atarionline.pl InsanePokey Stereo (W.I.P.) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Feb 2026 15:40 (6 dni temu) zmieniony

Pancio zarzucił u siebie, ale że bardzo fajne, to przeklejam:

Pancio:

Pewnie wielu z was zadaje sobie pytanie jaki jest cel tego projektu. Powody są dwa:
      Po pierwsze, prośba kolegów, którzy tworzyli płytę winylową: ->link<-
      Mieli oni kilka problemów technicznych z uzyskaniem dobrej jakości dźwięku z POKEY-a, bo jak wiadomo, Atari wprowadza duże zakłócenia do sygnału audio. Po drugie, aspekt edukacyjny. Separacja niektórych komponentów może mieć bardzo dużo zastosowań - nie tylko w audio i wideo, ale również w sygnałówce. Tu wyobraźnia podpowiada mi dla przykładu separowane SIO... Tyle tytułem wstępu.

Jak to ma działać? Wszystkie sygnały wykorzystywane przez POKEY do odtwarzania muzyki zostały odseparowane od Atari galwanicznie z wykorzystaniem magneto-separatorów. Zasilanie POKEY-a zostało również odseparowane - można podać zewnętrzne napięcie stałe 9-12V (najlepiej z akumulatora). Takie podejście powinno wyeliminować większość zakłóceń generowanych w logice komputera i przenoszących się na audio i zasilanie. Następnie wygenerowany przez POKEY dźwięk trafia do dobrej jakości wzmacniacza (właściwie bufora bo wzmocnienie ustawione jest na 1:1) a z wyjścia wzmacniacza sygnał przekazywany jest przez transformatory audio na gniazda RCA a z tamtąd do naszego zestawu Hi-Fi. Te transformatory audio służą jako ostateczna separacja masy InsanePokey od masy odbiornika.

Czy to ma sens? Nie wiem ale sprawiało mi frajdę zaprojektowanie tego interfejsu. Oczywiście, jak tylko uda mi się uruchomić InsanePokey postaram się podać więcej szczegółów i może załączę próbki audio! Co o tym myślicie?

Ja myślę, że super, bo miałem okazję posłuchać Trixa i Suna, z jakimi problemami borykali się przy zgrywaniu audio na potrzeby płyty.
      • 2: CommentAuthormakary
      • CommentTime4 Feb 2026 20:35 (6 dni temu)

@Pancio: heh, wspomniałeś mi o separacji, no ale że tak po całości... Myślę, że git rozwiązanie!
      • 3:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime4 Feb 2026 20:48 (6 dni temu) zmieniony

Dziękuję panowie,
      Zobaczymy czy wszystkie wyliczenia projektu są w porządku. A i z przyjemnością posłucham Twoich kawałków po raz setny+ :-)

Dodam tylko, że w projekcie pomagali: mono i kkrys - konsultanci techniczni oraz sun i tr1x - jako zaganiacze do roboty (aka loża szyrderców) :-)
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Feb 2026 02:25 (5 dni temu) zmieniony

Tak mię przyszło do głowy, żeby jako opcję dać na płycie przetwornicę do 9V i za tym stabilizator liniowy, które to stabilizatory dobrze sobie radzą z audio i odseparowaniem od płyty głównej...
      • 5:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime5 Feb 2026 05:41 (5 dni temu)

Ja tam nie wiem :-) Podczas pracy nad projektem tr1x miał tyle uwag, sugestii i "ulepszeń", że jakiekolwiek dodatkowe elementy mogące wpływać na "jakość" POKEY nie wchodziły w grę. (fałszowanie POKEY to wybitna cecha układu i nie należy mylić jej z jakością dźwięku :-) )

A tak na poważnie... mierzenie się z jakąkolwiek przetwornicą w okolicy audio to proszenie się o tonę roboty i walkę z duchami. Wiem że można, wiem że się da. Tylko musiałem tu zmierzyć się z dwoma aspektami: oczekiwana jakość dźwięku oraz własnymi umiejętnościami - a z porządnymi przetwornicami mam niestety praktycznie zerowe doświadczenie. W takim wypadku przerzuciłem domenę zasilania na... użytkownika :-)

Oczywiście na pokładzie InsanePokey jest liniowy stabilizator - dlatego zawsze można/trzeba taką przetworniczkę podpiąć z zewnątrz. Ale jestem otwarty na propozycje...

Na załączonym zrzucie pokazana jest linia zasilania dla POKEYów i oczywiście wspomniany liniowiec w otoczeniu kondensatorów. Pewnie można by to jakoś jeszcze zoptymalizować.
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime5 Feb 2026 08:08 (5 dni temu)

Ponieważ się nie znam to się zapytam - musiałeś to ciągnąć jednym takim wężem? Nie można było zrobić osobnej linii dla Pokeyów i osobnej dla buforów ("dołem")?
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Feb 2026 10:14 (5 dni temu) zmieniony

@Peri Noid - prawda. Ja się nauczyłem, że zasilanie powinno iść sporo grubszą ścieżką, a jak przelotek trzeba użyć, to kilka. Nie dotyczy układów cyfrowych - tam są mniejsze obostrzenia. Chociaż tutaj to bufory są zasilane na końcu, więc luzik.

Co nie zmienia faktu, że sam taki "błąd" zrobiłem w swoim urządzeniu :P

@pancio, A co do tej przetwornicy - to po prostu daj 4 piny i jakieś zworki, żeby można było jakąś prostą przetwornicę za 3 zł tam wkleić zamiast podłączać zewnętrzny zasilacz.
      • 8:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime5 Feb 2026 17:38 (5 dni temu)

Ścieżki są grubsze - może tego nie widać 0.8mm i 0.6mm co daje duży zapas mocy. Rozdzieliłem też zasilanie Pokeyów od transoptorów ale one to śmiesznie mało pobierają prądu. Myślę sobie o tej przetwornicy jako takie alternatywie.. trochę mi się to kłóci z ideą "czystości" ale piny zasilania mogę dorzucić. Czy Ty Kuba masz jakąś konkretną przetwornicę na myśli?
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime5 Feb 2026 17:43 (5 dni temu)

Dopisz na PCB, że można brudnych przetwornic montować, tylko umyte przez sam wiesz kogo.
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime5 Feb 2026 18:06 (5 dni temu)

Pan raczysz sobie żartować a myjka sama się nie spłaci! A i Woo-Doo samo się nie odprawi! :-)
      • 11:

CommentAuthormav
      • CommentTime5 Feb 2026 20:23 (5 dni temu)

czy urządzenie wymaga podstawek pod kable i czy przekrój kabla musi zawierać oplot z włosia jednorożca? ;)
      • 12:

CommentAuthorsun
      • CommentTime6 Feb 2026 13:47 (4 dni temu)

odpowiadam: tak i tak.