CommentTime1 Sep 2025 12:35 (1 dzień temu) zmieniony
Dracon,
Daltego założyłem ten wątek poświęcony grze FEUD bo były fajne pomysły. Tematem głównym był trainer, ale koledzy podsunęli inne ciekawe pomysły, i powstały składanki w wersji CAR i ATR.
Masz rację to taka bitwa na czary w klimacie fantasy, w znakomitym wykonaniu, zarówno graficznym jak i muzycznym.
CommentTime1 Sep 2025 12:42 (1 dzień temu) zmieniony
Panowie co tu się wydarzyło! Nie było mnie tylko przez weekend, a wątek ma ponad 200 wpisów. Na szybko sprawdziłem ostatni plik *.car i z Ultimate Cart-a niestety nie działa. Wieczorem sprawdzę z AVG bo teraz nie mam pod ręką.
EDIT: ATR na Atari działa elegancko (odpalony z SDrive micro - to było pod ręką). Na szybko znalazłem w instrukcji jedną literówkę w czarze ZOMBIE strona 15 jest: Trupy powolne zo życia, powinno być chyba powołane. I w jednym miejscu jest nazwa ZOMBIE a w drugim ZOMBIES.
XEX z mapą również działa na Atari, kolorowa mapa wygląda świetnie. Przydało by się jeszcze zaznaczyć miejsca startu braci jeśli to jest możliwe.
CommentTime1 Sep 2025 13:47 (1 dzień temu) zmieniony
Pustaczku, w instrukcji jest wszystko ok. To co wskazałeś to nie są błędy tylko zamierzone sformułowania. ZOMBIES - Liczba mnoga, to odwołanie się do ogółu Trupów, powolne - bo są powolne człapią się jak muchy w kisielu, to wszyskto jest napisane poprawnie.
Jeśli chodzi o miejsca startu na mapie, to myślę że chyba wszyscy już to wiedzą, po tylu latach, nieprawdaż? Konwersja mapy na Atari nie była łatwa ale i tak wyszło całkiem dobrze, więc dajmy spokój z drobiazgami. Lokalizacja ziół jest najważniejsza.
CommentTime1 Sep 2025 22:01 (1 dzień temu) zmieniony
Ja używam standardowych ustawień 800 XL. 64 KB RAM, system PAL oraz bez żadnych dopalaczy. A macie wrzucone orginalne ROM'y od Atari do emulatora? Basic, Kernel itd.? Bo jeśli nie, to też może powodować problem.
CommentTime1 Sep 2025 22:10 (1 dzień temu) zmieniony
Niestety tak ale tamta mniejsza wersja używa innego mapera i pewnie dlatego może powodować problemy w starszych wersjach emulatora. W każdym razie na mojej wersji Altirra v4.31 poprzednia wersja działa bez żadnych problemów.
CommentTime1 Sep 2025 22:14 (1 dzień temu) zmieniony
W tej wersji 1MB numer mappera jest obsługiwany przez wasz starszy emulator, a z mniejszej wersji już nie, dlatego się nie uruchamia. Altirra v4.31 odpala już obie wersje bez problemów.
CommentTime2 Sep 2025 06:56 (1 dzień temu) zmieniony
1MB ruszy na wszystkim.
256kB ruszy na: - Altirra od 4.30 - bo wtedy dodano te nowe CARy - AVG - ruszy na najnowszym firmware bo wysyłałem nowe kody do tmp i dodał (przy okazji pojawienia się gry Bubble Bubble) - emulator Atari800, w najnowszym akurat sam to dodawałem. Jak nie macie to na ->link<- tam na dole są gotowe kompilacje, wersja Windows działa od Win2000 :) (czego nie potrafi kompilacja na Githubie)
Niestety za każdym razem w tych przypadkach generowany jest ROM 1 MB. Chciałbym zapytać czy mogą być jakieś błędy w "bin2car" że tak się dzieje, czy może zależy to od czegoś innego?
CommentTime2 Sep 2025 12:18 (20 godzin temu) zmieniony
Abyście się nie poruszali po omacku - obsługa JCart 1MB do emulatorów została dodana niedawno. Do tego momentu używałem po prostu do obsługi JCart carta typu AtariMAX w wersji 1 MB (bo wersja 128kB nie jest kompatybilna, ma odwrotnie ustawione banki).
Więc to normalny objaw, że jak nie działają te obrazy, to trzeba upgrejdować emulatory do najnowszych wersji.
CommentTime2 Sep 2025 18:55 (13 godzin temu) zmieniony
@ChandraStar Dokładnie tak jest. Jak spojrzysz w kod bin2car to zobaczysz, że tylko dla niektórych cartów jest narzucona wielkość. Początkowo BIN2CAR dodawał tylko nagłówek CAR do pliku BIN, bez korekty wielkści. Czyli założenie było takie, że BIN już ma poprawną wielkość.
Potem dla wybranych cartów dodałem ekstra, że jak będzie konkretny kod carta, to wtedy wielkość będzie dobra. Potrzebowałem to tylko dla pochodnych MAXflasha bo na tym formacie najwięcej eksperymentowałem. Oczywiście można sobie dopisać inne formaty, ale czy one sa komuś potrzebne? Nie wiem.
Jest jeszcze jedno narzędzie. CAR2OLDMAX ->link<- Dla tych co mają stare emulatory i sprzęt. Bierzemy takiego CAR nowego i konwerter zamieni nam na ten 1Mbajtowy OLD MAX startujący z ostatniego banku. BIN2CAR też to potrafi w pewnych konfiguracjach.
CommentTime2 Sep 2025 19:33 (12 godzin temu) zmieniony
Gieniu,
A mógłbym cię poprosić o modyfikację tego bin2car chociaż dla mnie, bo chciałbym porobić sobie trochę car'ów, a ten format JCART jest bardzo fajny, i potrzebowałbym właśnie takie pojemności 8, 16, 32 i 64 KB, aby bin2car tworzył także takie właśnie rozmiary. Może wielu innym użytkownikom też się przyda.
Sprawdź teraz. Niezłe jaja odkryłem. Ja kompiluje kod na MacOS jeżeli działa to daje sobie crosscompilerem na i686-w64-mingw32-gcc. Tymczasem coś na Windowsie się przepełnia (?) i normalnie program bez żadnego komunikatu się kończy. Ani jakiegoś błędu przy kompilacji, ani przy uruchomieniu. Coś się przepełnia (stos?) bo zamieniłem deklaracje tablicy statycznej w funkcji na malloc czyli alokacja pamięci dynamiczna i to pomogło windowsowi. Na MacOS działa i tak i tak.
Super Gieniu, teraz działa znakomicie. Bardzo Ci dziękuję. Rzeczywiście całkiem niezłe te jaja odkryłeś, ale przynajmniej człowiek bogatszy o kolejne doświadczenie. Ten program byłby bardzo wyczesany jakby do wszystkich ID i formatów generował właściwy rozmiar pliku, ale było by to zapewne trochę czasochłonne zajęcie aby przerobić ten cały kod. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
Ala dla innych to nie ma za bardzo sensu. Bo to nie jest tak, że sobie dowolne biny można do dowolnych kodów przypisać. Bo każdy CAR ma inną obsługę bankowania. I raczej nie powinno się robić tak, że bierzesz BIN z jakiegoś standardu i pakujesz go do innego CAR. Natomiast jak masz BIN w danym formacie to i jego wielkość jest jaka jest i to niestety trzeba zachować.
W ramach rodziny maxflash no to wiadomo, skoro najstarszy format ma aż 1MB to jest szansa, że można to przyciąć do mniejszego formatu bo z racji braku innego rozwiązania ktoś kiedyś mógł wpakować dużo mniej danych do tak dużego kontenera.
Emulatory przy konwersji (bo mają taką funkcję) nie pozwalają zmieniać wielkości pliku bo to jakby z automatu nie ma sensu. To tylko my wiemy, że czasem można i kiedyś to się HexEdytorem robiło.
Zapewne masz rację Gieniu. Ja i tak w pełni bym nie wykorzystał potencjału tego programu, a Altirra generalnie i tak na razie nie obsługuje znacznej ilości formatów jakie są zaimplementowane w programie, Mnie osobiście wystarczą te, o które Cię prosiłem. To była tylko taka mała sugestia. W każdym razie program działa bardzo fajnie i teraz można się bawić w robienie sobie pojedynczych kartów.