W jednym z sasiednich watkow przeczytalem o problemach z generowaniem zabezpieczonych przed kopiowaniem plikow (odtwarzanie ich do stanu "oryginalnego" przez Turgena) i mnie tak naszlo... Zawsze mnie fascynowalo jak dzialal ten "ulamany rekord" stosowany dosc powszechnie jako zabezpieczenie przed kopiowaniem np. w oryginalach od Avalonu czy piratach z Atarexu (po wczytaniu loadera z plynacym napisem nastepowal zawsze zdaje sie po pierwszym rekordzie danych). To byl jakis specjalny krotki rekord z jakas suma kontrolna czy cos? Pamietam ze kazdy kopiero ktory probowalem sie na tym wywalal. Ktos ma wiedze (i bedzie sie chcial podzielic) jak to w ogole bylo nagrywane? (po masowo na kolejne tasmy to juz pewnie lecialo jakimis kopiarkami "sprzetowo")
Po pierwszym rekordzie nigdy tego nie było w grach avalonu, chyba w misji/fredzie był po 3 bloku (ale ręki nie dam uciąć - bo ją chcę mieć). Jak to zostało zrobione to nie wiem. Wiem, że łatwo to się "przerabiało" na zwykły exek. Na tyle byłem leniwy, że mając już odbezpieczoną grę odbezpieczałem ją jeszcze raz, żeby koledzy ze stacjami dysków mogli "skorzystać", zamiast iść do chaty po kasetę z odbezpieczonym plikiem "odbezpieczałem" to jeszcze raz (miałem tylko turbo 2000/2001/AST w starych czasach, u schyłku miałem kalifornię, potem jeszcze 1050), tu pamiętam że chodziło o Miecze Valdgira ASF'u. W przypadku tej gry ten kolega u którego odbywał się "proceder" usunął zabezpieczenie "książeczkowe". Z nim nie mam żadnego kontaktu od jakichś 30 lat, on już wtedy żył "innym" życiem.
Chodzilo mi o przyklad z Atarexu: wtedy po zaladowaniu loadera nastepowala sekwencja z "lamanym" rekordem a potem reszta danych. W przypadku Avalonu bylo po kilku(nastu?) rekordach.
Zakladam ze "moglo to byc" tak, ze w pierwszych paru rekordach (lub w loaderze Atarexu) bylo kopiowanie procedury odczytu z magnetfonu z ROM do RAM i jej modyfikacja (lub odczyt z kasety nowej wersji procedury) po czym nastepowala inicjalizacja (lub w przypadku Atarexu po prostu rozpoczynala sie na nowo procedura odczytu), zmodyfikowana procedura robila "cos" z tym dziwnym rekordem i kontynuowala odczyt. Ale to sobie tak gdybam jako laik i osoba ktore jedynie popelnila pare rzeczy w Atari Basicu dawno dawno temu (z asemblera to cos tam kojarze co robia LDA/X/Y czy STA/X/Y czy JMP ale nie czuje sie na silach wziac do analizy bajt po bajcie co tam sie dzieje).
Pytam bo moze ktos wie/pamieta i zechce sie podzielic jak to wygladalo :)