Chciałem się poradzić odnośnie peryferiów. Postanowiłem uruchomić moje Atari 65XE z dzieciństwa. Pierwsze pytanie to czy powinienem jakoś przygotwać komputer do pierwszego uruchominia pewnie po 20 latach? Czy na przykład powinienem wymienić zasilacz?
Druga sprawa to taka, ze chiałby go rozbuwać do 128kb, ale jest to pierwsza wersja, bez ECI i bez miejsca na dodaktową pamięć na płycie. Wydaje mi się, ze Ultimate 1MB to najrozsądniejsza opcja rozbudowy, stosunkowo mało inwazyjna.
Kolejną sprawą jest Cart. Jak juz wspomniałem, nie ma portu ECI, więc zastanawiam się pomiędzy AVG + kabel do portu stacji, albo Dumb Cart + Sdrive Mini od Lotharka. Co mi się podoba w Sdrive Mini to przyciski do przełącznia pomiędzy obrazami dysków, bez potrzeby robienia tego z poziomu aplikacji.
Fujinet raczej odrzuciłem, przynajmniej na początek - podłączenie do sieci jakoś mnie nie pociąga, a opcja stacji będzie emulowana z poziomu Carta albo Sdrive.
Byłbym wdzięczny za opinie czy moje przemyślenia mają w ogóle sens.
Ciekawostką jest, ze komputer wciąż posiadam, ponieważ ponad 20 lat temu nikt go nie chciał kupić na Allegro gdy go wystawiłem za 30zł :)
Koniecznie trzeba sprawdzić zasilacz. Na dłuższą metę lepiej go nie używać (co nie znaczy, że nie będzie działać - jedynie szansa, że przestanie a wraz z nim coś więcej jest spora). Tu wiele zależy od modelu tego zasilacza, aczkolwiek 65XE zwykle były z "ingotem", który ma bardzo złą sławę (potwierdzam z autopsji). Rozszerzenie pamięci - oczywiście U1MB daje dużo możliwości ale możesz rozważyć Acid SRAM Prof (też od Lotharka) - komplikacją montażu podobna, też trzeba wylutować 2 kości z płyty (tylko tutaj CPU zamiast ROM). Daje potencjalnie więcej pamięci (w różnych kombinacjach) i za niższą cenę. Aczkolwiek nie ma wszystkich opcji U1MB więc coś za coś. Cart - większość rzeczy (poza największymi najnowszymi) ogarnia A8PicoCart. Do tego Sdrive lub SIO2SD. Oczywiście AVG, nawet bez kabelka do ECI, daje więcej możliwości. Podobnie jak SUB. Co do możliwości zmiany obrazu na Sdrive - to tylko wersja MAX, wersje mini tego nie mają bo nie mają ekranu. Przycisk do przełączania wybranego obrazu to owszem - ale AVG I SUB też mają do tego przyciski. SIO2SD ekran posiada ale nie obsługuje plików CAS - jeśli tego nie potrzebujesz to może to być lepsze rozwiązanie. Bo tańsze od SdriveMax.