zapewne PZ Karen) była obecna:
W znakomitej większości zrobione w oparciu o ATARI 520ST 4Mb + SATAN oraz Cubase + MIDI. ->link<-
PS: A nie, skłamałem. Nie "w większości", tylko W CAŁOŚCI sekwencje są na Atari ST z Cubase'em. Pomyliło mi się z tym ->link<- (tu jest większość na Atari ST).
przy tej okazji w sumie zastanawiam sie, czy plyta CD nie jest juz przezytkiem...? Wielkie to to, nieporeczne. Napedow do tego nie ma. Juz nawet laptopy robia bez czytnika.
Gdzie jest ciężko z odtwarzaczami CD? Do odtwarzania CD audio przede wszystkim służy sprzęt audio, choćby mini-wieże cały czas napęd posiadają. DVD czy Blu-Raye też odtwarzają audio, PS4 widać czarna owca, ale jak dla kogoś priorytetem jest muzyka, a nie gry, to kupuje inny odtwarzacz. Nadal mnóstwo ludzi woli w domu obcować z muzyką w fizycznym wydaniu i posiada kolekcję albumów, także sprzęt do CD nie zniknie, a na pewno nie całkowicie.
Jean-Michel Jarre występował z Atari ST podczas koncertu „Paris La Défense- Une Ville En Concert”, używając oprogramowania C-Lab Unitor do synchronizacji instrumentów. Oprócz mojego mentora, Tangerine Dream Wykorzystywali Atari ST w studiu i na koncertach w latach 80. i 90. Również Ed Fries- wiceprezes konsoli X-BOX, zaczynał od kodowania gier dla Atari.
Muzyka z płyty Atmospheres twórcy o ksywie Syntech została w całości wykonana na Atari 1040 ST. "Pan Syntech usiadł sobie po prostu przy Cubase, naklepał do niego osiem utworów, włączył syntezator, magnetofon wielościeżkowy i poszedł na kawę. Po godzinie wrócił i miał gotowy materiał na płytę." - pisał The Voice. Remastering z 2023 roku:
Matt Coldrick podzielił się na FB takim wspomnieniem i zdjęciem:
That’s me early 90’s with the set up we produced Psychedelic Trance tunes in London as the Rave scene started to blossom. Atari and Cubase, S1000 , ms20 , tb303 , sh101 linked by a Kenton cv/midi was the heart of the set up . We would swap and share kit with other bedroom artists in the scene . All fades , tweaks and filter sweeps were done by hand, Delay dubs with eq sweeps also done on the desk. We would rehearse a take then do maybe a dozen performed mixes to DAT to get the right live vibe . I’ll put a link to one of our tunes in the first comment for ref .
I actually used Atari all the way from my 520ST back in 83.. and then I advanced to thr 1020St.. and then I ended up using the MEGA-4. And I had the Notator with the big midi/smpte dongle. I still have the dongle and the program.. but my MEGA-4 was replaced by my Apple machine when I started using Nuendo 3.. But it is so nice to see groups like this. And if I get a hold of a old Atari I will definitely do some»retro recordings
Nie wiem czy było, ale warte odświeżenia. I jak mówię odwiecznie, tylko nikt nie słucha, a szkoda, muzyczki są gotowe do gier, wystarczy je przepisać i zinstrumentalizować. Obojętnie czy to na małe czy duże Atari.
Panie, nie każdy dyrektor musi być specjalistą, żeby placówka osiągała sukcesy, że tak powiem. Kaz, daj mi scenariusz gry, ewentualnie jakieś materiały, ja Ci znajdę odpowiednią muzykę z istniejących już, mogę ją zinstrumentalizować. Pozostaje zamienić na kod, a w tym specjalistą nie jestem.
A proszę bardzo - na priv podam, do jakiej gry potrzeba muzyki. Widzę tylko słabość w ostatnim punkcie Twego planu "koder zinstrumentalizuje", bo ja nie znam żadnego kodera, który ma chęci i czas coś takiego zrobić :(
Ja znam stu koderów, ale wyraźnie napisałem "który ma chęci i czas coś takiego zrobić". Wynika z tego, że masz świetny plan, który zakłada istnienie kogoś, kogo nie ma. No i to by było na tyle tego planu :).