atarionline.pl Historia Atari wg Macminika - niedostępna - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime26 Feb 2026 16:56

Linki wyszukane na atarionline niestety są nieaktualne
      czy ktoś ma do tych bardzo fajnych nostalgicznych materiałów o Atari jakiś dostęp?
      • 2: CommentAuthorAdam
      • CommentTime26 Feb 2026 20:33 zmieniony

W październiku sam Macminik szukał tych materiałów i przy okazji Rocky odkopał ze swojego archiwum :)
      ->link<-
      • 3: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime27 Feb 2026 15:27

Już wcześniej znalazłem tą odpowiedź, ale obecnie niestety nic tam nie ma... (pusty folder).
      Jednakowoż zadziwiające, że w archiwach AtariOnLine też ich nie ma...
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Feb 2026 18:07

Nie wiem dlaczego jest dla Ciebie zadziwiające, że nie mamy archiwum nieistniejących stron, skoro nigdy takiego archiwum tu nie było, a nawet nigdy nie było takich zamierzeń.
      • 5: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime27 Feb 2026 18:26

Oczywiście chodziło mi tylko o to, że było to bardzo fajne opracowanie, może najlepsze i szkoda byłoby aby bezpowrotnie zaginęło. Jeśli ktoś ma ten materiał i zgodziłby się mi udostępnić, byłoby fajnie.

PS. Zrobiłem nareszcie porządki. Mam 10 HPLJ1300 centronics PCL6, 5 w kolorze XL i 5 w kolorze XE.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany rozwojem druku laserowego na A8 chętnie oddam.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Feb 2026 19:24

O ile domyślam się, że kolor XE to szary, to jaki jest kolor XL - brązowy, kremowy?

Druk PCL5 zaimplementował kolega AtariFan w programie "Drukarz": ->link<-
      • 7: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime28 Feb 2026 14:59

XE - szarość zbliżona do XE, XL - beż zbliżony do XL.
      PLC5 to nie to samo co PCL6. Szczegółów nie znam... Chętnie udostępnię wymienione drukarki jeśli ktoś chce kontynuować temat edytowania dokumentów w języku polskim i ich drukowania laserowego na A8.

Dla mnie samego byłoby całkiem fajne drukowanie przynajmniej niektórych dokumentów firmowych na A8. W dodatku, byłyby one nie do podrobienia :) A jaka radocha przy okazji używania A8...

Niestety, dotychczas nie osiągnąłem jakichkolwiek satysfakcjonujących rezultatów i wycofałem się... :(

Wracając do tematu tego wątku
      Ponawiam... Ktoś ma dostęp do tej historii Atari wg Macminika?
      • 8: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime28 Feb 2026 20:26 zmieniony

@bartcom
      W specyfikacji HP podaje, że HPLJ1300 jest zgodna z PCL6, PCL5 i PostScript.
      Część drukarek z PCL6 niestety nie była zgodna z niższymi wersjami PCL. Nie wiem, jak jest w przypadku tej drukarki.
      Ale może, jeśli masz ochotę, dałoby się podpatrzeć, jak to robi AppleII i zaadoptować jego oprogramowanie do współpracy z drukarkami laserowymi.
      Problem w tym, że AppleII działa z drukarkami na porcie szeregowym obsługującymi PostScript.
      Apple natywnie obsługuje drukarki w swoim standardzie ImageWriter, i aby drukować na laserze, najpierw ładuje do drukarki emulator ImageWriter napisany w PostScript, po tym wszystkie programy obsługujące standard ImagWriter działają tak, jakby miały podłączoną drukarkę Apple, a cała translacja strony odbywa się już w drukarce.

Genialnie prosto i nie potrzeba ani megabajtow RAM, ani GHz CPU ;)

Ktos chyba jeszcze zrobil taki emulator dla AppleII wykozystujac Raspberry Pi

Dodane:
      byl tez driver PostScript i wyglada ze dzialal takze na porcie rownoleglym.
      ->link<-
      • 9: CommentAuthorRocky
      • CommentTime1 Mar 2026 14:31

historię Atari wgrałem do tego folderu jeszcze raz.. na jakiś czas
      • 10: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime2 Mar 2026 19:32

Bardzo dziękuję Rocky! Pobrałem i teraz już na zawsze u mnie.
      Z radością konstatuję, że mimo lat nadal na pomoc od ludzi z AOL zawsze można liczyć!

Pozdrawiam serdecznie
      ...a teraz do miłej lektury :)

PS. W sprawie drukarek odezwę się do Ciebie Gregor2 w osobnym, właściwym wątku.