Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
jestem zainteresowany dyskusją, zwłaszcza M68000 Vs 65816 - byle by to były wnioski własne a nie AI SLop.
Oczywiście, wiem, że zaraz można kontrować tym, że Z80 miał 4-bitową taką jednostkę. Tak, to prawda, i ten procesor uważam, za 4-bitowy. :)
add r0,#0xff00
add r0,#0xff
add r0,#0xff01
Peri Noid:
Powołujesz się na materiały pasujące do twojej tezy. Materiały raczej handlowe, nie ściśle techniczne. Inne źródła częściej podają coś w rodzaju "Przez „procesor 8-/16-/32-/64-bitowy” rozumie się zwykle szerokość rejestrów ogólnego przeznaczenia i architektury instrukcji, a nie pojedynczy element sprzętowy" - czyli definicja przez logikę, absolutnie niezgodną z tym co próbujesz przeforsować. Dlatego Z80 jest 8-bitowy, podobnie jak 6502.Rastan:
@zbyti: "No to @Rastan ma ten sam zarzut jak rozumiem ;P"Rastan:
Natomiast teoria, że o bitowości procesora decyduje przede wszystkim szerokość ALU, nie jest wcale egzotyczna. Dyskutowaliśmy o tym już wielokrotnie, zarówno tutaj na forum, jak i na Atari Area, gdzie również pojawiały się różne opinie.
@PeriNoid: A prawda jest taka, że nie ma jednoznacznej, ogólnie przyjętej definicji. I dlatego każdy może mieć własną.
Dokładnie tak. Ja swoją przedstawiłem, proszę o inne.
Rastan:
Później zacząłem analizować już same procesory i próbować odpowiedzieć na pytanie, która ich cecha faktycznie powinna decydować o bitowości. Doszedłem do wniosku, że najbardziej naturalnym kandydatem jest szerokość ALU, ponieważ to właśnie ALU wykonuje operacje arytmetyczne i logiczne, czyli realizuje podstawową funkcję procesora. Rejestry przechowują dane, magistrale je przesyłają, natomiast ALU je przetwarza.