atarionline.pl CA2001 z TOMS - DOS 2.35XL - InitDBL fail track 13. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime24 Feb 2026 09:11 zmieniony

Cześć,

Mam problem ze stacją California Access 2001 z TOMS Turbo Drive przy pracy z DOS XL 2.35I1 (LDW/CA), ale też z BiBo-DOS, SuperDOS itp.

Przy dos XL 2.35I1 wyłączam GTSYNC bo inicjalizacja Synchromesh i tak nie przechodzi z powodu zmienionego romu oryginalnego na TOMS (wywala błąd D1: Communication error).

A teraz do rzeczy czyli do problemu:

Próba formatu DD - INITDBL pod dosem XL (ale też pod SuperDos, Bibo Dos) na CA-2001 kończy się zawsze tak samo:
      • format dochodzi do Track 13
      • wraca na początek
      • próbuje 3 razy
      • fail

Powtarzalne na różnych dyskietkach.

Co ciekawe PROBLEMU NIE MA PRZY FORMATOWANIU DD POD MyDOS i SPARTDOS.

Test RPM w DOS XL: GTRPM -CA 2001 RPM Tester - pokazuje ok. 345 RPM to FAST

Próbowałem regulować potencjometrem VR1 nie da się ustawić stabilnego ~300 RPM czy chyba powinoo być 288 RPM. Mam tylko przeskoki: to FAST to SLOW. W pewnych punktach tester pokazuje „OK”, ale pika niecyklicznie - co sugeruje niestabilność prędkości

Reakcja na obrót VR1 jest nieliniowa – małe i duże obroty trymera często dają podobny efekt. Stąd miałem podejrzenie, że wyschnięty jakiś kondensator np. w pętli servo silnika albo uszkodzony VR1 (przerwy na ścieżce oporowej) ale

Ta sama stacja formatuje DD POPRAWNIE w SpartaDOS X, w MyDOS, działa katalog i zapis, odczyt OK

I jeszcze jedna ciekawostka mam kilka kopie-rów m.in. DISKCOPY na dyskietce w formacie SD - mam tam Bootmanagera wyboru (Menu) - czyli uruchamiam całodyskowy copier BEZ DOS-u. Kopiuję ATR z DOS XL 2.35I1 z SIO2PC na pustą dyskietkę, i:

- DISKCOPY najpierw formatuje, potem kopiuje cały dysk z użyciem SIO2PC (wziąłem obraz ATR DOS 2.35XL) i co? .... Wszystkie ścieżki przechodzą, w tym 13 TEŻ!

I poźniej skopiowana dyskietka z DOSem XL 2.35, bootuje DOS XL, DIR działa, system działa poprawnie ALE NIE FORMATUJE ZNOWU.

Reasumując:

- DOS XL INITDBL
      - fail na Track 13
      - kopier bez DOS-u formatuje w DD i zapisuje poprawnie.

Czy możliwy jest konflikt:
      - DOS XL FORMAT TRACK timing (Synchromesh-aware) vs zmodyfikowany firmware TOMS - raczej nie - bo mam też LDW 2000 nie modyfikowane i problem jest taki sam. Jej nie rozkręcałem i nie testowałem prędkość RPM.

czy raczej problem sprzętowy: servo loop (elektrolit), VR1 ?

Każda wskazówka mile widziana
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2026 11:13

Dużo czynników czyni problem trudnym do replikacji, ale może któryś posiadacz CA/LDW z TOMS Turbo pokusi się o pomoc, albo chociaż sprawdzenie, czy ma tak samo. Ja niestety, nigdzie TOMS Turbo nie mam.

MatthewNS:

PROBLEMU NIE MA PRZY FORMATOWANIU DD POD MyDOS i SPARTDOS.

To z ciekawości dopytam, dlaczego zależy Ci na DOS XL, skoro i tak z Synchromesha nie korzystasz?
      • 3: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Feb 2026 11:39 zmieniony

->link<- sekcja "Indus GT/LDW Super 2000/CA-2001" mówi, że jest komenda $A3 do formatowania w Synchromeshu (a w "Pozostałe komendy" jest wzmianka o $23, które formatuje na LDW/CA/XF).

Można by sprawdzić czy INITDBL nie używa tych poleceń, bo skoro masz modyfikację TOMS-a, to może one nie są poprawnie obsługiwane. Choć niemodyfikowana LDW powinna działać, a nie działa więc to raczej nie to. Ale może przynajmniej rzuciło by to światło na to co się dzieje. Bo spodziewam się, że standardowy formater nie pisany dla LDW/CA/INDUS raczej będzie używał standardowej komendy $21 ewentualnie $22 dla 1050 do formatowania dysku.

Chyba jak podłączysz RespeQt/AspeQT to one potrafią pokazywać co się pojawia na magistrali.

Edit: Aaaa, jaki fail się pojawia? Timeout $8A?
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime24 Feb 2026 11:50

Z tymi trymerami to uważaj. Ustawienie wymaga oscyloskopu. Jer to opisał w swoich instrukcjach.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2026 11:53

A w którym miejscu to opisał? Bo na jego stronie tutaj nie widzę: ->link<-
      • 6: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime24 Feb 2026 12:31 zmieniony

Kaz:
      To z ciekawości dopytam, dlaczego zależy Ci na DOS XL, skoro i tak z Synchromesha nie korzystasz?

W sumie to mi nie zależy, ale pomyślałem, że skoro DOS XL 2.35 był pisany dla Indus/CA/LDW, żeby – jak gdzieś wyczytałem – poza Synchromesh obsługiwać „true” double density, to chciałem spróbować :)

Tak naprawdę zaczęło się od tego, że sformatowałem dyskietkę DD pod MyDOS-em, wrzuciłem XEX-y i dodałem MyPicoBoot, bo najbardziej go lubię. Do 720k i 360k na XF551 używam MyPicoBoot do ładowania plików i nie mam żadnych problemów, natomiast przy dyskietce DD pojawiły się kłopoty – CA wiesza się przy próbie załadowania XEX-a z menu. To było dziwne.

Dlatego pomyślałem, że zrobię DD w DOS XL i użyję BootManagera – i będzie po sprawie. A tu niespodzianka, zacząłem grzebać w plikach na dyskietce DOSa XL, znalazłem program GTRPM (którego wcześniej nawet nie znałem) i zaczęło się...
      • 7: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime24 Feb 2026 12:33 zmieniony

Peri Noid :
      Z tymi trymerami to uważaj. Ustawienie wymaga oscyloskopu. Jer to opisał w swoich instrukcjach.

Tych trymerów od odczytu i zapisu (tych niebieskich) nie tknąłem - tylko ten od obrotów. W sumie pokręciłem nim ale nic się nie zmieniło zauważalnego w pracy stacji.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime24 Feb 2026 13:19

@Kaz: operacja jest tożsama z regulacją 1050 opisaną wcześniej. Robiłem to dokładnie na tej podstawie, Jer sam mnie naprowadził. Tylko trzeba sobie pomierzyć, które sygnały gdzie są. Ale są na tych pinach koło trymerów.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2026 14:22

Acha, dzięki.
      • 10: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Feb 2026 14:42 zmieniony

MatthewNS:

na XF551 używam MyPicoBoot
      Czekaj, czekaj. A wiesz że XF551 (inaczej niż inne stacje, n.p. LDW) nie rozpoznaje sama gęstości dyskietki DD poprawnie i trzeba specjalnych zabiegów żeby ją przestawić w DD a nie każdy loader to umie? Przykładowo ChaosLoader nie będzie ładował sektorów w DD na XF551 (na LDW/CA będzie działał), ale ChaosLoader+ już tak. Może MyPicoBoot ma tę samą przypadłość?
      • 11: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime24 Feb 2026 15:01

Mam HyperFX w zarówno XF551 oryginalnej jak i w przerobionej na 3,5". Na moich obu XF551 DD działa bez problemu.
      • 12:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime24 Feb 2026 15:01

Może ma Hyper-XF to wtedy problemu nie ma.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2026 16:17

Do XF551 polecam Zyga Game Loader, nie ma nic lepszego, obsługuje nawet QD :)

->link<-
      • 14: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 08:46 zmieniony

Wczoraj sprawdziłem prędkość w GTRPM mojej niemodyfikowanej LDW2000 i ona też znacząco przekracza to co powinno być - wynik 364. Może elektronika po prawie 40 latach siada we wszystkich. Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić na swojej LDW/CA prędkość? GTRPM.COM z dyskietki DOS XL 2.30

Aha. Kilka XEX z takiej „szybciej się kręcącej stacji” się nie wczytuje prawidłowo, np Delektor od Fandala. W mojej kolekcji 2% xexów więc to nie dramat.
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Feb 2026 12:06

Ja się gubię w tym, co robisz. Napisz, co chcesz, żebym sprawdził w moim LDW i podeślij soft, którym mierzysz to u siebie. Dołącz tu obie dyskietki:

Przy dos XL 2.35I1 wyłączam GTSYNC
      Test RPM w DOS XL: GTRPM -CA 2001 RPM Tester - pokazuje ok. 345 RPM to FAST
      • 16: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 12:32 zmieniony

Wczytaj GTRPM.XEX. Nie mam pewności czy pójdzie bez DOS-u dlatego załączam Ci też ATR Dos-a 2.35 XL LDW - to z tego ATRa jest wyciągnięty - na dysku ma rozszerzenie COM - GTRPM.COM.

Wczytaj i włącz test prędkości - praktycznie nic nie trzeba robić tylko chwile poczekać i program wyświetli po chwili prędkość. Nie zatrzyma tej informacji na ekranie tylko ponowi test - jest przygotowany pod "kręcenie" potencjometrem obrotów, ale możliwe, że się u Ciebie zatrzyma jeśli Twoja LDW okaże się dobra. U mnie się nie zatrzymuje. Proszę zanotuj ten wynik i kilka kolejnych.

Dzięki!

UPDATE: A jeśli dodatkowo mógłbyś spróbować sformatować dyskietkę w DD pod DOSem 2.35 i powiedzieć czy u Ciebie to działa to też będę wdzięczny
      • 17: CommentAuthorVisar
      • CommentTime25 Feb 2026 13:26

Te wyniki prędkości obrotowej mogą wynikać z tego, że program który ją pokazuje pracuje w systemie NTSC, gdzie odświeżanie jest 60 razy na sekundę. Można to przeliczyć w przypadku PAL mnożąc wynik razy 50 i dzieląc przez 60, co dla 345 * 50 / 60 = 287,5 czyli w przybliżeniu prawidłową wartość 288.
      • 18: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 13:46

Na to nie wpadłem...

Ale w takim wypadku dlaczego LDW też nie chce formatować pod DOS XL? Ani CA2001 ani LDW. Ciekawe.
      • 19:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime25 Feb 2026 14:09

A jakich dyskietek używasz?
      • 20: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 15:11

DS-DD 48tpi. Kodak. Nowe - w sensie, nie rozpakowane z folii nabyłem :)
      • 21: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 15:16

Zrobię jeden test o którym zupełnie nie pomyślałem, spróbuję dzisiaj wieczorem sformatować w DD dyskietkę pod DOS XL ale na mojej XF551. Zobaczymy czy będzie miała ten sam problem. Oczywiście jedną stronę bo odwróconej to ona i tak nie obsługuje.
      • 22: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime25 Feb 2026 21:26

XF551 bez problemu formatuje w każdej gęstości pod Dosem XL. Czyli coś jest ze stacjami LDW/CA
      • 23: CommentAuthorZenon
      • CommentTime25 Feb 2026 23:00

Ktoś wyżej wspominał że to może być wina dyskietek. Zapewne tak jest bo XF551 ma napęd PCtowski, i ten nie ma problemu z 48tpi . Dyskietki przypisane tym napędom w większości źle chodzą z napędami ATARI. Szerokość szczeliny w głowicy ma znaczenie
      • 24:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime25 Feb 2026 23:38

@Zenon, ma napęd z PC ale to napęd 40-ścieżkowy. Głowica jest taka sama jak ta w 1050 czy LDW. U nas były też inne stacje oparte o napędy z PC-ta i to wszystko jakoś działa. Jeśli już cokolwiek może być problemowe to to, że napędy z PC chodzą na 300rpm przez co kontroler musi pracować ciut szybciej, itp. itd. Ale jednak jakoś to działało - nie tak źle.
      • 25: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime26 Feb 2026 09:04 zmieniony

Tak BTW to jak sprawdzić czy dany program jest napisany tylko dla NTSC? Nawiązuję do tego co napisał Visar.
      Visar:
      Te wyniki prędkości obrotowej mogą wynikać z tego, że program który ją pokazuje pracuje w systemie NTSC….
      • 26:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Feb 2026 11:53

Nie sprawdzisz łatwo. Tutaj zapewne czas jest liczony na vblank, raz na ramkę. A wiadomo, że ramka PAL zajmuje 1/50, a NTSC 1/60 sekundy. Tylko to wszystko jest w kodzie.
      • 27: CommentAuthorVisar
      • CommentTime26 Feb 2026 23:19

Załączyłem zmodyfikowaną wersję programu, która wylicza wartości prawidłowe działając na komputerze w systemie PAL.
      Działanie programu polega na odczytaniu pierwszego sektora z dyskietki, wyzerowaniu zegara (2 młodsze bajty 0x13 i 0x14). Następnie odczytuje pierwszy sektor 100 razy i zapamiętuje czas z zegara (2 młodsze bajty). Dalej mnoży stałą 360 przez 1000 i wynik dzieli przez czas z zegara otrzymując liczbę obrotów na minutę.
      Program jest napisany dla NTSC dlatego wartość z mnożenia to 360000 co daje 60 sekund w minucie pomnożone przez 60 "ekranów" w sekundzie pomnożone przez 100, bo odczytujemy 100 razy sektor aby osiągnąć mniejszy błąd. Dla PAL jest 50 "ekranów" w sekundzie, więc wystarczy zmienić stałą z 360 na 300, co sprowadza się do podmiany w pliku wartości 0x68 na 0x2c pod offsetem 0x137c.
      • 28:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime27 Feb 2026 09:45

Dzięki.
      • 29: CommentAuthorZenon
      • CommentTime27 Feb 2026 10:43

Visar a nie napisałeś, wykonując tym sposobem pomiar, ile obrotów dyskietki wskazuje jako rzeczywisty pomiar
      • 30: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime27 Feb 2026 12:44

Ja sprawdzę w weekend na pewno, ale dobrze by było jakby ktoś z Was też to zrobił. Moje stacje nie można chyba uznać za sprawne.
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Feb 2026 12:47

Visar - dzięki, dorzucam do użytków.
      • 32: CommentAuthorVisar
      • CommentTime27 Feb 2026 13:44

Zenon - zrobiłem test na mojej CA 2001. Odczyt 100 sektorów trwał 1039 "jednostek czasowych / ramek wyświetlania", co w wyniku podziału 300000 przez 1039 daje 288,74.

Program wyświetla AVERAGE RPM: 288.0 i komunikat "SPEED IS PERFECT".
      • 33: CommentAuthorZenon
      • CommentTime27 Feb 2026 14:39

Super, nie tylko pomysł ale i realizacja
      • 34: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime28 Feb 2026 09:08 zmieniony

Mały update, bo sprawa z Fail 13 na moich stacjach się wyjaśniła i biję się w pierś...

Po dłuższym zastanowieniu się, zacząłem brać pod uwagę, że problem może być po stronie komputera, bo obie stacje wyjątkowo miały identyczny objaw. To dla mnie trochę dziwny zbieg okoliczności był.

W U1MB wyłączyłem QMEG-a ustawiając stock Atari OS B i po bootowaniu DOS XL 2.35I1 pod czystym OS format na obu stacjach (CA2001 oraz LDW2000) przeszedł bez problemu – brak FAIL na Track 13.

Co więcej – po ponownym włączeniu QMEG-a formatowanie nadal działa poprawnie.

Wygląda więc na to, że problem mógł wynikać z uruchamiania DOS XL przy aktywnym QMEG-u – najwidoczniej w takiej konfiguracji coś „po drodze” wpływało na działanie procedur formatowania.

Dodatkowo sprawdziłem prędkości zmodyfikowanym GTRPM dla PAL (dzięki Visar za zmodyfikowany program):
      • CA2001: ~287 RPM – speed is perfect
      • LDW2000: ~284 RPM – speed is OK

Nie byłem w stanie ustawić na potencjometrach wyższych prędkości – zarówno dla CA jak i LDW dało się tylko zejść niżej, więc wygląda na to, że są to maksymalne wartości (choć mogę się mylić).

Dostęp do potencjometru w LDW jest przy tym bardzo kiepski – w przeciwieństwie do CA, żeby się do niego dostać trzeba praktycznie wyciągać cały napęd.

Reasumując obie stacje pracują poprawnie.

Czyli – mea culpa – powinienem był wcześniej sprawdzić zachowanie przy wyłączonym QMEG
      • 35: CommentAuthorZenon
      • CommentTime28 Feb 2026 18:20

Hmmm... za mea culpa nic nie kupi. Powinno być po browarku, ale i tak miło było "pomóc"
      • 36: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime2 Mar 2026 09:09

Słuszna uwaga Zenon. Tylko, że w dzisiejszych czasach na prawdziwy browarek to człowiekowi częściej brakuje czasu niż chęci. Jak wymyślisz jak mam Wam postawić po browarku to daj znać :)
      • 37: CommentAuthorZenon
      • CommentTime2 Mar 2026 10:46

Sposób jest prosty - wirtualnie. Każdy sobie kupi co tam lubi i chce. W wyznaczonym dniu i godzinie... no to kufelki go góry za udany finał.