atarionline.pl Kupię stację dyskietek do atari st/ste - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoras...
      • CommentTime31 Jan 2026 15:19

Taką z długim guzikiem..
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime31 Jan 2026 16:56

Z krótkim, nie długim. Ach, ten @as... ;-)
      • 3: CommentAuthoras...
      • CommentTime31 Jan 2026 17:00

Długi krótki taka jak na zdjęciu ;)
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime1 Feb 2026 17:04

Temat do zamknięcia, nie przypuszczałem że stacje do st/ste to taki rarytas że nikt ich nie ma i to jeszcze działających..
      Udało się kupić.
      Temat do zamknięcia.
      • 5: CommentAuthorpiter
      • CommentTime3 Feb 2026 11:20 (7 dni temu)

a gdzie kupiłeś As? ja też bym potrzebował...
      • 6: CommentAuthornosty
      • CommentTime4 Feb 2026 09:57 (6 dni temu)

@piter ja kojarzę, że gdzieś mam zapasową stację do ST. Dałbym głowę, że wiele lat temu zobaczyłem ją wystawioną na allegro na aukcji WOŚP, to wziąłem i kupiłem, żeby tak nie leżała tam samotnie. Po czym oczywiście wrzuciłem ją gdzieś nawet nie otwierając pudełka ;)

Chyba nikomu jej nie oddałem / sprzedałem od tamtego czasu. Poszukam, ale miejsc gdzie może leżeć jest u mnie sporo ;)
      Gdybym się nie odezwał w tej sprawie przez tydzień to nie wahaj się przypomnieć.

PS. Też musisz mieć z długim guzikiem? To jakaś różnica?
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Feb 2026 15:55 (6 dni temu)

Nosty, ale to jest stacja wewnętrzna czy zewnętrzna. Jeśli zewnętrzna, to ja z chęcią przygarnę. Chociaż bardziej szukam 5,25 do ST, bo mam dyskietek sporo do archiwizacji, a nie mam czym odczytać.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 Feb 2026 15:59 (6 dni temu)

Dyskietki 5.25" z ST to odczyta stacja z PC. Tylko potrzebujesz starszego kompa że stacją podpinaną pod płytę z normalnym kontrolerem.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Feb 2026 16:12 (6 dni temu)

Wiem, ale nie o to chodzi, by korzystać z PC :)
      Poza tym, z tego co pamiętam, stacje PC mają problem z odczytem dyskietek sformatowanych gęściej.
      • 10:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 Feb 2026 17:06 (6 dni temu)

Windows może tak, Linux - nie ma. Ale jak ma nie być PC to nie ma rozmowy ;-)

P.S. Jeśli to istotne a masz zewnętrzną stację 3.5" to można spróbować wziąć jej bebechy i podpiąć odpowiedni mechanizm 5.25". Nie wiem jak są te dyskietki sformatowane.
      • 11: CommentAuthornosty
      • CommentTime4 Feb 2026 17:28 (6 dni temu)

Kaz, pisałem o wewnętrznej. Zewnętrzną 3.5" do Amigi/ST mogę Ci podarować (Golden Image 3A-1D 3SD) ale musisz sobie naprawić. Nie wnikałem co jej jest, mam tylko zanotowane że nie działała przy ostatnim sprawdzeniu.
      Box, styropiany, kabel, zasilacz.
      • 12: CommentAuthoras...
      • CommentTime4 Feb 2026 21:01 (6 dni temu) zmieniony

.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Feb 2026 13:24 (5 dni temu)

Nosty - ooo! Piękna stacja. Chętnie przygarnę i spróbuję ogarnąć naprawienie. Dziękuję. Trochę żal będzie podmieniać w niej napęd na inny, ale jeśli to kwestia uszkodzonego napędu, to trudno.

Będziesz może na Bit Boat w Łodzi? Albo na Grawitacji w Krakowie? Albo gdzieś indziej, gdzie i ja będę? :)
      • 14: CommentAuthornosty
      • CommentTime6 Feb 2026 11:31 (4 dni temu)

Kaz, planuję w końcu być na Grawitacji. Zgadamy się na prv.