atarionline.pl Atari 800XL – zapętla się w Self Test. Czy pamięci Samsung KM4164B-10 będą pasować? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Cześć Wszystkim,
      ​Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w diagnostyce mojego Atari 800XL oraz konsultacją w sprawie wymiany pamięci RAM.
      ​W komputerze fabrycznie zamontowane są kości Micron MT 4264-15 (na szczęście w podstawkach DIP-16). Sprzęt ma następujące objawy usterki:
      ​Po włączeniu zasilania, zamiast do ekranu READY/BASIC, komputer przechodzi od razu do Self Testu.
      ​Self Test uruchamia się, ale po wciśnięciu START wraca na początek ekranu testowego. Klawisz RESET wywołuje tę samą pętlę restartu.
      ​Napięcie zasilacza jest prawidłowe (+5V), sprawdzane dodatkowo na drugim zasilaczu.
      ​Odłączenie klawiatury nic nie zmienia (napięcie na linii OPTION wynosi prawidłowe ~4,8V, linia nie jest zwarta do masy).
      ​Po włożeniu kartridża z grą lub SDrive micro komputer nadal omija urządzenie i wchodzi w pętlę Self Testu.
      ​Układ procesor/SALLY (C014806) oraz sąsiednie scalaki lekko się nagrzewają podczas pracy (normalna temperatura).
      ​Wyczerpałem już domowe pomysły na diagnostykę. Wszystko wskazuje mi na uszkodzenie pamięci RAM (zwłaszcza że to słynące z awaryjności Microny).
      ​Mam w związku z tym pytania do doświadczonych forumowiczów:
      ​Czy pamięci Samsung KM4164B-10 (100 ns) będą w 100% pasowały jako zamiennik Plug & Play w miejsce fabrycznych MT 4264-15?
      ​Czy objaw zapętlania się Self Testu i ignorowania kartridża/SDrive ewidentnie wskazuje na padnięty RAM, czy warto sprawdzić jeszcze coś innego przed zakupem kości?
      ​Pozdrawiam,
      Sebastian
      ​P.S. Przy okazji wielkie dzięki dla Redakcji za prowadzenie portalu Atari Online oraz świetnego kanału na YouTube! Szczególnie uwielbiam materiały z cyklu „Spowiedź autora” – gratuluję ogromu dobrej roboty i proszę o więcej. Tak trzymać!