atarionline.pl Diagnostyka FDD 1.2/1.44MB na PC - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordss
      • CommentTime13 May 2026 18:53 (1 godzinę temu)

Mam pewien zbiór dyskietek HDD 3.5" i 5.25" w formacie PC. Były one odczytywalne ale jakieś 20 jak nie więcej lat temu. Od tego czasu nie sprawdzałem czy dadzą się jeszcze odczytać. Napędy oba mam: 3.5" i 5.25". Taśmę sygnałową do nich mam - taką z przeplotem. PC-ta z kontrolerem FDD wbudowanym w płytę mam.

Próbowałem na razie odczytać dyskietki 5.25" na tej mojej stacji pod Linuxem ale bez skutku. Po włożeniu dyskietki i zamknięciu blokady stacja chyba powinna na chwilę włączyć się żeby rozpoznać format dyskietki prawda? Niestety nic takiego się nie dzieje. Dioda napędu nia zapala się nawet.

Zastanawiam się co jest nie tak. Ten komp od jakiegoś czasu już nie odczytywał dyskietek nawet 3.5" i nie wiem teraz czy nie padł kontroler FDD na płycie.

A może to kwestia braku wsparcia albo jakichś bugów drivera kontrolera napędów FDD w kernelu Linuxa? Kernel to 6.14.x.

Na razie nie udało mi się znaleźć żadnego kontrolera FDD na USB w necie. Ten mój PC jest z 2008 roku - ma tylko sloty PCI i nie ma już złącz ISA. Widziałem gdzieś chyba tylko w internetach kontroler FDD na ISA. Na USB nie widziałem.

Jakieś pomysły jak mogę samodzielnie odzyskać zawartość tych dyskietek?
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime13 May 2026 19:15 (53 minut temu)

To nie kwestia bugów (bo ich dawno nie ma) ani braku wsparcia (bo jest) tylko prawdopodobnie konfiguracji. Czy stacja jest wykrywania przez system? Po włożeniu może się zakręcić ale nie musi i to nie ma nic wspólnego z wykrywaniem gęstości. Spróbuj ręcznie zamontować dyskietkę (z pamięci piszę)
      $ mount -t vfat /dev/fd0 /mnt
      Wcześniej zobacz, czy masz w ogóle urządzenie /dev/fd0, może Ci system go nie tworzy.

Tak w ogóle to skąd jesteś?
      • 3: CommentAuthordss
      • CommentTime13 May 2026 20:02 (7 minut temu)

A no zapomnialem napisac ze probowalem wczesniej montowac poprzez:
      mount /dev/fd0 /mnt/x
      i dostalem:
      I/O Error, dev fd0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
      floppy: error 10 while reading block 0

Dioda stacji nie zalaczyla sie nawet. Nie slysze tez pracy silnika krokowego głowicy. Ale niestety wentylator PC jest dosyc głosny :)

Urzadzenie blokowe /dev/fd0 istnieje w systemie, tylko nie wiem czy driver fdd tworzy sobie je w ciemno czy dopiero po rozpoznaniu napedu fdd.

dmesg pokazuje:
      Floppy drive(s): fd0 is 1.2M
      FDC 0 is posr-1991 82077

Probowalem tez FreeDos-a:
      dir a:
      i dostalem:
      Error reading from drive A: DOS area: seek error
      (A)bort, (I)gnore, (R)etry, (F)ail?

Jestem ze śląska.