atarionline.pl Uchwyt do Sophia 2 i przejściówki na HDMI - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorVisar
      • CommentTime16 Mar 2025 05:03 zmieniony

Może komuś się spodoba sposób umieszczenia przejściówki na HDMI wewnątrz obudowy komputera, w moim przypadku akurat do 130XE. Uchwyt jest w miejscu modulatora, usunięte też gniazdo monitora, zamiast niego gniazdo wyjściowe audio. Na pierwszym zdjęciu prototyp, później już wydrukowany w czerni i w zmienionej orientacji.

Tylny otwór jest mocno powiększony, wcześniej była tam było gniazdo DVI i śruby do niego. Oryginalne gniazdo modułu Sophia jest przykręcone do tylnej ściany uchwytu, a do niego przykręcona przejściówka, cały uchwyt ma od spodu bolce wchodzące w otwory płyty i jest przykręcane razem z płytą do obudowy.

To już kolejny wydruk 3D do Atari, po prostej tulejce do montażu Ultimate, popychaczu CA-2001, gamepadach, wzmacniaczu. Klawiatura też przeszła renowację, nowa folia, gumki z logitecha, mimo, że cyborg to funkcjonalnie cały czas stare dobre Atari.
      • 2:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Apr 2025 08:04 zmieniony

Bardzo ciekawie to wygląda :-) Jeszcze bardziej podobają mi sie Twoje dżoje.
      Osobiście nie jestem zwolennikiem "psucia" obudowy jeśli nie trzeba ale widać, że rozwiązanie dopracowane. Podzielisz się STL-ami?
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime14 Apr 2025 09:04

dżoje wyglądają fajnie
      • 4: CommentAuthorVisar
      • CommentTime14 Apr 2025 12:04

Umieściłem projekty na printables:
      ->link<-
      ->link<-
      • 5:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Apr 2025 14:04

Pięknie dziękuję!
      • 6: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime14 Apr 2025 17:04

Co trzeba mieć dodatkowego w atari by mieć wyjście na hdmi bezpośrednio z kompa ?
      Wybaczcie, kilka lat mnie w obiegu atarpwskim nie było i tyle zmian. Ucze się
      • 7:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Apr 2025 19:04

Dla przykładu:

[AUTOREKLAMA]
      ->link<-
      ->link<-
      ->link<-
      [/AUTOREKLAMA]

Można też Sofia2/3 - na bogato, ale trzeba obudowę paskudzić.