CommentTime28 Aug 2026 17:54 (51 minut temu) zmieniony
W związku z wątkiem o "pszczelich" grach na Atari ( ->link<- ) i rozmowach z Sun-em, który jest zapalonym pszczelarzem (o czym opowiadał trochę w trakcie wywiadu z nim na nazym Zoomie ( ->link<- ), przypomniało mi się, że jeszcze w latach 90. projektowałem sobie w zeszycie grę o pszczołach. Nawet powstały jakieś szkice grafiki. Ale nie miała to być prosta zręcznościówka. Marzyła mi się taka bardziej rozbudowana gra o życiu pszczoły, gdzie trzeba wykonywać pszczołą różne zadania - zależnie od jej funkcji w kolonii. Taka trochę symulacja, ale podzielona na mniejsze kawałki, już bardziej zręcznościowe albo logiczne. Wiele lat później taki symulator jako grę "Bee Simulator" zrobiło polskie studio. Ja aż takich marzeń o 3D i dynamice nie miałem, mój pomysł był skromniejszy, przycięty do Atari 8-bit. Ale fajnie popatrzeć, co wymyślili inni:
Do tematu pszczół na Atari inspirowały mnie też dwa artykuły o tej tematyce - jeden w Bajtku, drugi w Komputerze, których wówczas kompletnie nie rozumiałem, ale poruszały moją wyobraźnię, że istnieją "symulacje ula". W sumie tak po latach sobie myślę, że szkoda, że na 8/16-bitowcach nikt tego nie kontynuował do jakichś komercyjnych symulatorów czy gier. Zbiorę sobie takie artki tutaj. Temu pierwszemu towarzyszył też wywiad ze współautorem - prof. Tadeusiewicza z AGH w Krakowie, gdzie wypowiada się o projekcie "Ul". On sporo na Atari działał, ale akurat realizacja tutaj była na C-64 w Simon Basic (drugiego współautora - Andrzeja Migacza?). Kolega Faust z Try2Emu przeklepał program, który działa, ale ponoć ma jakieś błędy, o czym napisał Faust tu: ->link<- A może w dobie AI ktoś się pokusi o tłumaczenie na jakiś atarowski język? Albo rozbudowanie? Kto wie. Zarzucam scany i plik oraz link do artka na Try2Emu: ->link<-