atarionline.pl Gra 3.14RANHAS (Piranhas) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime1 May 2026 21:15 zmieniony

Od wtorku 28.IV na stronie Grawitacji jest dostępna nowa wersja v0.92 naszej gry 3.14RANHAS powstałej oryginalnie podczas tego game jamu: ->link<-
      Załączam plik XEX, bo w przypadku aktualizacji plik na stronie może być podmieniony.

Najistotniejsze zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:
      - 16 poziomów zamiast 10,
      - nowa strona tytułowa,
      - poprawione tło,
      - dodany hiscore,
      - dodane liczenie bonusu czasowego,
      - nowe muzyczki na goal reached, game over i congratulations,
      - wyrównany balans,
      - długość naszego promienia rośnie coraz wolniej wraz z poziomami,
      - piranie wypływają szybciej zza krawędzi ekranu,
      - poprawione kolizje z piraniami,
      - nr levelu jest pokazywany tylko na starcie poziomu

Autorzy: Adam, bocianu, Odyn1ec, ZoltarX

Koncepcja gry: bocianu + Adam
      Kod: bocianu
      Grafika wewnątrz gry: Adam
      Ekran tytułowy: Odyn1ec
      Muzyka: ZoltarX
      • 2: CommentAuthornosty
      • CommentTime2 May 2026 00:06

Ciekawy pomysł, ale chciałbym poznać człowieka, który przeszedł 16 poziomów tej gry ;)
      Może byłoby to realne gdyby energia nie spadała sama z siebie, lub chociaż odnawiała się po złapaniu rybki.
      • 3: CommentAuthorAdam
      • CommentTime2 May 2026 00:33 zmieniony

nosty:

Ciekawy pomysł, ale chciałbym poznać człowieka, który przeszedł 16 poziomów tej gry ;)

Już go znasz, Borsuk przeszedł na żywo we wtorek, i to niestety za pierwszym podejściem :) Więc może nie ma co narzekać na trudność, tylko lepiej podpatrzeć technikę? ;) Rozgrywka trwa na filmiku między 01:55:37 a 02:11:55:

• 4: CommentAuthornosty
      • CommentTime2 May 2026 09:22

Haha faktycznie :) Dzięki Adam. Przegapiłem ten stream i właśnie go nadrabiam.

Z tym, że Borsuk, wg niektórych teorii spiskowych, próbujących wyjaśnić fenomen jego gry, jest kosmitą z planety Vulcan, więc mój poprzedni post w zasadzie pozostaje aktualny ;)
      • 5:

CommentAuthorMq
      • CommentTime3 May 2026 03:07

Ja raz doszedłem do 8 poziomu, ale zwykle dochodzę do 5, a w ogóle to już wyłączyłem tą grę.
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 May 2026 17:59 (7 dni temu)

Jeśli mogę zasugerować kilka sposobów na osiągnięcie wyższych poziomów:

1. Warto czyhać przy bocznej krawędzi - to stamtąd wychodzą kolejne piranie, więc im szybciej zgarnie się rybę po jej pojawieniu, tym szybciej kolejna pojawi się na planszy. Spędzanie czasu na środku planszy jest mniej efektywne.

2. Gdy widzimy, że źródełko trochę wygasło po jednej ze stron, a po drugiej zebrała się już obiecująca grupka piranii, przeskakujemy bezpiecznie skrajnie górnym lub dolnym odcinkiem na drugą stronę i czyścimy ją.

3. Istotne dla dobrego wyniku jest wykorzystywanie kierunku obrotu przy rozgrywce. Jeśli słabo nim operujemy, to on nam przeszkadza. Ale przy pewnej praktyce może być naszym sprzymierzeńcem, można np. w jednym machnięciu szybko zagarnąć duży obszar łącząc obrót promienia z jednoczesnym przesuwem.
      • 7: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 May 2026 22:03 (7 dni temu)

Filmik z rozgrywką z aktualnej wersji v0.92: