atarionline.pl Another World VBXE (AI made) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime13 Jun 2026 16:58

Dwa miesiące temu próbowałem stworzyć intro do Another World i czułem, że się nie uda. Nie myślałem nawet o samodzielnej, grywalnej grze, wydawało mi się to niemożliwe. Rezultat był bardzo powolny:

7.6. Zacząłem ponownie tworzyć intro, używając Pythona (symulacje, obliczenia, weryfikacja) i z pomocą sztucznej inteligencji udało mi się stworzyć nadające się do oglądania intro i samą grę.
      Gra nadal jest powolna w gęstych fragmentach, ale moim celem jest jej optymalizacja pod kątem pełnej grywalności.
      Oczywiście, bezproblemowe wrażenia będą możliwe dzięki akceleratorowi Rapidus.

Używając akceleratora Rapidus, gra przełącza się na lepsze szczegóły.

W grze możesz zmieniać lokacje, naciskając klawisz C, zgodnie z kodem.
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime13 Jun 2026 19:11 zmieniony

Chyba pierwsza gra na "Atari NG" czyli z VBXE i Rapidusem. Bardzo zacnie wyszło.
      • 3: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Jun 2026 19:18

Muzyka! Another World musi mieć muzykę!
      • 4: CommentAuthorpin
      • CommentTime13 Jun 2026 20:13

uwaga taka, że po rescie AW wiesza permanentnie VBXE, wymagane jest wyłączenie i włącznie komputera
      • 5:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime13 Jun 2026 20:50

• 6: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Jun 2026 02:36 zmieniony

Trzeba podkreślić, że ta wersja w1k (zrobiona razem z AI) - to dla mnie pełna wersja - nie demo - pobieżnie sprawdzałem wszystkie levele - i dla mnie wyjątkowo dobrze działają, choć w1k twierdzi o niej że to wersja demo.

LISTA KODÓW do leveli - po naciśnięciu C

LDCD - 1

HTDC - 2

CLLD - 3

LBKG - 4

XDDJ - 5

FXLC - 6

KRFK - 7

KLFB - 8

DDRX - 9

HRTB - 10

BRTD - 11

TFBB - 12

TXHF - 13

CKJL - 14

LFCK - 15

Działa na Altirrze ale na rapidusie na emulatorze jest mało grywalne, bo rapidus nie działa prawidłowo na Altirrze
      - Configure System > memory 1088 (działa nawet na 128kb) > enable map ram
      - peripherals > devices > add > (internal devices) VideoBoard XE (VBXE)

Na Pal 60 działa znacznie lepiej (trzeba wyłączyć rapidusa)
      na System > warp speed działa za szybko
      Aż trudno uwierzyć że to AI zrobiło - brawo dla w1k
      • 7: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime14 Jun 2026 06:07 zmieniony

Another World był napisany w wyjątkowy sposób ->link<- - to taki player animacji wypełnionych Polygonów i sampli.
      Działa na bardzo prostej maszynie wirtualnej, dzięki której przenoszenie nan inne platformy było możliwe. Bardzo polecam przeczytać ->link<-
      Biorąc pod uwagę, że VBXE ma właściwości pomagające rysować wypełnione polygony, a Rapidus dostarcza szybkość, to nie jest aż tak zaskakujące. Kod maszyny wirtualnej AW jest dobrze znany i opisany ->link<- więc AI nie musiało nawet dekompilować. Dla AI to zadanie prostsze niż zrobić emulator ZX czy C64 działający na A8.
      Wyzwaniem będzie zrobić na Atari bez Rapidusa i bez VBXE ;-)
      • 8: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime14 Jun 2026 08:52 zmieniony

Nie powinno byc problemu z przeniesieniem na Atari skoro od wielu lat jest wersja na AppleII. Powstala moze dlatego ze wowczas nie bylo AI ?.
      https://www.pouet.net/prod.php?which=82695

http://www.deater.net/weave/vmwprod/ootw/
      • 9: CommentAuthorvega1
      • CommentTime14 Jun 2026 12:00 zmieniony

grałem w to na amidze..wygląda na VBXE identycznie:) gratulacje
      • 10: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Jun 2026 18:32 zmieniony

nie jestem wrogiem AI jaki takiego, kto dzięki niej pójdzie do przodu to pójdzie a kto zgłupienie to zgłupieje, kogo to i tak nie dotyczy to nie dotyczy.

ale jaki jest cel portowania za pomocą AI na dopalone Atari tej gry to nie skumam - za wyjątkiem "da się".

jeszcze trochę a z małego grona potrafiącego wycisnąć ostatnie soki z A8 pozostanie "ostatni Mohikanin" - czekam, aż do gier na A8 zacznie być dodawana specyfikacja jak kiedyś (bo teraz to nie śledzę) do PC, że trzeba mieć "to i to" o "takich a takich" parametrach by zagrać na "takich to a takich" detalach.

taki port niewiele udowodni, nic nie wniesie a autor z wiedzy "twardej" nie nauczy się nic.
      • 11:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime14 Jun 2026 19:44

A dla mnie nie jest istotne jak powstaje Wolf czy Another World. Wnosi wykorzystanie rozszerzeń Atari, które istnieją odpowiednio od 20 lat (VBXE) i 10 lat (Rapidus).
      Nie ma obowiązku naśladowania prac w1k, nie ma obowiązku posiadania rozszerzeń, ani nawet uruchamiania tego softu, jeśli ktoś nie ma ochoty. Nie każdy w dorosłości (delikatnie pisząc) musi czy chce zostać biegłym koderem asm ze znajomością na wylot architektury Atari. To, co prezentuje w1k również nie zrobiło się całkiem samo, wymaga włożenia wysiłku, pracy i pewnie wielu eksperymentów. A że jest możliwe przy udziale rozszerzeń? Oczywista sprawa, bo one mają zwiększać możliwości sprzętu, czy to szybszy CPU, czy to karta graficzna. I nie mam złudzeń, że konwersje popełnione w ten sposób raczej nie będą aż tak dopracowane, jak perełki skonwertowane przez zespół wytrawnego kodera, grafika i muzyka, bez obaw.
      Tak czy inaczej: brawo w1k, dla mnie super jest zobaczyć taki soft w akcji na VBXE i Rapidusie.
      • 12: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Jun 2026 20:04 zmieniony

Dodałem filmik mp4 w załączniku z emulatora 1-2 level - gdyby ktoś nie mógł skonfigurować Altirry, a chciał zobaczyć jak chodzi na samym vbxe bez rapidusa w PAL 60 na emulatorze
      można rozpakować pliki zip - programem 7-zip
      Niestety załącznik może mieć tylko 8 mb - więc musiałem podzielić
      • 13: CommentAuthorvega1
      • CommentTime14 Jun 2026 20:13

PAL to 50klatek a NTSC 60klatek...dlatego gry są szybsze pod PAL bo nie kradnie nam tyle cykli..ale tu chyba chodzi o nagranie tego w 60 klatkach?
      • 14: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Jun 2026 20:15 zmieniony

Nie - Altirra (najnowsza) oprócz Pal (50), ma możliwość ustawienia Pal 60 (szybsze animacje) - dla Another Worlda jest w sam raz
      • 15: CommentAuthorvega1
      • CommentTime14 Jun 2026 20:22

a na real ATARI w PAL chodzi szybciej czy w NTSC?
      • 16:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime14 Jun 2026 20:33

Tak naprawdę w Another World bez Rapidusa od biedy też da się grać.
      • 17: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Jun 2026 20:34 zmieniony

@vega1
      Nie mam VBXE w real Atari więc nie powiem (miałem na myśli włączoną emulację VBXE na emulatorze). Na emulatorze w NTSC przekłamuje kolory u mnie, ale chodzi jak w PAL 60 (czyli szybciej niż PAL 50). Na Pal 50 w emulatorze chodzi wyraźnie wolniej - więc na Atari bez Rapidusa - tylko Pal 50 -też by pewnie chodziło trochę wolniej
      • 18: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Jun 2026 20:55 zmieniony

@Jacques po prostu ja nie bardzo rozumiem czym "te wysiłki" różnią się od promptowania gry na współczesne PC - no może tym, że jak na współczesne PC coś wypromptuję i wiral dopisze to może zarobię a na A8? do tej pory sądziłem, że cały fun jest w tym by się wgryźć w te platformy. Ja może niewiele wiem o programowaniu na A8 i 6502 ale 6 lat temu nie wiedziałem prawie nic, zacząłem od Action! później Mad-Pascal, później K65 - w ogóle nie rajcuje mnie idea pisanie na te sprzęty "po ciemku", wolał bym już robić dowolną inną rzecz - ale co kto lubi.

myślę, że wyraziłem tu i na AA co myślę o marnowaniu prądu tak jałowo jak na pisanie na retro sprzęt z pomocą AI, ale kto co lubi ;) więcej mam nadziej się nie odzywać w temacie.
      • 19: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime14 Jun 2026 21:09 zmieniony

niech każdy robi co lubi ze swoim czasem wolnym. Większość osób nie rozumie i tak czemu się bawimy w to retro, więc wszystkie dyskusje "moje retro jest bardziej retro niż Twoje" nie mają i tak sensu ;)
      • 20: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Jun 2026 21:16 zmieniony

@ilmenit mi nie do końca chodzi o to "jak się bawimy" tylko "co tracimy" ale to tylko taka moja "intelektualna" rozterka, na poziomie egzystencjalnym zgadzam się, że to jak przepalamy swój czas najprawdopodobniej nie ma znaczenia, zwłaszcza po śmierci ;) a za życia "to co sprawia nam radość nie jest fikcją" :D
    1.  
      w1k, może byś dał radę dokończyć port Rick Dangerous?
      • 22:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime14 Jun 2026 22:03

@Ataripuzzle Zauważyłem błąd w tym filmie, który jest powszechnie znany:

@mgr_inz_rafal raczej nie niż tak :/
      • 23: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime14 Jun 2026 22:18 zmieniony

w1k - nie jestem pewny czy w moim filmie wcześniejszym (Atari 8bit version z załącznika - post 12) też jest błąd - raczej nie. Chyba nie jest to błąd gry - bo działa, niezestrzelony, włącznik mechanizmu otwierania drzwi.

Edycja: Tak - trzeba zjechać na dół windą, zestrzelić kosmitę i strzelić w ścianę (aby wyłączyć mechanizm otwierania drzwi) i wtedy się udać we wskazany moment. Trzeba oszczędzać amunicję i ten moment przejść szybko. W załączniku poniżej pokazałem dokładnie jak. (To też wersja Atari 8 bit) Nie ma tam "bugu"
      • 24:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Jun 2026 07:39

zbyti:

po prostu ja nie bardzo rozumiem czym "te wysiłki" różnią się od promptowania gry na współczesne PC - no może tym, że jak na współczesne PC coś wypromptuję i wiral dopisze to może zarobię a na A8?

Bo autora widać bawi stworzenie czegoś dla Atari, a nie na PC (niezależnie od narzędzia - asm, AI) i robi to z pasji, a nie chęci zysku?

zbyti:

do tej pory sądziłem, że cały fun jest w tym by się wgryźć w te platformy.

I nadal możesz tak sądzić :-) Natomiast nie rozumiem do końca troski o fun autora - jako odbiorcy możemy się za to skupić na tym czy gracz ma fun czy nie :P Otóż ma (w moim przypadku) :-)
      Nie jest wykluczone też przecież, że pozytywny odbiór tego softu zwiększy apetyt u w1k by wgryźć się głębiej w A8.
      • 25:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime15 Jun 2026 08:53

@zbyti
      Mam podobne przemyślenia. Tylko u mnie objawia się to także tym, że odechciewa mi się dłubania w moich "projekcikach".
      Radość z tworzenia to jedno, a drugie to to, że chciałoby się żeby docenił to co robisz ktoś poza tobą :) No i tutaj jak widzę (i to nie przytyk do w1k :) ) że w tej ocenie będę konkurował z ludźmi, który zaprezentują coś ładniejszego czy też technicznie bardziej zaawansowanego niż moje wypociny, nie mając w większości pojęcia jak to działa...
      Po co wczytywać się w dokumentację, poznawać lepiej sprzęt, skoro AI zrobi to za nas? Gdzie tu nasza inwencja, wiedza i doświadczenie?

No cóż, to ja zamiast zajmować się kodowaniem prostych gierek, wolę iść na spacer.

Mam rozgrzebane takie małe cuś (dopiero zaczęte, ale koncept jest) i jak widzę peany nad wspaniałymi osiągnięciami... tylko czyimi? , to mi się nie chce sięgać do komputera.

W końcu zrobię to pewnie dla siebie, dla sportu... Ale to co oglądam na forumach tylko mnie zniechęca.
      • 26:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Jun 2026 09:15 zmieniony

@Pecus
      Ja myślę, że nie powinieneś się zniechęcać. Nikt nie porównuje np. niedawnej perfekcyjnej konwersji Barbariana Vegi na stock Atari, do gry przeniesionej z pomocą AI na Atari z VBXE i najlepiej jeszcze Rapidusem. Natomiast możliwość stworzenia czegoś w relatywnie krótkim czasie, zwiększającego bazę softu tych rozszerzeń już robi wrażenie.
      Ale Wolf3D zrobiony z użyciem AI nie dość, że wymaga VBXE, to jeszcze nie wygląda lepiej niż tech-demo Project M. sprzed lat autorstwa NRV. Tylko no właśnie, tutaj da się pograć, a tam tylko pochodzić, bo NRV pokazał co da się zrobić i nie chciał lub nie miał możliwości pociągnąć tego dalej.

Problem byłby gdyby gra stworzona z użyciem AI miałaby trafić do game compo razem z innymi pieczołowicie oprogramowanymi w 100% własnym sumptem, ale pewnie powstanie osobna kategoria, albo ewentualnie początkowo pomieści to "wild" compo.
      To wszystko mam przeczucie będzie co najwyżej oprócz, a nie "zamiast".

P.S.
      Ja np. nie zapominam dzięki komu do dziś regularnie mogę używać loadera MicroSpartaDOS, innych tooli czy odpalić Scorcha czy inną grę :-)
      • 27: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime15 Jun 2026 09:35 zmieniony

Nie nazywałbym tego "tworzeniem". AI po prostu bezmyślnie wykorzystało kod i rysunki, które kiedyś (człowiek) odtworzył na podstawie wersji amerykańskiej, stąd problem z prędkością przy 50 Hz.
      Dziwne, że "twórca" napędzany AI tego nie zauważył ;).

Przy 50 Hz komputer ma mniej scen do wygenerowania, więc powinien działać szybciej, a nie wolniej.
      Tak wychodzi przy inteligencji ludzkiej ;)
    2.  
      I to jest właśnie jeden z owoców działania ai i zamysłu jej twórców. Pod pozorem postępu i nowoczesności kryje się rozpad i rozkład wszystkiego (w założeniach pierwotnych i docelowych - rozpad i zniszczenie Kościoła) w każdej dziedzinie życia. Przecież przykładowo zjawisko chociażby świata retro to jest między innymi zbliżanie ludzi do siebie, praca poszczególnych osób, jakiś wysiłek ogólnopojęty, a ai to wszystko nam niezauważalnie odbiera właśnie pod pozorem "ułatwienia" życia. To się niebawem skończy myślę, ale koniec będzie opłakany dla świata i nie dlatego, że ai przejmie "kontrolę" nad światem, a dlatego, że kontrolę przejmą nad społeczeństwami i już to praktycznie zrobili, twórcy tegoż.

PS
      Zbyti - a korzystanie z współczesnych wgrywadełek to jeszcze retro, czy już nie? Tak tylko pytam. ;-)
      • 29: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime15 Jun 2026 09:57 zmieniony

I co ciekawe, za każdym razem jak napiszę coś negatywnego o ai to blokują mi IP routera, teraz też to zrobili, piszę ten post z innego. Dawno mnie namierzyli.
      • 30:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Jun 2026 10:29 zmieniony

strach przed AI przypomina mi szurów od "Atom Stop", "Degrowth" i "ostatnie pokolenie":
      • 31: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime15 Jun 2026 10:46 zmieniony

Cyprian - to nie strach żaden, a wiedza, której niestety społeczeństwom brakuje i o to chodzi. Blokowanie IP to wynik mojego "strachu" i oddziaływania mojej świadomości na sprzęt? Ciekawe. Gratuluję gustu w kolekcjonowaniu zdjęć.
      • 32: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Jun 2026 11:22

czekam aż na kompo powstanie więcej prac z AI, niż bez

czy warto wogóle przyjeżdżać na takie party?
      • 33: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime15 Jun 2026 11:49 zmieniony

@Konstantyn
      Nie wiem czy juz to tak dziala , ale zanosi sie ze niedlugo tak bedzie.
      Doslowinie kilka dni temu prezydent USA zabronil udostepniania Anthropic's Claude AI cudzoziemcom. Co ciekawe przepis ma tez zabraniac dostepu cudzoziemcom mieszkajacym/przebywajacym na terenie USA.
      Zakaz ma dotyczyc wszyskich, wlacznie z obywatelami krajow ktore sa sojusznikami USA, jak np. Wielka Brytania.
      Ciekawe jak oni beda to realizowac ?
      Jedynym sposobem jest sledzenie i zbieranie informacji na temat kazdego kto chce skozystac z tego AI i w ten sposob identyfikowanie kto jest obywatelem , a kto nie.
      Wiec nawet jesli dzis takich mechanizmow sledzacych nie ma to juz niedlugo zapewne powstana.
      A to juz prosta droga do tego o czym piszesz.
      AI samo wsobie nie jest zle , niestety bez nalezytej regolacji bedzie wykozystywane przez ludzi ktorzy pozadek demokratyczny i prawa ludzi maja gleboko w powazaniu.

Pytanie czy atak na Anthropic ma zwiazek z tym ze odmowil on wspolpracy przy tworzeniu broni i jest to proba jego wyeliminowania, jak kiedys Apple, czy szerszy plan wykozystania AI do przejmowania wladzy ?
      • 34: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jun 2026 12:09 zmieniony

skasowałem - wiadomość, bo optymistyczna nie była (o AI)
      • 35:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime15 Jun 2026 12:22 zmieniony

gra ma obecnie 21 bugow, nad którymi pracuję, to tylko wersja demonstracyjna, PAL i NTSC też są złe, wiem o tym.

• 36: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime15 Jun 2026 12:33

@Ataripuzzle, @Konstantyn, @Cyprian

Cytując klasyka - "są plusy dodatnie i plusy ujemne" - i tak samo jest z AI.
      To nie AI zwalnia "senior programmer'ów', a ludzie którzy używają AI.

Nożem też możesz posmarować chleb - lub jeśli go użyjesz w inny sposób - możesz nim kogoś zabić.

Ja tam korzystam z AI gdy np mam problem komputerowy na Linuxie - sam bym do rozwiązania dochodził dniami, a AI daje mi z 3 propozycje rozwiązania problemu (z przykładami copy/paste) w kilka sekund. Gdy gdzieś "coś nie chce działać" - wystarczy ten moment dać do AI by z problemu wybrnąć.
      Dla mnie AI to taki fachowiec, który zawsze ma dla mnie czas i "się nie denerwuje na to że czegoś nie wiem, lub po prostu jestem za głupi". AI wypluwa "jakiś-tam wynik" i to operator decyduje co z tym wynikiem zrobić.

Tak więc AI to narzędzie - ale to od ludzi zależy, jak go użyją i czy przypadkiem nie będzie to "zabójcze narzędzie"...
      • 37: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jun 2026 12:42 zmieniony

@GekoPL napisał::

"To nie AI zwalnia "senior programerów" a ludzie którzy używają AI".

Tak - to oni są nieuczciwi - ci którzy zwalniają - samo używanie AI może być zarówno przez uczciwych jak i nieuczciwych. To należy akurat głośno powiedzieć - nieuczciwi zwalniają. Ci uczciwi nie zwalniają.
      • 38: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime15 Jun 2026 12:53 zmieniony

Zwalnianie programistow to dopiero poczatek.
      Juz teraz w Indiach na szeroka skale wykozystuje sie najbiedniejszych aby za rownowarosc 2,6$ na godzine uczyli AI wykonywanych orzez nich prac.
      Nowy bilioner nie pogardzi nawet ludzmi ktorych jedynym zrodlem utrzymania jest sprzatanie ulic czy robienie girland kwiatowych przy ulicy i w ten sposob zarabiajacych na zycie.
      Ciekawe czy taki bilioner zastanawial sie co jak juz tym ludzim ukradnie ich jedyny sposob na zaorobienie na kawalek chleba z nimi zrobic ?
      Moze wysle ich na socjal do Europy ?
      Ci co dojda to moze i przezyja, ale co z tymi co nie beda mieli sily isc ?

Najciekawsze ze tam ludzi jak i tutaj wiezaze jak juz oddadza swoje sekrety AI to ich wlasciciele "podaruja" im robota ktroy bedzie na nich pracowal ;)
      Stara prawda ze glupich nie sieja , sami sie rodza ;)
      • 39: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jun 2026 13:15 zmieniony

w1k - mojego posta nie kierowałem do ciebie - źle zrozumiałeś - mówiłem tylko, że gra ma wyjątkowo mało bugów jak na tak złożoną produkcję i że efekty są imponujące. Skoro jednak upierasz się, że to wersja demo - mimo że wszystkie levele działają - niech tak będzie. To co skasowałem w poście 34 było "o niepewnej pracy programistów" (zobacz post 37)
      • 40:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime15 Jun 2026 13:42

to już chyba trzecia lub czwarta próba przywrócenia wersji demonstracyjnej do życia. Pierwsze próby podjąłem około 2 miesiące temu i zakończyły się niepowodzeniem... :)
      • 41:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime15 Jun 2026 13:45

GekoPL:

Cytując klasyka - "są plusy dodatnie i plusy ujemne" - i tak samo jest z AI.
      To nie AI zwalnia "senior programmer'ów', a ludzie którzy używają AI.

w samo sedno.
      • 42: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime15 Jun 2026 14:25 zmieniony

GekoPL - sam korzystam z pomocy ai.
      • 43: CommentAuthorthewasp
      • CommentTime15 Jun 2026 15:57

Korzystać z pomocy tych narzędzi to jedno. Nie ma w tym niczego złego. Delegować odpowiedzialność (często w następstwie braku wymaganej wiedzy) to drugie. Bezkrytyczne podejście do systemów LLM nie przyniesie niczego dobrego. Do tego możliwości "promptera" szybko się kończą, wraz z jakąkolwiek sensowną kontrolą efektów. Nie należy mylić przejawów działania z wyczerpaniem tematu. ("-Jak zarządzasz kodem programu? -Nie zarządzam. Piszę nowy prompt")
      • 44: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jun 2026 16:26 zmieniony

Tak - zgadzam się - nie przyniesie niczego dobrego. Jednak większego zagrożenia dla społeczeństwa nie upatrywał bym w AI czy bezkrytycznym podejściu do niego, a w instrumentalnym traktowaniu człowieka (bezduszna kalkulacja, "słupki sprzedażowe" - nie liczy się treść - ważne aby to przynosiło zysk.) To jak patostreamy lub wiele treści uznawane za te od 18 lat, one są dużo bardziej szkodliwe - bo to równanie do dna - duże rzesze ludzi idzie na dno, przez to. Chyba bardziej niebezpieczne jeszcze od nałogowego picia, chociaż to też katastrofalne dla zdrowia. Mam wiele żalu do korporacji że patrzą na słupki sprzedażowe, bo moim zdaniem powinni nader destrukcyjnych produktów nie oferować - mam na myśli te związane z seksem lub ekstremalną brutalnością. A jeszcze w szkołach (nowa pedagogia prozdrowotna) od teraz się znieczula młode pokolenie na to. Najgorsze, że maskuje się to formą niby niewinnych kreskówek, ale to pułapka na najmłodsze pokolenie. Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trzaśnie - czy jakoś tak. Samo AI dla mnie nie jest tak niebezpieczne jak ten chory trend. Od AI można się dużo nauczyć. W kwestii nauki języków obcych, do niedawna bardzo dużo się nauczyłem, do nie dawna, gdy odebrano mi możliwość przez monetyzacje narzędzia, na szczęście niektóre agenty AI jeszcze w ograniczonym zakresie są darmowe. Trend jest mało optymistyczny, bo ważny jest zysk niż pomoc w nauce.

Nie chciałem aby mój post tak wybrzmiał, - wiadomo człowiek chce mieć święty spokój, po co się narażać, ale "nie będę dezerterował tych myśli z widoku", ważne że wybrzmiały

Większość czołowych stacji, portali medialnych już od dawna padło ofiarą patologii - tam nie liczy się człowiek, ale znalezienie haków na niego, tzw. prawda za wszelką cenę bez względu ile spustoszenia przyniesie, najciekawsze jest, że prawdę historyczną celowo się zmienia, gdy nie jest wygodna, antypolskość bywa w modzie.

Nie - nie będę kończył bo to portal retro - hobby atarowe naszczęście jest dużo zdrowsze, szkoda czasu na niezdrowe myślenie.
      • 45:

CommentAuthorhospes
      • CommentTime15 Jun 2026 17:59 zmieniony

Jako, że dyskusja zeszła z gry na programowanie gry z AI to się też krótko wypowiem.
      Rys historyczny. Dwa lata temu zacząłem programowanie gry przygodowej na STe. Zacząłem, przerwałem, znów coś pogrzebałem w kodzie i... Po roku jak ponownie usiadłem to była tzw. czarna dziura w głowie. Zapomniałem co gdzie powtykałem. Jakie zmienne, co do czego prowadzi itp.
      I tutaj wchodzi cała na biało AI. Programuje grę w STOSie, wiec AI gówno się znało i powymyślało setki bzdur jak to wspaniale można programować na STe. Wniosek? Jako programista STOSa w AI to jeszcze nie ten czas. Ale jako pomocnik do poukładania zmiennych, znalezienia dziur w odwołaniach i procedurach. REWELACJA! Tak więc dłubie sobie ten mój projekcik z AI, która działa jak nie za bardzo lotny asystent. Nie za mądry ale za to bardzo szybki i usłużny.
      I to tyle :)
      • 46: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Jun 2026 22:58

->link<-

bullshit economy
      • 47: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 Jun 2026 23:28 zmieniony

Miałem się nie odzywać, ale mam nadzieję, że ten wpis będzie z sensem ale nie w kontrze ;)

Dla takich programistycznych debili jak ja retro sprzęt to jest oddech od "pisania po ciemku", bo zarobkowo taki wyrobnik jak ja używa (by było szybko) frameworków gdzie do implementacji się nie zagląda a API ma się czasy poznać "tyle o ile".

Oczywiście każdy ze swoim wolnym czasem robi co chce, ale jak ktoś na wolnym czasie robi to co mi się zdarzyło robić zarobkowo to ja się mogę tylko chwycić za głowę ;)
      • 48:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime15 Jun 2026 23:38 zmieniony

Ja jestem negatywnie nastawiony. Gdyby AI kosztowało tyle ile powinno (gdyby tokeny były wycenione adekwatnie do przepalanej energii itp.) to byłoby narzędziem używanym z rozwagą i faktycznie by mogło się przyczyniać do rozwoju ludzkości. Ale mam wrażenie, że jest wyceniane nieadekwatnie - chociażby dlatego, że nie zapłacono tyle ile trzeba za dane, na których zostało wytrenowane (zaryzykuję tezę, że jest bazowane na kradzieży i to perfidnej). Użytkownicy są darmowymi testerami, nie tylko technologii ale i zachowań społecznych z nią związanych. Wszystko na żywym organizmie. A wszystko bo najbogatsi chcą być jeszcze bogatsi. Los ludzkości tu nie ma znaczenia.

Natomiast jestem pewien, że nie ma ty absolutnie ŻADNYCH wątków związanych z wiarą czy kościołem, takim czy innym. Tylko kasa. Chociaż to w sumie też religia.
      • 49: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime16 Jun 2026 00:17 zmieniony

@Peri Noid argument o kradzieży intelektualnej jest dość ciekawy do póki panuje spór co do tego "czym jest LLM" ;) jeżeli "maszynką statystyczną" to jest to ewidentne złodziejstwo, jeżeli jest to abstrakcja korpusu danych to już bym tego tak nie nazwał bo wtedy każdy kto się uczył z podręczników i wyekstrahował z nich wiedzę może mieć postawiony ten sam zarzut :]

(... edit ...)
      • 50: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime16 Jun 2026 00:23 zmieniony

Bardzo krótko korzystałem z AI - ale nie miałem pojęcia jak to działa - finansowo - to czym są tokeny - dopiero po twojej wypowiedzi Peri Noid przeczytałem czym to jest - chociaż nadal nie mam pojęcia jak to jest egzekwowane i nadal nie wiem jak to działa. Trafiłem za to na taki artykuł: "korporacje toną [w długach] w rachunkach za AI" ->link<-

Ponoć przez to firmy zwalniają pracowników - jeśli to by była prawda to jest samo napędzające się koło destrukcji (A kasę spijają ci co kontrolują dany model AI).