atarionline.pl Płyta winylowa polskiej demosceny Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Feb 2026 00:42 zmieniony

O, można już oficjalnie zamawiać w sklepiku AtariFan.pl świetne dzieło Trixa, Suna i DJ Eproma:
      ->link<-

STRONA A

Life After Death, Makary Brauner (Makary / New Generation)
      Kompleks K-12 Teaser, Piotr Lis (LiSU / New Generation), Marcin Kubica (booker / MultiStyle Labs)
      Candy Mountain, Bartłomiej Wąsiel (BeWu / Greyscale^Mystic Bytes)
      Ten Past Midnight, Michał Radecki-Mikulicz (stRing / Agenda)
      Back To Scene, Bartłomiej Wieczorkowski (wiecz0r / Lamers)
      Bells, Adrian Galiński (Dexey / WaxSoft^Bloody Coders^Slight)
      Enigmatic Man, Marek Bądkowski (Bac / Taquart)

STRONA B
      Return to Atarians, Grzegorz Kwiatek (Greg / Taquart^Greyscale^Aids)
      Zizibum, Łukasz Sychowicz (X-Ray / Slight^Taquart^Greyscale)
      Chipster Harmony, Zdeněk Eisenhammer (PG)
      Sweet Illusions – Effect 2, Bartosz Kalinowski (Bartman / Shadows)
      Jack Dance, Adam Bienias (SoTe / Slight) – this is a cover of the Amiga track „Jack Dance” by Karsten Obarski
      • 2: CommentAuthorw1k
      • CommentTime1 Feb 2026 09:10

wow!
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Feb 2026 11:37

DJ Eprom, współtwórca płyty, w obiecanym teledysku z akcentami Atari w wideo:

1.  
      Kurde, chyba zamówię, chociaż do pierwszego daleko...
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Feb 2026 11:42

E... Dzisiaj jest pierwszy ;-)
    2.  
      Racja, no to zamawiam!
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Feb 2026 13:00

Zawsze do pierwszego jest daleko (dla pesymistów) albo blisko (dla optymistów), bo to wydarzenie cykliczne.
      • 8:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime1 Feb 2026 14:26

Cześć Kaz,

w sklepie znajduje się informacja:

„Wysyłka poza granice POLSKI wyłączona do odwołania”

Czy dotyczy to również UE/Niemiec?

Dziękuję i pozdrawiam,

andY
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 15:09

Można obadać próbki materiału - po masteringu - jaki jest na płycie
      ->link<-
      Jest aktywna tracklista, jest też jako tako ogarnięta wersja na telefony itd.
      • 10: CommentAuthorstreak
      • CommentTime1 Feb 2026 16:08 zmieniony

Panicze pare jestem za a nawet przeciw.

Za:
      - Bo to ciekawy pomysl, i godny kontynuowania..
      - Fajne wykonanie

Przeciw:
      - CENA!! (wyprowadzcie mnie z bledu ale vinyl 200zl to chyba nie jest tania rzecz..)
      - same info kto co tam wykonal i w ktorym roku, jest bez sensu bez wrzucenia histori utworu w konkretne realia i gdzie go pokazano, przy okazji z "czym konkurowal" (zarys historyczny). bo wlasciwie co ten vinyl nam daje ? same utwory + vinylowy feel bez historii. Ci co wiedza o scenie nie potrzebuja takiego winyla, a ci co nie wiedza dostaja pare suchych trackow bez opowiesci, po co i dlaczego.. nie wiem
      - 3 punkt po czesci odnosni sie do 2-go, bo wkladka ktora w tym vinylu jest czarna wlasnie powinna zawierac historie/opis otworow/troche o demoscenie itp..
      - Nie wiadomo kto jakim sie kluczem posluzyl, kto wybieral tracki i dlaczego. Wybranie 10 utworow z tysieci trackow i oznaczenie ich ze jest to "top" nie mowi nic sluchaczowi. Czyt to top ? Stefana ? Romana TOP Bravo Atari Hits ? (powiem tylko ze zadne z tych trackow nie znalazloby sie na mojej liscie StreaK Atari Scene-Pop HitZ ). Fajnie byloby dostac info ze kolektywnie scenowcy glosowali (no 30 scenowcow) i tak powstal "TOP HITS.."

Slowem , vinyl o scenie atari i jego najlepszych utworach , bez wkladki czy mini ksiazeczki o historii, za 200zl -> NIET!

Rowniez taki "suchy" vinyl (bez ksiazeczki/wkladki informacyjnej), jest najgorsza rzecza jakiej moze sie spodziewac kolekcjoner. Ludzie przestali kupowac tez plyty CD/Vinyl bo korporacje przestaly dawac ksiazeczki z pelna transkrypcja utworow (przykladowo..). Po co kupowac, jesli dostajesz to samo co na mp3 i praktycznie nic wiecej.. nie nalezy o tym zapominac..
      • 11:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 17:39

Cenna opinia, weźmiemy pod uwagę przy kolejnych wydaniach.
      Faktycznie jeśli nie czujesz różnicy między empeczy to szkoda zachodu.
      • 12: CommentAuthorstreak
      • CommentTime1 Feb 2026 18:03 zmieniony

Mam nadziejie ze to tak nie brzmi hejtersko, bo mnie chodzi o to ze "fizycznosc" jest w cenie (przynajmniej dla mnie), ale tez niech ta fizycznosc to bedzie cos wiecej niz "mp3 nagrana na CD". Oczywiscie wiem ze wykonaliscie mega prace, tylko ze.. wlasnie mam wrazenie ze przestrzeliliscie target. jakby nie nie wiadomo do kogo kierowany jest to produkt.

bo na stronie mamy:
      Dla kogo jest ta płyta?
      dla fanów Atari i demosceny -> zgoda, ale tylko po czesci. brak historii i jesli nie znasz utworow to taki vinyl nie opowie Ci dodatkowej historii czy nic nie wyjasni.
      dla kolekcjonerów winyli -> tu, tez pol-na-pol. Szczegolnie jesli nie znasz sie na "scenie atari" a chcialbys ja zrozumiec to posiadanie winyla nie pomoze w zrozumieniu sceny. bedziesz mial po prostu "kolejny vinyl do kolekcji i nic wiecej". Przykladowo czy komus z Was mowi cos Doomer Music ? A jakbyscie mieli Vinyl "The Best Of Doomer Music", kupilibyscie bez zadnej informacji dodatkowej, bo jestescie kolekcjonerami vinyli? Troche watpie
      dla miłośników analogowego brzmienia -> tu sie zgodze
      dla DJ-ów, którzy chcą prawdziwego „chiptune na wosku” -> nieco zgoda, bo jesli mialby ten winyl byc puszczany w MIX'ie DJskim to przydalyby sie tez BPM'y w opisie :)
      dla ludzi, którzy chcą mieć historię 8-bit w formie audiofilskiej -> tu sie nie zgadzam, moj punkt 4.
      • 13:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 18:13

Jakbyś doczytał jak to zostało zrobione to byś wiedział, że to nie MP3 nagrane na CD.
      Poczytaj a potem komentuj.
      • 14: CommentAuthorstreak
      • CommentTime1 Feb 2026 18:18 zmieniony

wiem ze nie jest to "mp3 nagrane na CD", dlatego dalem w cudzyslowiu. chodzi o zamysl. ze jest opakowanie, jest winyl i to wszystko czyli jak amaray+CD-z-MP3 a tu vinyl+opakowanie, nic wiecej (brakuje histori, brakuje mi po co ktos to mialby kupowac). Napisalem tez ze wiem ze duzo roboty weszlo w to i doceniam.

Jeszcze na koniec. Kupie nastepna edycje na 101% jesli chlopaki dacie troche historii, a najlepiej podwojny vinyl (bo 1 vinyl z 10 utworami w zyciu nie sprosta oczekiwaniom, mimo ze vol.1 sugeruje kontynuacje) z fajna wkladka i zarysem historycznym. Cos co mozna dac laikowi do poczytania i do posluchania, i nie bedzie mu trzeba wyjasniac co to "demoscena" bo wszystko bedzie mial we wkladce..
      • 15:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 18:32

Jasne. Jak pisałem, weźmiemy pod uwagę sugestie.
      To nie jest wydawnictwo dla każdego zbieracza winyli. To nie jest nastawione na komercyjny zysk - jachtu za to nie będzie :( Nie prowadzimy agresywnego marketingu.
      Kto chciał kupić to kupił.
      Kto chce kupić zapraszamy do zakupu, jeszcze coś w pudle jest.
      • 16: CommentAuthorstreak
      • CommentTime1 Feb 2026 18:42

Ja tam chcialbym abyscie mieli za to jacht, bo czemu nie. Przeciez praca wykonana, pomysl swiezy i ciekawy. Chyba nikt na to (jeszcze) nie wpadl. Czekam na wersje 2.0!
      • 17:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 20:13

Zobaczymy :)
      • 18:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 Feb 2026 20:13

streak:

Nie wiadomo kto jakim sie kluczem posluzyl, kto wybieral tracki i dlaczego. Wybranie 10 utworow z tysieci trackow i oznaczenie ich ze jest to "top" nie mowi nic sluchaczowi. Czyt to top ? Stefana ? Romana TOP Bravo Atari Hits ?

W sumie mnie to też intryguje. Jaki był klucz wyboru akurat tych muzyczek? Nie kwestionuję ich jakości, itp.
      Jeśli to "krajowa" kompilacja utworów, to czemu mamy muzyczkę od PG? A jeśli nie taki był zamysł, to "o co kaman" ? xD
      Faktycznie jakaś książeczka czy coś o demoscenie by się przydało...
      • 19:

CommentAuthorMq
      • CommentTime1 Feb 2026 20:14

Jako osoba, która kupiła i jest zachwycona swoim zakupem, powiem dla kogo jest ta płyta (w moim przypadku tak było i na pewno jest więcej takich osób).

Płyta ta jest dla tych, którzy lubią akurat te wybrane utwory, i którym w gust muzyczny te wybrane utwory przypasowały. Wiadomo że utworów jest miliard i nie da się wybrać jednego spójnego zestawu, bo nawet w obrębie Atari utwory są w różnych gatunkach muzycznych, które nieraz gryzły by się ze sobą na jednej płycie. Mnie do tej płyty przekonuje gatunek, który mi pasuje i to, że płyta jest spójna w sensie takim, że dobrze mi się słucha tych utworów ciągiem jako całość.

Druga rzecz, która sprawia że ta płyta jest dla mnie, to sposób w jaki zrealizowano miks, a przede wszystkim mastering. Dzięki temu całość jest jeszcze bardziej spójna oraz ocieplona i zmiękczona w taki sposób, że przyjemnie się tego słucha na sprzęcie audio, a nie tylko jako skrzecząco-kłujące dźwięki retro komputera (które też lubię, ale to inna bajka).

Krótko mówiąc polecam tym, którzy cenią powyższe, nie polecam tym, którym coś nie pasuje, to chyba w końcu logiczne, że jak dla kogoś dany produkt nie jest, to go nie kupuje, po co bije pianę.

Gratulowałem już Wam chłopaki na żywo tego wydania i tej produkcji. Jeszcze raz z tego miejsca serdecznie gratuluję i podziwiam kawał roboty jaki wsadziliście w ten projekt i rewelacyjny efekt końcowy jaki uzyskaliście.
    3.  

streak:

CENA!! (wyprowadzcie mnie z bledu ale vinyl 200zl to chyba nie jest tania rzecz..)

streak:

Dla kogo jest ta płyta?

Mq:

Płyta ta jest dla tych, którzy lubią akurat te wybrane utwory... (bleble)

Płyta jest dla zamożnych i tyle w temacie. ;-)
      • 21:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Feb 2026 21:13

@Mq zaraz się okaże, że mamy tu klubik wzajemnej adoracji, niemniej dziękowałem za opinie i dziękuję raz jeszcze :)
      @Dracon klucz był taki, że miały to być utwory, które brały udział w max compo. Poza tym miało być zróżnicowanie. To jest vol1, od czegoś zawsze trzeba zacząć. Jak się pomysł przyjmie, to mając już zdobytą wiedzę i człowieka od masteringu może pojedziemy dalej.
      @streak przed premierą zamówiłem 2 jachty bo jak wiemy, jeśli nie stać Cię na 2 to nie stać Cię nawet na 1. Niestety się przeliczyłem i musiałem zamówienie anulować :(
      • 22:

CommentAuthorMq
      • CommentTime1 Feb 2026 21:58

Nie chciałem żeby tak wyszło, że to kółko wzajemnej adoracji:-) Zwykle nie piszę też takich pochwał obszernych. Napisałem dlaczego ja kupiłem płytę. Generalnie nie kupuję płyt, nie kupuję gier, nie kupuję elektroniki bo robię sam, i ogólnie w ogóle rzadko coś kupuję. A jednak ta płyta mnie przekonała i kupiłem bo chciałem. Dlatego myślę, że to jest produkt kierowany do specyficznego odbiorcy. I nie jestem też zamożny wbrew temu co mówi mgr_inz_rafal. Jak coś chcę to kupuję, a jak nie chcę to nie i tyle.
      Jak wyjdzie Vol2, to zobaczę co tam będzie i może kupię, a może nie, bez zbędnego słodzenia.
    4.  
      Posłuchałem próbek i powiem, że kusi, żeby kupić. A byłem nastawiony sceptycznie co do muzy tam zawartej. I faktycznie, jakaś wkładka by się przydała dla takiego profana jak ja w temacie demosceny.
      • 24:

CommentAuthorsun
      • CommentTime2 Feb 2026 09:28

Umówmy się: skupiliśmy się na jakości - profesjonalny mastering, 2 pokeye - kupa roboty, żeby to nie szumiało itd., tłoczenie nie rycie - to są okrągłe kwoty.
      O wkładce nikt nie myślał, żeby nie mnożyć kosztów, bo zdajemy sobie sprawę, że zamożność... "tu skończył, lecz róg trzymał".
      • 25:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Feb 2026 12:23 zmieniony

Wkładkę można dodrukować jako bonus, versja 1.1, jak już :) Tylko weź to człowieku i wyślij sensownie...
      • 26: CommentAuthorpigula
      • CommentTime2 Feb 2026 12:59

200zł za płytę to nie jest mała kwota. Ale należy pamiętać o jednej istotnej rzeczy - nakładzie. Jak dobrze pamiętam, nakład to 150 sztuk. A to musiało przełożyć się na cene.
      Przecież dzisiaj w tej samej cenie oscylują wydania fizyczne nowych retro gier.
      • 27:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime2 Feb 2026 18:38

Hej AndYManOne, napisz na kontakt@atarifan.pl - na pewno jakieś rozwiązanie się znajdzie - albo na na kontakt@ptodt.org.pl (ponieważ z tego, co mi wiadomo, sklepik AtariFan-a jest supportowany przez PTODT).
      • 28:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime2 Feb 2026 19:24

Cześć MaW,

Świetnie! Dzięki za informację!

Przekażę to moim chłopakom z ABBUC.

Pozdrawiam,
      andY