CommentTime27 Oct 2025 18:33 (3 godzin temu) zmieniony
W weekend zastanawiałem się, czy mając do dyspozycji 720 KB na zmodyfikowanej stacji XF551 3,5", dałoby się zmieścić gry typu flippy disk (czyli takie, które normalnie wymagają obrócenia dyskietki) na jednej stronie dyskietki. Obrócić jej przecież się nie da :)
Próbowałem razem z ChatGPT zmodyfikować np. Conana od Datasoft, używając debuggera z Altirry — całość zajęła ok. 2 godziny (łączenie dwóch plików ATR i modyfikacja kodu). Niestety, bez powodzenia. Czy ktoś z Was podejmował już taki temat? Jest kilka dwudyskowych gier, które bardzo chciałbym mieć na jednej dyskietce 3,5", np. AD 2044, Conan, Goonies, Gauntlet itp.
Na TOMS 720 można tworzyć dyski logiczne i przełączać je kombinacją klawiszy. W praktyce udało mi się nagrać na pierwszym dysku logicznym pierwszy ATR Conana, a na drugim — drugi ATR. Pierwszy ładuje się bez problemu, po zmianie na drugi dysk logiczny wczytywanie się zaczyna, ale gra zawiesza się — prawdopodobnie dlatego, że szuka sektora nr 1 zamiast 1041 (pierwszy ATR Conana działa w gęstości ED).
W przypadku gier jednodyskowych TOMS świetnie radzi sobie z dyskami logicznymi — na jednej dyskietce udało mi się zmieścić nawet 4 ATR-y. To samo potrafi też XF551 z HyperFX, co działa bardzo dobrze. Jednak moim celem jest, żeby właśnie te gry dwudyskowe działały z jednej 3,5-calowej dyskietki.
Dajcie znać, czy ktoś z Was próbował podobnych eksperymentów lub ma jakiś pomysł, jak to rozwiązać.