atarionline.pl Studio komputerowe The Marauder - zestawy turbo AST - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Apr 2025 20:04 zmieniony

Na zestawach The Marauder - na samym początku taśmy jest loader Ajka dla turbo AST, który umożliwia wczytywanie programów na tak przerobionym magnetofonie zapisanych w standardzie turbo2000.
      Użytkownicy KSO/T2001/2000f używają innych loaderów.
      Taki zabieg zapewnił szerszą sprzedaż tych zestawów.
      I @takron27 potwierdzam, po wczytaniu tego loadera możesz potem wczytać dowolny program z tej kasety na magnetofonie z turbo AST/UM/ATT. Aczkolwiek musisz owy loader ładować za każdym razem przed wczytaniem danej gry. Niestety jest on zapisany jedynie na samym początku taśmy, a nie przed każdą grą. Na ten moment nie ma go w sieci w formie pliku XEX. A jedynie jako plik CAS. Owy plik po 2 standardowych rekordach ma kilka niestandardowych - wiec nie da się go łatwo zrzucić do takiego pliku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował sobie zbiór plików XEX wchodzący w skłąd danego zestawu bez loadera Ajka a np. z loaderem do turbo UM i same pliki XEX turgenem przerobił na format turbo UM. Efekt będzie o tyle wygodniejszy, że mając dowolny programowalny cart do Atari lub Cart z epoki do turbo UM, nie będziesz musiał używać żadnego loadera a jedynie owego carta.
      • 2: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime23 Apr 2025 20:04

Piguła ale mając cartridge um ladowanienloadera orzed każda gra ułatwia cartridge prawda ?
      • 3: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Apr 2025 20:04

Loaderem UM z kaset The Marauder nie wczytasz żadnej pozycji, bo same gry zapisane są w standardzie turbo 2000 KSO a nie turbo UM. Dlatego fajnie byłoby ten loader wyciągnąć jednak do pliku XEX.
      • 4: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime23 Apr 2025 20:04 zmieniony

Na poprzedniej stronie pytałem czy um ogarnie tw kasety marauder to lexx twierdził ze tak.
      Na cartridgu um jest kilka rodzajów loaderow . Żaden nie podpasuje do maraudera ?
      Pigula ten loadee bedsie dobry pod marauder

->link<- ?
      • 5: CommentAuthorpigula
      • CommentTime23 Apr 2025 23:04 zmieniony

@lampart_28 - tak jak pisałem żaden loader z turbo UM/AST/ATT nie będzie działał z kasetami Maraudera bo są one nagrane w systemie turbo 2000 a nie w UM/AST/ATT.

Ale - jak z taśmy The Marauder wczytasz loader AST, który nagrany jest w normalu (to loader którego nie ma na żadnym carcie do UM/AST/ATT) to wtedy za jego pomocą wczyta się na magnetofonie z turbo UM gra zapisana w systemie turbo2000 (czyli takie jak te na zestawach maraudera).
      Ja za jego pomocą wczytuje na swoim magnetofonie z systemem turbo UM, oprogramowanie dla turbo2000 kso m.in z kaset Sparka, Maraudera itp... Ale muszę ZAWSZE najpierw wczytać w normalu ten loader/converter.
      • 6: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime24 Apr 2025 01:04 zmieniony

Pigula dzieki a nie mozna tego pliku .cas przerobic na xex? Mam a8picocart bym to wrzucił tam i z głowy
      • 7: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 08:04

Wszystko można - ale plik CAS jest plikiem z zabezpieczeniami - nie chwyta go żaden kopier, aby można go było łatwo przenieść z pliku cas do xex. Potrzebna jest tutaj pomoc jakiegoś kodera lub osoby o większej wiedzy dotyczącej zabezpieczeń.
      • 8: CommentAuthortakron27
      • CommentTime24 Apr 2025 09:04 zmieniony

> Dlatego fajnie byłoby ten loader wyciągnąć jednak do pliku XEX.
      no rozumiem, i wczytywać xexa z carta, picosio.

drążyłem o tyle, że w tytule wątku podałeś 'zestawy turbo ast' ;-P
      to jedyne jakie widziałem i mam zestawy 'multi-kulti' , multi-turbo.
      jak ktoś tych marauderów nie zna, to może się nie zaiteresuje za bardzo, tubo um,ast , a to przecież nagrania prosto do t2000/kso/pochodne. u nas te kasety były sprzedawane jako do 'turbo 2000', te inne to bardziej folklor i nie znane systemy w naszych rejonach.
      ale,
      że to multi-kulti kasety, ten loader w normalu na początku kasety, jego treść jest myląca. jak kupiłem pierwszą taką kasetę, to 'na dzieńdobry' było dla mnie jasne, że dla mnie posiadacza (kso)t2000 najpierw muszę wczytać loader 'konwerter' ast>t2000. że niby nagrania są dla ast, a ja mając t2000 ich nie załaduję. i wnerw że nic nie działa nic się nie wczytuje. w tym loaderze na ekranie powinien być napis "t 2000 > ast" - że nagranie w t2000 chcę załadować do AST. miałem sprzeczność z tym co jest napisane na tylnej części wkładki. ale nic, po kilku próbach zrozumiałm że do kso żadnego loadera mi nie potrzeba, ładuję z carta jak zawsze.
      • 9: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime24 Apr 2025 09:04

Pracuję nad hackiem
      • 10: CommentAuthortakron27
      • CommentTime24 Apr 2025 09:04 zmieniony

BTW, nic nie wiemy o tej 'firmie'?

kto, co, gdzie, kiedy? kupując u nas na hali wiedziałem tylko tyle, że facet te zestawy sprowadza/zamawia 'z Warszawy'..
      a same zestawy bardzo profesjonalnie uważam zrobione. dosyć oryginalnie (graficznie) z wkładką, wkładki zawsze kolorowe, tytuły pogrupowane tematycznie (co też mi pasowało i przypominało zestawy z c64), nadruki zrobione też na samej kasecie (jak avalony, mirage czy inne poważne wydawnictwa); nie mówiąc o samym pomyśle na multi-turbo dla na prawdę dużego rynku odbiorców. użyte w kasetach taśmy też musiały być niezłe, bo nie pamiętam żebym je kupując miał 'na dzieńdobry *' problemy z ładowaniem i musiał wymieniać kasetę. (jak już coś, to brudna głowica, czyszczenie, i jazda).
      * - problem pojawiał się później, przez loader *ajka który po wczytaniu zatrzymuje magnetofon na jakieś 3-4sekundy. i nagniata się taśma.. zawsze w tym samym miejscu.. kto nie wyrobił odruchu naciskania stop na ten moment 'reklamy' *ajek 1990 warszawa , ten potem żałował. ;-P stąd nie wszystko z pierwszej posiadanej kasety teraz mi się wczytuje.
      ale generalnie zestawy turbo the marauder -super sprawa.
      • 11: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime24 Apr 2025 10:04

• 12: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 11:04

@Baktra - wielkie dzięki... od teraz zabawa będzie przyjemniejsza
      • 13: CommentAuthortakron27
      • CommentTime24 Apr 2025 12:04

przyłączam się do podziękowań :-)
    1.  
      @Baktra dziękuję
      Czyli z tym loaderem nagranym na a8pico cart można wgrywać na magnetofonie um kasety marudera
      • 15: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime24 Apr 2025 13:04

Nie jestem pewien, czy zhakowany loader będzie działał z A8PicoCart. Będzie kolidował z jego loaderem XEX, ponieważ oba używają adresów w okolicach $0700.

AJEK zaprojektował loader dla kaset, gdzie obszar wokół $0700 jest wolny, co może nie mieć miejsca w przypadku A8PicoCart.

Gdy spróbujesz z A8PicoCart, system prawdopodobnie się zawiesi. Mogę przygotować wersję bardziej przyjazną dla kartridży, która przeniesie się sama PO tym, jak loader XEX zniknie ze sceny.
      • 16: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime24 Apr 2025 13:04 zmieniony

Oto jest.

Jest to monolityczny plik binarny (co oznacza, że ​​można go łatwo przekonwertować na plik rozruchowy taśmy) i ładuje się z adresu $2000. Następnie przenosi się do swojej oryginalnej lokalizacji. Ten powinien być ładowalny z dowolnego uniwersalnego kartridża. Również z urządzeń SIO2cokolwiek.

Być może warto byłoby dodać go do lokalnego archiwum programów narzędziowych.

Przypuszczam, że poniższy program ładujący będzie potrafił zrobić to samo.

->link<-
    2.  
      Dziś w domu odpalę atarynk3 na a8picocart i tam plik tego loadera. Niestety jeszcze nie mam turbosa więc...
      • 18:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime24 Apr 2025 14:04

TW, nic nie wiemy o tej 'firmie'?
      kto, co, gdzie, kiedy? kupując u nas na hali wiedziałem tylko tyle, że facet te zestawy sprowadza/zamawia 'z Warszawy'..
      a same zestawy bardzo profesjonalnie uważam zrobione.

->link<-
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 16:04 zmieniony

Prace przyspieszają...

Sukcesywnie będą pojawiać się okładki pliki CAS/XEX oraz Selfextraktory
      ->link<-
      • 20: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime24 Apr 2025 16:04 zmieniony

baktra działa na a8pico cart ten loader v3 dziękuję
      • 21: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 18:04 zmieniony

Można wygenerować 2 pliki XEX zawierające każdą stronę zestawu The Marauder.

Ale aby nagrać kasetę będziesz potrzebował

a) AVG/Subcart lub A8picoCart i magnetofon
      b) sio2pc/sio2sd i jednocześnie podłączony magnetofon

w wariancie pierwszym będzie to trwało szybciej bo zwłoka przy odczytywaniu pliku będzie praktycznie zerowa.

Dorzucam selfextractor, który nagra na taśmie Loader AST wersja z relocatorem + 11 pierwszych pozycji zestawu 18 w t2000.

Podłacz magnet nagraj tej plik na a8picocart, włóż czystą taśmę do magnetofonu, ustaw ją na 5 obrocie i naciśnij REC+PLAY, a następnie uruchom ten plik i pacnij w START na Atari....
      • 22: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 18:04

@baktra loader v3 - ustawiony jako binary + TSCBL leci pięknie po nagraniu selfextractorem
      tej pierwszej wersji bez relokatora jakoś selfextraktorem nie mogę poprawnie nagrać, aby się uruchomiła z taśmy...
      • 23: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 19:04 zmieniony

Uruchamiasz plik dopiero jak ustawisz sobie czystą taśmę na 5/6 obrocie i wciśniesz REC+PLAY na magnecie. Pokaże Ci się menu z informacją i naciśnięcie START rozpocznie zapis na taśmie....

u mnie wyszło od 006-360 obrotów loader + 11 pozycji

006-034 loader AST w normalu (wczytujemy START+OPTION)
      037-85 The Top #1 Demo
      087-138 The Top #2 Demo

To wrzucam selfextractor Loader + 2 pierwsze programy
      • 24: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 19:04

Dorzucam pliki A2,A3,A4,A5

zaczynasz od nagrywania A2 od 5 obrotu, jak pojawi się napis record complete, przesuń taśmę o dwa obroty do przodu, play+rec i uruchamiasz plik A3, a potem start.... powtarzasz aż do A5.
      W efekcie będziesz miał na stronie A Loader i 11 pozycji... podzieliłem Ci to na części po mniej niż 128KB.
      • 25: CommentAuthorpigula

W turgenie generuje self extractor w oparciu o to co mam zaznaczone w projekcie a jako typ mam wybraną opcję one composit tsfx... ale można selfextractor generować dla każdego programu osobno z listy, wtedy zaznaczas wszystkie na liście a w opcjach wybierasz create standalone selfextractor.

Tylko wtedy dla przykładu z tego zrzutu wygeneruje Ci się 12 plików dla każdego programu osobny selfextractor i będziesz musiał każdego uruchamic kolejno aby łącznie nagrać 12 pozycji.
      Ja mam w Atari 1MB Ram i używam AVG cart'a więc mogę generować sobie jeden plik nawet o wielkości 800KB... przy czym na jedną stronę klasycznej taśmy 60 minutowej włazi zbiór wygenerowany maksymalnie chyba 414KB (bo trochę z tego rozmiaru zawierają dodatkowe rzeczy, które finalnie na taśmie nie są zapisywane).
      • 26: CommentAuthorpigula

Nie w turgenie dodaje pliki XEX
      dla loadera ustawiam standard 600 bodow - bo to ma sie nagrac w normalu a dla reszty plików
      ustawiam jako KSO Turbo 2000 nadaje im też nazwę jaka ma się wyświetlać, zaznaczam na tej liście i dopiero wtedy wybieram Create Self Extraxtor.

Tak samo możesz wykonać nagranie dla turbo UM - tylko wybierasz Atari Super Turbo i w opcjach ustawiasz Unerring Master a nie AST lub ATT. Zmiana systemu jest możliwa po dwukrotnym kliknieciu lewym klawiszem myszy na jakimś pliku w projekcie. Dla każdego można ustawiać inne rzeczy... dla ułatwienia turgen pamięta ostatni wybór.
      • 27: CommentAuthorpigula

Tak możesz zrobić sobie dowolny zestaw Marauder ale w standardzie UM. Wtedy używasz loadera do turbo UM. Ale oba warianty są do wykonania tylko na magnetofonie z turbo UM. Jeżeli teraz masz magnetofon bez turbo to nagrasz tylko rzeczy w normalu.
      • 28: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 19:04

Wiec jak dostaniesz magnetofon z turbo UM. To powtórz ponowne nagrywanie od pliku 2 do 5.
      Jest to o tyle fajne, że za pomocą tego loadera możesz wczytywać taśmy nagrane pod turbo2000 a nie UM.
      • 29: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 20:04 zmieniony

Loader jest w pliku 2.
      Wiec zaczynasz 2,3,4,5.
      I wszystko nagraj sobie na magnetofonie z turbo um.Dzisiaj mozesz jedynie sprawdzic czy wgra Ci sie z tasmy loader ast od 5 do 34 obrotu.
      Na messengerze mnie złapiesz po nazwisku Prusisz, ale dopiero w sobote... bo jutro jestem niedostępny...
      • 30: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 21:04

Imie Marcin
      • 31: CommentAuthorpustak
      • CommentTime24 Apr 2025 21:04

@pigula ja loader ast-2000 nagrałem z x loaderem z tego powodu że jest krótszy.

Ale nie potrafię nagrać kso 2000 za pomocą magnetofonu z UM.
      TSFX wygenerowany jednak przy próbie zapisu magnetofon nie staruje.
      Spotkałeś się z czymś takim?
      • 32: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 21:04 zmieniony

W ustawieniach dla kso w pluginie - musisz wybrać sterowanie po SIO a nie via joystick.Wtedy selfextraktor bedzie działal prawidłowo na magnecie z UM.Ja jeszcze wyłączam odwracanie fazy.
      • 33: CommentAuthorpustak
      • CommentTime24 Apr 2025 22:04 zmieniony

@pigula dzięki, działa elegancko!
      • 34: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Apr 2025 22:04

@baktra - loader z relokatorem sztosik!!! Śmiga z AVG bez zarzutu. Wczytałem już na magnetofonie z systemem turbo UM kilkanaście pozycji...
      • 35: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime24 Apr 2025 23:04

Kilka uwag:

Moja ostatnia wersja XEX loadera AST-Turbo2000 może zostać przekonwertowana na plik rozruchowy taśmy - nie ma potrzeby marnowania bloków na TSCBL lub X-Loader.

Bez względu na to, jak duży jest TSFX, nadal wymaga tylko 48 KB pamięci RAM. Dzieje się tak, ponieważ jego części są ładowane sekwencyjnie, a żadna z części nie wymaga więcej niż 48 KB. Prawdziwy limit zależy od kartridża. Sprytne uniwersalne kartridże są ograniczone tylko rozmiarem karty SD.

Ustawienie polaryzacji nie ma wpływu na TSFX, ponieważ zakłada się, że uczciwie skradzione procedury zapisu bloków zawsze mają właściwą polaryzację.
    3.  
      Baktra ja wczoraj wgrywałem z a8pico cart stronę A na kasetę tego marauder-a i kolega Pigula musiał mi dzielić tsfx na kawałki poniżej 128kb. Mam seryjne atari 65xe.
      Czyli jak bym kupił cartridge na kartę SD ( jak on się zwie ? ) to mógłbym nagrywać z tego nowego carta cała stronę odrazu w turbo na kasetę?
      • 37: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime25 Apr 2025 06:04

a8picocart to wersja UnoCart, oba wydają się być ograniczone do plików XEX do 128 KB. Chociaż dokumentacja nie mówi tego wprost dla plików XEX.

Osobiście kupiłem AVGCart z kablami SIO i PBI oraz ECI, które, podobnie jak dzisiejszy SUBCart, zamieniają zwykły 65XE w potęgę z dużą ilością rozszerzonej pamięci. Jest to jednak kosztowne rozwiązanie. Dzisiaj osobiście kupiłbym SUBCart.

Nawet tańsze urządzenia SIO2 „cokolwiek” poradziłyby sobie z dużymi TSFX-ami, ale trzeba by kupić rozdzielacz SIO (lotharek go oferuje), aby można było jednocześnie podłączyć magnetofon kasetowy.

Uważam, że inni tutaj również mogą udzielić porady w tej sprawie.
      • 38: CommentAuthortakron27
      • CommentTime25 Apr 2025 10:04 zmieniony

prace przyspieszyły bardzo. aż wkradła się literówka ; opis z tyłu wkładek, punkt 3. powinno być 'wpisz R lub S, D***'
      R, nie A. w loaderze WZab (ed. i żadnym innym który znam,używam) w menu nie ma skrótu dla A. jest R ' ładowanie i start.
      tia, ta oryginalna czcionka wkładek jest trochę mało czytelna.

ale ok,
      nie generuj nowych, za dużo roboty. kto zna ten wie o co chodzi.

ed. w zasadzie dla kso/t2000 ładowało się skrótem/literą R, a 2001/f pod literą S miały 'load&run'
      • 39: CommentAuthorlexx
      • CommentTime25 Apr 2025 11:04

TARKON27 dzięki za wyłapanie literówki, błąd został poprawiony.
      • 40: CommentAuthortakron27
      • CommentTime25 Apr 2025 11:04

ok dzięki
      zaś same wkładki wyglądają super :) zdjęcie od piguły jest prima-sort
      • 41: CommentAuthorw1k
      • CommentTime25 Apr 2025 16:04

Czy można gdzieś znaleźć gry w formacie TURBO AST takie jak CAS?
    4.  
      Okładki bajka wydrukowałem, wyciąłem jedna uwaga. Okładki nr 22, 24 ,25 są mniejsze niż pozostałe. Chyba maly błąd się wkradł
      • 43: CommentAuthortakron27
      • CommentTime26 Apr 2025 14:04 zmieniony

zestaw 20,
      lp.2 to KOALA nie KOIALA
      zaś pl. 10, to na pewno było sygnowane jako S.A.M. II

nie wiem czy ktoś zrobił nieoficjalną wer II, czy to był hack..
      już zaś parę razy przekopywałem internety żeby znaleźć xexa (atr,cas, cokolwiek) co by było tym, co jest na tej kasecie. tak, tu chodzi o ten syntezator mowy, ale ztcp sprzed 30laty - to co jest na kasecie - miało jakieś tło, chyyba zielone, było jakieś menu wyboru - czy chcemy oglądać/słuchać gotową prezentację, czy chcemy używać na zasadzie 'wpisujemy swoje > słuchamy', i nie było to spod basica ładowane. z resztą nic co było na taśmach turbo maraudera nie wymagało wchodzenia do basica żeby załadować.

program S.A.M w atr/atx znalazłem , ale toto działające spod basica no i nie wygląda jak to, co było na taśmie

ED., chciałem zgrać to na wave, ale - dzisiaj mój technics odmówił współpracy. rolka dociskająca taśmę po 2-3sekundach przesuwa ją naskraj i zagniata. guma twarda, po wyjęciu widać że nie jest płaska tylko ma lekkie wybrzuszenie na środku po obwodzie.. gdzieś mi się walała jeszcze jedna, ale nei pamiętam czy ona jest nieużywana, czy z wymiany. jak w poniedziałek mi się nie uda z podmienioną rolką, to finito, to nie wiem czy coś jeszcze kiedykolwiek zgram... :-((
      • 44: CommentAuthorlexx
      • CommentTime26 Apr 2025 15:04

takron27 zestaw 20 poprawiony.
      Lampart_28 , okładki są takie same jeśli chodzi o rozmiar.
      • 45: CommentAuthorpigula
      • CommentTime26 Apr 2025 15:04

była wersja S.A.M. II - ale nie mogę teraz na szybko jej namierzyć w swoich plikach...
      • 46: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Apr 2025 12:04

@takron27 - mam prośbę, możesz wczytać z zestawu 16 grę Single Poker?! Bo nie ma w sieci w ogóle takiego tytułu.
      • 47: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime27 Apr 2025 17:04

Czy odmładzacz gumy pomoże? Kiedyś uratowałem wałek dociskowy produktem o nazwie „Regum”. Te produkty są zazwyczaj reklamowane jako produkty do konserwacji gumowych części samochodowych.
    5.  
      Mogę wam polecić audio-technica.pl, naprawasprzetu.pl, bądź waveroom.pl- Są to sprawdzone serwisy specjalizuje się w naprawach, regeneracji i konserwacji sprzętu audio, w tym magnetofonów.
      W tym przypadku preparat „Regum” raczej nie pomoże, trzeba by zregumować rolkę, czyli nałożyć nową warstwę gumy, o odpowiedniej twardości.
      • 49: CommentAuthorpigula
      • CommentTime27 Apr 2025 20:04

Mówiłem - że miałem S.A.M II - udało się namierzyłem
      • 50: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Apr 2025 11:04 zmieniony

@piguła
      thnx, noo to już bardziej jest na tej kasecie, w ten deseń; ale ztcp nie było po polsku. hmm

i 'single poker ' i inne nemesisy i watchdizy spróbuję zgrać jeśli się uda ruszyć technicsa. używana odłożona rolka jest bardziej gumowata niż to co wydłubałem z czorta (pamiętałem, że jej nie wywaliłem) - spróbuję dziś na pierwszej firmowej. jak nie zatrybi to inna rolka powinna już być wysłana, do środy mam nadzieję dojdzie. jeśli zdechło ramię trzymające i dociskające rolkę -no to będzie większy problem.

ED:
      nemesis:
      działa mi ten plik v2, ale zrobiony z loaderem *ajka (zał.cas); 'pod normalnym t2000' wywala się jeszcze pod koniec ładowania

ED2.
      watch diz:
      podobna sytuacja - jako normalne t2000kso się nie wczytuje, nie uruchamia - ale z loaderem *ajka - działa z obu xexów