atarionline.pl Nowa gra "Timberman" - premiera - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 12:31 (3 dni temu) zmieniony

Miło nam zaprezentować naszą produkcję Timberman na 8-bitowe Atari, której premiera odbyła się na letniej edycji Silly Venture 2025 i zajęła tam pierwsze miejsce. O historii jej powstawania pisałem niedawno w nowince AtariOnline ->link<-

Gra polega na wyrąbywaniu kolejnych segmentów pnia drzewa raz z prawej, raz z lewej strony - w taki sposób, aby uniknąć przesuwających się w dół konarów. Poza tym u góry mamy pasek zmniejszający się z upływającym czasem, każde uderzenie topora nieco go zwiększa. Gdy pasek dojdzie do zera, wówczas również następuje śmierć.

Gra jest bardzo dynamiczna - można wykonać do 10 rąbnięć na sekundę (jak w oryginale). Standardowe użycie fizycznego joysticka (kierunki lewo-prawo) jest niewystarczające przy takiej szybkości, dlatego jest możliwych kilka innych sposobów sterowania (np. na dwa przyciski joysticka, czy SELECT/ OPTION), opis dostępny po naciśnięciu HELP.

Plik XEX w załączeniu. Można też pobierać najnowszą wersję z repozytorium: ->link<-

Autorzy:
      Tomasz "Pecuś" Pecko - kod gry
      Paweł "Pirx" Kalinowski - kod pomocniczy
      Adam Wachowski - grafika
      Aleksander "Alex" Martin - muzyka i efekty dźwiękowe
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime3 Aug 2025 13:00 (3 dni temu)

Prześwietnie zrobione! Pograłem chwilę i wciąga.
      Gratulacje super gry i gratulacje zwycięstwa w compo!
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 13:11 (3 dni temu)

początkowo brałem to za grę na Lynxa, za kolorowo ;)
      • 4:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime3 Aug 2025 13:45 (3 dni temu)

Świetnie wygląda, bardzo dobrze się gra, nie wiem czy to nie jest jeden z najlepszych Timbermanów w jakiego grałem!
      • 5: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 13:47 (3 dni temu) zmieniony

pograłem chwile i gra się kwasi, kolory robią się dziwne. Używałem SELECT + OPTION
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 14:04 (3 dni temu)

@Vidol: a którego emulatora używasz?
      • 7: CommentAuthorxbx
      • CommentTime3 Aug 2025 14:09 (3 dni temu)

Matko Bosko! Kolorystycznie tak, że aż mi żal komodziarzy.
      • 8: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 14:13 (3 dni temu) zmieniony

@Adam: Altira 4.40
      Na Atarce mam to samo plus dodatkowe śmieci na planszy tytułowej
      • 9: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 14:29 (3 dni temu)

4.31 jest ostatnią oficjalną wersją, 4.40 to pewnie jakaś beta
      • 10: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 14:30 (3 dni temu)

Sprawdzimy jak wrócimy z SV, ta opcja sterowania była mniej sprawdzana. Generalnie na emulatorze, jeśli ma się zmapowane kierunki lewo-prawo na klawiaturę, to można normalnie ich używać. Natomiast na fizycznym joysticku jest bardzo trudno przełączać się odpowiednio szybko między kierunkami.
      • 11:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Aug 2025 19:37 (3 dni temu) zmieniony

Nie mam w tej chwili realnego sprzętu, ale od poł godziny usiłuję zreplikować ten błąd na emulatorze Altirra i .... nic.

Może więcej info o warunkach w jakich wystąpił.

Bo - kurde - ja i moje dzieci, grają w to od tygodni i nigdy nic podobnego nie wystąpiło.
      Z resztą nie mam pomysłu kiedy (i z jakiego powodu) mógłby taki efekt wystąpić.
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Aug 2025 20:22 (3 dni temu)

może musisz włączyć BASIC ;)
      • 13:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:23 (3 dni temu)

Kurka, chyba jakiś tępy jestem – gdzie Wy dorwaliście xex-a z grą???
      • 14: CommentAuthorVidol
      • CommentTime3 Aug 2025 20:33 (3 dni temu)

No nie wiem, raz jest ok przez dłuższy czas a raz zaraz po uruchomieniu gry kolory się psują. Tak jak by dli się wysypało.
      • 15: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 20:35 (3 dni temu) zmieniony

@Cosi: jest wśród plików dołączonych do pierwszej wiadomości w wątku.

Można też sięgać do repozytorium, tam zawsze będzie najnowsza wersja: https://github.com/Pecusx/Young-lumberjack
      • 16:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:46 (3 dni temu)

A, widzisz, dziękuję! No to odpaliłem w Altirze i u mnie są śliczne kolorki jak na zdjęciu:
      • 17:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 20:49 (3 dni temu)

PS. I *chyba* odkryłem jakiś błąd: drwal ZAWSZE po ciosie siekierą przeskakuje w lewo, niezależnie od tego, gdzie był przed ciosem (czy po lewej, czy po prawej). Czy tak ma być?
      • 18: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 20:55 (3 dni temu) zmieniony

Prawdopodobnie używasz FIRE sądząc, że nim się uderza, a kierunek wskazuje dżojem. A jest inaczej - KAŻDE wskazanie kierunku jest jednocześnie ciosem toporem, a przycisk został przypisany do lewego kierunku (patrz ekran GAME CONTROLS), drugi przycisk - jeśli mamy taki sterownik - do prawego.
      • 19: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Aug 2025 21:03 (3 dni temu)

Dopisałem link do repozytorium w pierwszej wiadomości.
      • 20:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime3 Aug 2025 21:23 (3 dni temu) zmieniony

@Adam: Ajjj! No ale jak już pisałem:

Cosi:

chyba jakiś tępy jestem

No to tak sprawa wygląda. Udało mi się pokonać psychologiczną barierę 400 punktów:
      • 21:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Aug 2025 23:02 (3 dni temu)

Na zwykłym joysticku to przypisanie przycisku do lewego rąbnięcia też jest celowe.
      Szybka rozgrywka (a tylko taka daje szanse na dobry wynik) wymaga bardzo szybkiego przeskakiwania pomiędzy stronami.
      Standardowe machanie lewo-prawo joystickiem, może tutaj być zbyt wolne.

Dlatego, zamiast lewo-prawo, można używać przycisk-prawo - będzie szybciej.
      • 22: CommentAuthorAdam
      • CommentTime4 Aug 2025 00:20 (3 dni temu)

@Mq, @Tebe, @Zbylu, @xbx: dzięki za miłe słowa. Niektórzy chwalą tylko oprawę graficzną, ale polecam jeszcze zagrać, aby zobaczyć jak trudno jest się oderwać od rozgrywki ;)
      • 23:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime4 Aug 2025 07:18 (3 dni temu) zmieniony

@Vidol. Mam takie podejrzenie... Może coś się stało z plikiem po drodze do emulatora/komputera.

Zassij raz jeszcze.

Bo DLI mają tu zapas czasu i na prawdę nie mają jak się tak "rozłożyć".
      Poza tym, tak jak pisałem, graliśmy wiele razy na kilku sprzętach/emulatorach i nigdy nie miałem choćby zbliżonego efektu i zwisu.
      Raz jeden w czasie całej pracy nad grą, ale to był konkretny błąd w kodzie, którego już daaaawno nie ma.
      • 24:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:40 (3 dni temu)

Pecus:

Dlatego, zamiast lewo-prawo, można używać przycisk-prawo - będzie szybciej.

Faktycznie! Może nie tyle szybciej (lewa ręka nie nadąża), co zmęczenie rozkłada się równomiernie na obie ręce :D
      Na emulcu gra lewy ctrl + prawa strzałka przypomina trochę granie na automatach.
      • 25:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 10:44 (3 dni temu)

Grałem, czaderska gra. A graficznie, to słabo... Wypadają inne gry na Atari przy tej. Tu grafika jest bardzo ładna i starannie zrobiona. Kolory są ekstra dobrane.
      • 26:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:54 (3 dni temu)

Korzystając z techniki fire+prawo udało mi się pokonać psychologiczną barierę 500 punktów!
      • 27:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 10:55 (3 dni temu)

maly_swd:

Kolory są ekstra dobrane.

No właśnie te kolorki są śliczne! Jaki miły powiew świeżości – gra bez tradycyjnej atarowskiej czerni w tle :D
      • 28: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2025 11:05 (3 dni temu)

Bardzo ładny font.
      • 29:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 20:05 (2 dni temu)

Ja czekam na poprawki w stylu: zmieniłem procek od rysowania gałęzi i mamy już 16 bajtów więcej pamięci na inne narzędzia do ścinania. Za jakiś czas dodamy tryb multiplayer z Piła ręczna "moja twoja". A w trybie wymiatacz będzie piła motorowa.
      • 30:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Aug 2025 20:15 (2 dni temu)

A w którejś z kolejnych wersji....
      • 31: CommentAuthortebe
      • CommentTime4 Aug 2025 20:15 (2 dni temu)

ja poproszę miotacz ognia ;)
      • 32: CommentAuthoras...
      • CommentTime4 Aug 2025 20:37 (2 dni temu)

I bazookę !
      Trzeba będzie to ograć, bo gra wygląda przepięknie.
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Aug 2025 21:08 (2 dni temu)

A ja ten przyrząd do korowania.
      • 34:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Aug 2025 22:03 (2 dni temu)

A na koniec masz Harwestera i jedziesz po całości
      • 35:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime4 Aug 2025 22:11 (2 dni temu)

gra wygląda ładnie. gratulacje Team
      • 36: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 05:19 (2 dni temu)

@Pecus:Ściągnąłem jeszcze raz i dalej jest to samo. Testy przeprowadziłem na Altirze, Atari 800WinPlus i na realnym sprzęcie( Atari 65xe , 1mb, stereo, Sio2pc). Na 2 ostatnich dodatkowo na planszy tytułowej w linii pod drwalem pojawiają się śmieci z creditsów. Nie wiem dlaczego na Altirze tego nie widać.
      W załączniku filmik z Altirry - błąd pojawia się po ok 30 s.
      • 37:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 09:23 (2 dni temu) zmieniony

Yep!

Dzięki. Namierzyłem co się może dziać i jest to w takim kawałki kodu, który pisałem w pomroczności i nie do końca go rozumiem :) Przesuwanie pnia w dół.

Z jakiegoś powodu przesuwa pień na tablicę kolorów :)

Powoli odkrywam co napisałem... ciekawe czemu wcześniej nie natrafiłem na ten problem?

Dajcie mi parę chwil.

Wygląda mi na razie na to, że jak w czasie działania procedury opadania pnia wylosuje się nowa chmurka (poza ekranem), to może się przytrafić coś podobnego (mój błąd), ale jeszcze śledzę kod.

No dobrze, znalazłem, poprawiłem.

->link<-

Proszę v. 1.03

Debugger Altirry rzondzi :)
      • 38: CommentAuthorAdam
      • CommentTime5 Aug 2025 10:48 (2 dni temu) zmieniony

mono:

Bardzo ładny font.

Dzięki. Ten element akurat rysowałem całkowicie z głowy, chciałem zobaczyć w grze na Atari ładne "wypukłe" litery z ciemną obwódką.

Dla wielu innych elementów graficznych oczywiście istnieje odpowiednik w oryginale (tylko u nas najczęściej są one precyzyjniej narysowane, bo mogłem użyć pikseli pojedynczej wysokości - patrz np. klamra paska drwala, oczy, wyodrębnienie kształtu dłoni w fazach ruchu, ładniejszy nagrobek). Ale w kilku przypadkach grafika jest przeniesiona praktycznie 1:1 (ptaki, pojedyncze kształty chmurek, prawie całe logo tytułowe).
      • 39:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime5 Aug 2025 12:45 (1 dzień temu)

Na obrazku w poście 8 ten drwal wygląda jak z jakiegoś horroru. Coś w stylu teksańskiej piły
      • 40:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 15:16 (1 dzień temu)

Może mało wyraźnie napisałem wyżej, ale znalazłem błąd powodujący w pewnej sytuacji zmiany kolorów a w innej ... lepiej nie pytać :)

Błąd poprawiony i w repo - pod znanymi linkiami znajduje się już wersja 1.03
      • 41: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 18:06 (1 dzień temu) zmieniony

No i super. Pograłem z 30 min i narazie wszystko jest ok. Pozostaje jeszcze błąd na planszy tytułowej.Dolne fonty z creditsów pojawiaja sie pod drwalem po prawej stronie. Na Altirze tego nie widać ale na Atari 800 win i na prawdziwym sprzęcie już tak.

P.s.
      Nie wiem dlaczego ale muzyczka w czasie gry kojarzy mi się z BANK BANG! :)
      • 42:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 18:30 (1 dzień temu) zmieniony

Co do tego "błędu" .... kurde, to by znaczyło, że mamy tu przypadek gdzie Altirra gorzej emuluje Atari od Atari800!

Nie mam w tej chwili prawdziwego Atari (dzięki Candle ;P ), więc proszę o potwierdzenie jeszcze przez kogoś innego, że ten błąd występuje na prawdziwym sprzęcie (wybacz Vidol :) ).

To jest proste do naprawienia, ale czy to co zrobię to będzie naprawa?

Nie chciałbym robić zmiany puki nie potwierdzi się, że ten glicz występuje na innych maszynach.
      A co to jest? Otóż część ekranu powyżej napisów na szerokość 32B (wąski ekran), a w pewnym miejscu na DLI, ANTIC przełączany jest na standardowe 40B szerokości. A że jest to tryb znakowy....

Kurde. Analizuję co tam się dzieje i dzieje się dziwniej niż myślałem :) To znaczy nie w kodzie, bo on jest prosty, ale w tym co robi ANTIC.
      • 43: CommentAuthorVidol
      • CommentTime5 Aug 2025 19:21 (1 dzień temu)

Podłączyłem drugiego kompa 65xe, golas i tam jest to samo. Trzeba by to przetestować, ale wydaje mi się, żę chyba odkryłeś jakiś nowy myk na atari :)
      • 44:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Aug 2025 19:36 (1 dzień temu) zmieniony

No właśnie nic nie odkryłem, bo ten glicz jest zaimplementowany w Atari800 :)

Ale w Altirze już nie :) - taka ciekawostka.

Ktoś?, coś?, gdzieś? jest to opisane?

Bo ANTIC bierze tę resztkę danych z miejsca pamięci, które nijak nie wiąże się z aktualnie wyświetlanymi przez niego danymi. Zauważcie, że w czasie tupania drwala nie zmienia się ten zgliczowany kawałek. A tupanie jest robione zmianą adresu całej linii obrazu w DL (bo tak będzie prościej z ROMu wyświetlać).
      Więc adres początku linii się zmienia, a tego kawałka zgliczowanego na końcu już nie.

.....

EJ!

WIEM!!! Odkryłem! :) (pewnie już dawno odkryte)

Antic ma bufor linii dla trybóf znakowych.
      Wciąga na początku do niego wiersz a potem kolejne linijki fizyczne wyświetla z bufora.
      Otóż.
      Ostatni wiersz tekstowy tego ekranu jest 40to znakowy. I wciąga się do bufora.
      Potem następna ramka jest znowu na początku wąska i bufor wypełnia się 32 znakami a pozostałe 8 zostają w buforze takie jak załadowane ostatnim razem, czyli jak ostatni wiersz poprzedniej ramki.
      Aż w pewnej chwili każe mu wyświetlić 40znaków w czasie wyświetlania linii gdzie wcześniej do bufora pobrał 32.
      Wiec zostały mu te z ostatniego wypełnienia 40toma.

I już wiem czemu bierze te dane z dziwnego (dla mnie) miejsca pamięci.

Dodam na końcu ekranu pusty wiersz tekstu (i tak jest przygotowany do innych celów, więc nic nie zajmie)

Tak zrobiłem.

Proszę v. 1.04

->link<-

Ech... trzeba zgłosić autorowi, że Altirra nie jest jeszcze idealna :)
      • 45:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Aug 2025 19:57 (1 dzień temu)

no kuuuuuuurcze

bo wicie rozumicie widzieliśmy to od dawna, ale na sto pro byliźwa przekonani, że atari800 przekłamuje a tu taka niespodziewajka :O
      • 46:

CommentAuthorMq
      • CommentTime5 Aug 2025 23:14 (1 dzień temu) zmieniony

Łooo! No nieźle z tym zmienianiem szerokości ekranu.

A ja mam w takim razie pytanie: to da się zmieniać szerokość ekranu w DLI? W jaki sposób? Tak po prostu? Kiedyś bardzo chciałem to zrobić, robiłem testy i miałem zwisy, myślałem wtedy że po prostu się nie da. Czy jest to jakoś obwarowane dodatkowymi uwarunkowaniami? Albo wymaga jakichś sztuczek?
      • 47:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Aug 2025 23:21 (1 dzień temu)

Myślę, że to istotne, w którym miejscu linii zostanie podmieniony rejestr szerokości linii. Ale to przypuszczenie. Jeśli w wystarczającym - bufor czcionek pobierze się z dobrego miejsca. Jeśli zbyt późno, może zostać z poprzedniego. Ale może bredzę, jest późno i jestem zmęczony...
      • 48:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime6 Aug 2025 09:00 (1 dzień temu) zmieniony

Próbowałem to w ten sposób "naprawić", ale tu trzeba by cyklować.

Bo masz wiersz tekstowy składający się z 8miu linii graficznych.
      Odpalasz w nim DLI i ono już jest po pobraniu danych do bufora, więc musisz poczekać do początku kolejnego wiersza i trafić zmianą przed pobraniem danych.
      Ale jak dasz po prostu 8 * WSYNC, to znowu trafiasz w moment po pobraniu danych (czyli tak jakbyś odpalił DLI w kolejnym wierszu.

Jedyna metoda, która powinna zadziałać, to 7 * WSYNC (i tu jesteśmy w ostatniej z 8 linii, ale na jej początku) i docyklowanie do końca tej linii i dopiero wtedy zmiana szerokości.

Optymalnie byłoby dać jedną pustą linię z DLI i tam zrobić tę zmianę, ale w przypadku Timbermana musiałbym przebudować strukturę DLI, więc zrobiłem tak jak było najłatwiej. A...

Łatwiej zadbać o czysty bufor dając pusty wiersz o szerokości 40B na końcu ekranu.

@Mq: Da się zmieniać szerokość tak po prostu :) . Nie wiem czemu się wieszało u Ciebie. Jak widać są jednak problemy które wynikają ze zmiany z wąskiego na szersze.
      • 49:

CommentAuthorMq
      • CommentTime6 Aug 2025 09:14 (1 dzień temu)

No widzisz, ja zrobiłem testy jakieś 2 lata temu, coś mi się wieszało i nie chciało pójść, być może zwisy były z zupełnie innego powodu, np. w nieodpowiednim momencie miałem włączany ekran albo coś. Jednak wtedy pomyślałem że po prostu się tak nie da i odpuściłem temat już na zawsze, a to był mój błąd:-)

W każdym razie dzięki, że się da, bo bardzo mi się to nie raz jeszcze przyda. Praktycznie w bardzo wielu przypadkach to jest mega przydatne, bo masz znacznie więcej miejsca w DLI przy wąskim ekranie, co się często przydaje. Dotychczas jak miałem taką potrzebę mieć więcej cykli w DLI, to rozważałem cały ekran wąski lub szeroki idąc na różne kompromisy w innych miejscach przez to. A tu taka niespodzianka, no dla mnie to jest news roku i najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłem w tym roku:-) Bardzo mi się to przyda.
      • 50:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime6 Aug 2025 18:42 (17 godzin temu)

"Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą"... i oberwała Altirra :)

Gra czadowa, wciąga i super się gra :)
      Gratuluję!