atarionline.pl XC-12 HA17324 schemat połączeń przewodów z płytą - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthortonual
      • CommentTime3 Jul 2025 19:07 (12 godzin temu) zmieniony

Drodzy Kochani,

mój magnetofon został okaleczony w latach 90tych nieznanym systemem turbo.
      Zapragnąłem rozmontować ów "organ" i przywrócić "fabryczny" stan.
      Posiłkowałem się nieco instrukcją z przewodnika o konserwacji od Zenon/DIA.

Tylko (i aż) znalazłem 1 dodatkowy przewód we wtyczce SIO, jednak model płyty z przewodnika jest inny niż mój (HA17324) i trudno mi dojść do ładu i składu. Tzn. nie wiem jakie jeszcze modyfikacje pozostały i czy połączenia przewodów do płyty są prawidłowe.

Wielka prośba o podesłania schematu połączeń wszelkich przewodów i tych z wtyczki SIO - jeśli ktoś dysponuje zdjęciem/schamatem tego modelu płyty - HA17324

->link<-
      • 2: CommentAuthorZenon
      • CommentTime3 Jul 2025 20:07 (10 godzin temu) zmieniony

Układ scalony jest tożsamy, czyli taki jak trzeba a oznaczenie sugeruje że wyprodukował go jakiś tam ktoś.
      Wpisz w wyszukiwarce xc12 schemat i wszystko będzie jasne.
      Modele turbo nie psuły niczego, raczej ulepszały elektronikę.
      Popatrz od strony druku na płytkę czy widać jakieś cięcia ścieżek. Ewentualnie dolutowane elementy, opory, kondensatory. Zrób fotkę i zamieść ją tu
      Sporo magnetofonów mających wbudowane turbo miało wylutowany kondensator C4 4n7. Jego miejsce jest tuż przy przełączniku. Może mieć inną numerację. Jak go nie ma to też magnetofon powinien dobrze czytać.
      Manipulacje przewodami w zasadzie polegały na innym wlutowaniu białego przewodu SIO. Normalnie jest połączony z kolektorem tranzystora Q7 pin3 SIO
      Przewody do płytki powinny być wlutowane następująco, od lewej strony
      Zielony, czerwony tak jak na fotce, brązowy, biały, czarny, dziurka wolna, niebieski, dziurka wolna, czarny, czerwony (różowy). Te dwa ostatnie do silnika. W silniku od lewej czarny, czerwony (różowy)