Dzień dobry wszystkim! Jestem nowy na forum ale starym urzytkownikiem Atari, które odnalazłem po 30 latach w zakamarkach piwnicy rodziców. Udało mi się naprawić i uruchomić ale obecnie stacja dyskietek jak w temacie CA-2001 bardzo głośno pracuje i naprawdę z drudem poruszają się ruchome elementy szczególnie wózek na prowadnicy i nie wiem jak z napędem obracania dyskietek bo wydaje mi się, że blędy wynikają z wyrobienia się albo zanieczyszczenia ruchomych elementów. Czy jest ktoś na tym forum kto rozbierał trochę bardziej tą stację niż tylko do wymiany jarzma i popychacza ponieważ chciałbym zrobić bardziej gruntowny przegląd. I jeszcze kosmetyczna sprawa. Poszukuję naklejki na obudowę ponieważ ta moja oryginalna została najwyraźniej zniszczona i może da się jakoś wykonać kopię jakby ktoś miał skan lub coś podobnego. Pozdrawiam i czekam na kontakt!
CommentTime1 Feb 2026 22:06 (12 minut temu) zmieniony
Prowadnice wózka głowicy przemyj czystą benzyną (nie rozpuszczalnikami) + tampon do mycia uszu. Wózek głowicy delikatnie przesuwaj i prowadnice starannie umyj. Smar silikonowy kupisz w sklepie elektronicznym. Delikatnie nasmaruj prowadnice, nie za dużo bo brudzić będzie koperty dyskietek. Z góry głowicy jest taka klapka która po włożeniu dyskietki i opuszczeniu zamka głowicy w dół dociska do dyskietki. W tej klapce jest taki nazwijmy to bolec który od dołu ma nalepiony kawałek filcu. Sprawdź czy jest. Filc dotyka bezpośrednio do dyskietki. Jego brak spowoduje porysowanie dyskietki a zła jakość nieprawidłowy docisk i stacja może nie czytać. To tyle na początek. Po nasmarowaniu praca powinna być cicha. Stacja leżakowała a kurz robił swoje. Problemy mogą być z czujnikiem ścieżki zerowej, lub czujnikiem PROTEKT. Zazwyczaj wystarczy tamponikiem przetrzeć i problem znika. Na tym etapie niczego nie odkręcaj w napędzie. Szczególnie czujnika ścieżki zerowej. To ten element z tyłu prowadnic głowicy. Gdy głowica przesuwa się w tył, taki nosek wchodzi w szczelinę czujnika i przysłania światło podczerwone czujnika. I pochwal się czy pomogło