Już wcześniej znalazłem tą odpowiedź, ale obecnie niestety nic tam nie ma... (pusty folder). Jednakowoż zadziwiające, że w archiwach AtariOnLine też ich nie ma...
Nie wiem dlaczego jest dla Ciebie zadziwiające, że nie mamy archiwum nieistniejących stron, skoro nigdy takiego archiwum tu nie było, a nawet nigdy nie było takich zamierzeń.
Oczywiście chodziło mi tylko o to, że było to bardzo fajne opracowanie, może najlepsze i szkoda byłoby aby bezpowrotnie zaginęło. Jeśli ktoś ma ten materiał i zgodziłby się mi udostępnić, byłoby fajnie.
PS. Zrobiłem nareszcie porządki. Mam 10 HPLJ1300 centronics PCL6, 5 w kolorze XL i 5 w kolorze XE. Jeśli ktoś jest zainteresowany rozwojem druku laserowego na A8 chętnie oddam.
XE - szarość zbliżona do XE, XL - beż zbliżony do XL. PLC5 to nie to samo co PCL6. Szczegółów nie znam... Chętnie udostępnię wymienione drukarki jeśli ktoś chce kontynuować temat edytowania dokumentów w języku polskim i ich drukowania laserowego na A8.
Dla mnie samego byłoby całkiem fajne drukowanie przynajmniej niektórych dokumentów firmowych na A8. W dodatku, byłyby one nie do podrobienia :) A jaka radocha przy okazji używania A8...
Niestety, dotychczas nie osiągnąłem jakichkolwiek satysfakcjonujących rezultatów i wycofałem się... :(
Wracając do tematu tego wątku Ponawiam... Ktoś ma dostęp do tej historii Atari wg Macminika?
@bartcom W specyfikacji HP podaje, że HPLJ1300 jest zgodna z PCL6, PCL5 i PostScript. Część drukarek z PCL6 niestety nie była zgodna z niższymi wersjami PCL. Nie wiem, jak jest w przypadku tej drukarki. Ale może, jeśli masz ochotę, dałoby się podpatrzeć, jak to robi AppleII i zaadoptować jego oprogramowanie do współpracy z drukarkami laserowymi. Problem w tym, że AppleII działa z drukarkami na porcie szeregowym obsługującymi PostScript. Apple natywnie obsługuje drukarki w swoim standardzie ImageWriter, i aby drukować na laserze, najpierw ładuje do drukarki emulator ImageWriter napisany w PostScript, po tym wszystkie programy obsługujące standard ImagWriter działają tak, jakby miały podłączoną drukarkę Apple, a cała translacja strony odbywa się już w drukarce.
Genialnie prosto i nie potrzeba ani megabajtow RAM, ani GHz CPU ;)
Ktos chyba jeszcze zrobil taki emulator dla AppleII wykozystujac Raspberry Pi
Dodane: byl tez driver PostScript i wyglada ze dzialal takze na porcie rownoleglym. ->link<-