atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Ironia 2k18 już wkrótce! z 2018-07-23 00:02 (5)
Kolekcja muzyczek Jurgiego z 2018-07-21 22:25 (10)
Porty gry "Mercenary" z 2018-07-17 09:25 (15)
Kaz i Kroll o magazynach dyskowych z 2018-07-12 10:53 (31)
Wykład o magazynach dyskowych ST z 2018-07-10 14:28 (8)
Naprawa CA-2001 z 2018-07-04 16:16 (20)
Wywiad z Tadeuszem Trojakiem z 2018-07-01 16:23 (18)
Nowe muzeum retro z 2018-06-28 17:22 (8)
Impreza retro w Okunince z 2018-06-28 16:50 (5)
Nowa książka "Gatunki cyfrowe" z 2018-06-26 16:55 (5)
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (38)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (21)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (18)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (21)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Uwolnienie Topornego
Zgodnie z zapowiedziami, premiera gry dla Atari XL/XE pod tytułem "07 zgłoś się" miała miejsce w Gdańsku, na "Silly Venture". Pojawiła się wersja kolekcjonerska, w pięknym pudełku, na cartridgu, z wydrukowaną instrukcją do gry. Niektórzy, którzy grę zakupili na party-place, zdążyli rozpakować, zagrać, a nawet ukończyć. Gra nie jest zbyt długa i jeżeli ktoś liczy na nieprzespane noce to może się zawieść. Ale wszyscy pozostali, którzy lubią tekstówki, a szczególnie paragrafówki, i ukryte smaczki w grze i powolne ich odkrywanie, powinni być ukontentowani. A że obiecaliśmy też całkowicie za darmo wersję dla tych, co wolą goły plik, esencję gry, to niniejszym spełniamy tę obietnicę. Pliki ATR i XEX z grą są dostępne w naszym archiwum gier, a dokładniej to tutaj.



Przy okazji informuję, że oprócz wersji kolekcjonerskiej na cartridge'u, pojawi się wersja kolekcjonerska dyskowa i kasetowa. Oczywiście, wyda to Retronics, ale w bardzo małym nakładzie, około 10 sztuk, bo nie spodziewamy się wielkiego zainteresowania. Kto więc chciałby posiąść jakieś specyficzne wydanie to niech kieruje się do Duddiego czyli właściciela Retronics. Zapewne te nowe wersje będą tańsze niż na cartridge'a, bo koszty wydania na dyskietce czy kasecie są znacznie niższe. Poglądowo prezentuję, jak będzie wyglądać wersja dyskowa/kasetowa, tutaj jest grafika z gry "Najemnik", ale oczywiście u nas będzie grafika Odyńca, tak jak na pudełku wersji catridge'owej.



I jeszcze kilka słów o samej grze z instrukcji, która została wydana na papierze przypominającym czasy PRL, czcionką "maszynową", z pieczątkami, które w czasach PRL był autentycznie używane:

"TY JESTEŚ PORUCZNIKIEM TOPORNYM. Działasz samotnie i nieoficjalnie (urlop). Czyha na Ciebie wiele trudności i niebezpieczeństw. A przy tym musisz się śpieszyć, bo każdy dzień zwłoki to strata trzech posiłków w FWP „Klawisz”, opłaconych z góry. Czy starczy Ci odwagi, aby podjąć tę trudną grę?”
Tak zaczyna się tekstowa gra przygodowa „07 zgłoś się”, która bardzo luźno nawiązuje do popularnego w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej serialu telewizyjnego o tym samym tytule. Był to 21-odcinkowy serial kryminalny, produkowany od roku 1976 do 1987, przedstawiający działania porucznika Milicji Obywatelskiej Sławomira Borewicza. Pomysł na serial, a także scenariusze niektórych odcinków zaczerpnięto z popularnej w czasach PRL serii zeszytów z opowiadaniami kryminalnymi „Ewa wzywa 07”. Z kolei niektóre historie z serialu pojawiły się potem w serii komiksowej „Kapitan Żbik”.

Zgodnie ze zwyczajem komunistycznych władz, posługiwania się sztuką do wpływania na społeczeństwo, zarówno wspomniana seria zeszytów i komiksów, jak i przede wszystkim serial służyły do ocieplenia wizerunku Milicji Obywatelskiej. W zamówionych przez władzę i zatwierdzonych przez cenzorów scenariuszach milicjanci czasem mają przywary, ale nigdy nie są czarnymi charakterami. Zaś główny bohater „07 zgłoś się” jest pożądanym wzorem nowoczesnego funkcjonariusza MO: młody, rozgarnięty, fachowy. W naturalny sposób tytuł serialu wywołuje skojarzenie z agentem 007, Jamesem Bondem, bohaterem filmów inspirowanych książkami Iana Fleminga. Borewicz i Bond nie tylko mają identycznie rozpoczynające się nazwiska, ale obaj są podobnymi typami mężczyzn – przystojnymi i inteligentnymi twardzielami, obytymi w świecie szarmanckimi kobieciarzami. Autorzy polskiego serialu wzbraniają się jednak przed takimi skojarzeniami, twierdząc, że „07” to hasło wywoławcze dyspozytorni MO. Trochę trudno w to uwierzyć, skoro na potrzeby filmu można było wybrać dowolny inny numer wywoławczy, a charakterologiczne podobieństwo postaci jest uderzające.
Serial cieszył się i nadal cieszy dużą popularnością. Do dziś w dziełach kultury, takich jak filmy czy utwory muzyczne, pojawia się sporo nawiązań. Tę popularność można odczuć nawet w sferze językowej, bo samochód FSO Polonez, którym jeździł główny bohater, bywa nazywany „borewiczem”. Nie powinno więc dziwić, że pojawił się również odnośnik do serialu w postaci tekstowej gry komputerowej dla 8-bitowego komputera ZX Spectrum. Dokładny czas powstania tej gry nie jest znany, ale można przypuszczać, że była to druga połowa lat 80-tych - okres późnego, rozpadającego się PRL-u.

Poza tytułem, w grze jest niewiele nawiązań do serialu, akcja nie ma nic wspólnego z żadnym odcinkiem. Bohaterem gry jest porucznik Toporny, który od razu kojarzy się z porucznikiem Borewiczem... A w kiosku można nawet kupić Old Spice, który był ulubionym kosmetykiem używanym przez filmowego milicjanta. Więcej bezpośrednich nawiązań jednak nie ma, a bohater jest zdecydowanie przeciwieństwem pierwowzoru – filmowy amant był bohaterski i bardzo rozgarnięty, a tutejszy jest nieporadny, nie idzie mu z kobietami, jest wręcz... toporny. No i zamiast pochwały MO mamy wyraźną satyrę na socjalistyczne zwyczaje i nowomowę. Dodatkowo w grze został przemycony wątek „Solidarnościowy” – aby przy drodze zatrzymać samochód, należy pokazać palcami literę V, co w owym czasie było gestem wspierania tego wolnościowego ruchu. Nie można się też przyznać do bycia milicjantem, bo kierowca odmówi podwiezienia. Być może właśnie z powodu satyry i aluzji autor gry postanowił się nie ujawniać i pozostać pod pseudonimem Kuba Rozpruwacz. Zasłona anonimowości miałaby sens również wówczas, gdyby autor miał coś wspólnego ze służbami mundurowymi. A mogło tak być, bo akcja gry została umiejscowiona między innymi w ośrodku służby więziennej nad Zalewem Koronowskim, który to ośrodek istnieje w rzeczywistości do dziś! Akcja toczy się w Borach Tucholskich, właśnie we wspomnianym ośrodku, a także w Tucholi i Rudzkim Moście - miejscowościach faktycznie istniejących. A może to mieszkaniec tamtejszych rejonów? Miejmy nadzieję, że w przyszłości uda się odkryć tajemnicę autorstwa gry.

W 2013 roku powstał pomysł przeniesienia gry na 8-bitowe Atari. I udało się ją przekonwertować, co wymagało napisania programu od nowa, czego dokonał Adam Sokołowski. Również całkowicie nowa jest pikselowana, czterokolorowa grafika Krzysztofa Ziembika, całkowicie odmienna od tej z wersji ZX Spectrum. Dodany został też graficzny ekran tytułowy, którego nie było w oryginale. W wersji Atari pojawia się muzyka Michała Brzezickiego, bazującą na muzyce filmowej Włodzimierza Korcza, której w wersji pierwotnej nie było. Ponadto poprawione zostały liczne literówki w tekście gry i kilka drobnych błędów w scenariuszu. Grafikę na pudełko, ukazującą Topornego jadącego „milicyjnym” traktorem przygotował Jarosław Wyszyński. Te hobbystyczne, amatorskie prace nad konwersją gry zakończyły się w 2017 roku. A dzięki pomocy Grzegorza Gałęzowskiego gra uzyskała akceptację Instytutu Pamięci Narodowej, który objął patronat merytoryczny nad programem, po sprawdzeniu jego poprawności historycznej i wartości merytorycznej. Zapraszam do grania, Krzysztof A. Ziembik, wrzesień 2017"




-----

Uzupełnienie:
Wykład z Load Error, 21 października, Gdańsk, wykład był nagrany przez sympatycznego Marcina Bednarczyka ze sceny Amigi. Odblokowany dopiero dzisiaj, po Silly Venture, aby nie spojlerować w sprawie gry "07 zgłoś się":



Do tego recenzja gry "07 zgłoś się", przeprowadzona na kanale "Szafa z grami" Łukasza Untera:



-----
Uzupełnienie 2:
Wykład z Load Error z innej perspektywy:


Rozmowa o grze w czasie transmisji na żywo z Tytusem:



-----
Uzupełnienie 3:

Fragment wykładu o grach tekstowych, grze "Janek" (Atari ST) i "07 zgłoś się" (Atari XL/XE), nagrany przez Piotra "Paptaka" Nowickiego:



Grę "07 zgłoś się" uruchomił też Tytus dla zwiedzających giełdę retro:



-----
Uzupełnienie 5:

Recenzja gry Głowasa:



-----
Uzupełnienie 6:
Szafa z grami opublikowała film - wywiad z Kaz-em, który opowiada między innymi o grze "07":



Do tego artykuł o grze na portalu PPE:
07 Zgłoś się. Polak stworzył nową grę dla Atari 65 XE, dostępną w pudełkach. Wywiad z autorem.

-----
Uzupełnienie 7:
Druga część materiału o grze na kanale "RetroFan" Adama Głowackiego:



2017-12-11 12:59 by Kaz
komentarzy: 40
Grozny byk DVD @2017-12-11 14:32:29
pierwszy xD chcialem kupicz ale nie można było płacić kartą. wyszczerzyłem kły i wkurzony mówiłem ze jak wy chcecie handlować to nie lata 80 zeby nie mozna bylo placic karta tylko gotowka. to wyciagam jagiełło a ten ze nie ma jak wydać xD to ide na stołówke zjadłem sobie zapiexe, przy okazji skoczyłem na dwójeczke a ten mi mówi, że wykupione ale ma pod lada odłozony jeden egzęplarz ale bez instrukcji, ja mowie ze papierem grac nie bede i odpaliłem sobie w chacie ale nei wchodzi do sidi romu ten plastik. wywalilem na smietnik i czesc xD
irata4 @2017-12-11 14:47:27
a ja kupie ,gra mnie zaciekawila i fajnie ze wyszla na nosniku jak porzadna gra a nie jakies wirtualne gowno do pobrania ... dobrze ze gotowka bo nie wiem jak korzystac z karty ,he,he gdybym tylko wiedzial gdzie zamowic....pytalem w Media Markt,Empiku i nie maja....
Dobra ,jak mozna to rezerwuje sztuke .
Kaz @2017-12-11 14:52:50
Ładne story, nadaje się do programu "Trudne sprawy" :D
W życiu realnym, na Silly Venture, Duddie miał terminal, więc można było płacić kartą, ale nikt o to nie pytał :). Gotówką też nie było problemów, a wszystkie egzemplarze były kompletne z instrukcją i do końca imprezy dostępne. Pudło! :D
larek @2017-12-11 15:13:05
Muzyka Caruso z motywem serialowym rewelacja :)
larek @2017-12-11 15:47:05
Ukończyłem, ale łatwo nie było ;)
Arti @2017-12-11 15:59:07
Grozny byk DVD
A gdzie jest ten śmietnik ;) ???
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej gry. To fakt że ciężko założyć cart. troche ciasno wchodzi ale jednak wchodzi. Gra świetna. Niezle się ubawiłem :)
Ataripuzzle @2017-12-11 16:44:31
Muzyka nieźle daje po uszach -natura Atarowych dźwięków ;), ale mimo to tworzy niepowtarzalny klimat; bez niej gra naprawdę byłaby gorsza, dzięki Caruso, i dzięki za dodanie Kaz. Pozdrowienia też dla pozostałej ekipy twórców. Kaz - ta twoja Nyska i ten sygnał syreny naprawdę jakby stworzony na 13 grudnia. Kli mat!, mat na całej lini ;).
larek @2017-12-11 18:05:36
Arti, zwróciłeś mi uwagę na jedną rzecz - faktycznie, obudowa carta nie ma zwężenia na dole i z wciśnięciem go do Atari 65XE bez ECI może być problem...
Właśnie to sprawdziłem na moich 65XE bez ECI, 65XE/130XE z ECI, XEGS i 800XL. Nie jest wesoło, bo do moich dwóch egzemplarzy 800XL cart nie wchodzi i boję się go wciskać na siłę, żeby nie uszkodzić tego "koszyka" na carty wewnątrz komputera. Do 65XE bez ECI wchodzi, ale trzeba użyć siły. Do 65/130XE z ECI wchodzi. W XEGS jest najlepiej.
Hmm... Dobrze byłoby to w przyszłości poprawić, bo okazuje się, że strach wkładać kartridż do niektórych modeli.
pin @2017-12-11 19:30:56
Brawo!

Technicznie dobrze napisane. Gra wstaje spod dosa bez zająknięcia, i nawet nie pogryzła się z Rapidusem ;) Ciekawy klimat, klimatyczne grafiki, dobra robota panowie!
QTZ @2017-12-11 19:36:45
Larek, gratuluję!

Ja się męczę i nic już mi do głowy nie przychodzi - zatrzymałem setki Syren (jedna za drugą), samochodów z bagażem i Nyskę, zgubiłem niezliczoną ilość suchych sosnowych patyków (czy one się nigdy nie kończą?), a ciągle tylko "słyszę" ile to nie straciłem w FWP...

Grafika bardzo OK, tylko fabularnie ubogo - zbyt wiele dróg prowadzi do porażki, no ale to jeszcze nie koniec, więc może dalej się rozkręci...

Co do obudowy, to kiedyś Turbo sprzedawali w obudowach chyba pilnikiem "przypiłowanych" :) - często tak było w tamtych czasach, że trzeba było coś własnoręcznie przerobić - dopasować ;)

A uwolniona wersja i na CD / DVD wejdzie ;)
Arti @2017-12-11 19:41:31
Za pierwszym razem jak wkładałem to coś w karcie chrupnęło. Ale potem już było ok. I teraz wchodzi w miare normalnie :)
Duddie @2017-12-11 19:42:14
Przyszłe carty będą miały zfrezowane boczki, faktycznie do modelu bez ECI wchodzi na styk - ale da się go włożyć. Do pozostałych nie ma problemu. Moje niedopatrzenie, bo akurat nie miałem pod ręką modelu bez ECI, za co przepraszam. Jeśli ktoś będzie miał problem z tym, wymienię na zfrezowany, jak już będą dostępne.
A co do bzdur wypisywanych przez co poniektórych o braku możliwości płacenia kartą, braku instrukcji itp. - trollowanie dla samego trollowania.
larek @2017-12-11 20:05:20
@Duddie, są też gotowe obudowy z tym wcięciem.

@Arti, chrupnęło w carcie czy w Atari? Masz XL czy XE?

@QTZ, jak to w takich grach - nie wszystko jest logiczne ;)
Kaz @2017-12-11 20:22:04
QTZ - sosnowe patyki mają się kończyć? W lesie? :)
QTZ @2017-12-11 20:31:24
Póki co zauważyłem, że Aferzysta już nawet w plakietce DWP widzi patyk :)
QTZ @2017-12-11 20:50:54
... ...ukończyłem ...a za pierwszym razem zacząłem od tego co trzeba...
Arti @2017-12-12 07:37:33
Chyba w carcie. Ale wygląda że mu nic się nie stało. A co do gry to jest na tyle atrakcyjna że nawet moja żona z przyjemnością grała.A nie jest fanem gier ;)
Grozny byk DVD @2017-12-12 11:11:06
a ma ktoś opis do tej gry albo kody? :)
Kaz @2017-12-12 14:27:01
Dzięki za miłe słowa panowie, a w uzupełnieniu dorzucam linki do filmików: a) recenzja serwisu "Szafa z grami" oraz mój wykład z października z Load Error, jeszcze sprzed premiery na Silly Venture.
_rocky @2017-12-13 17:50:52
Potwierdzam, do mojego Atarka bez ECI nie udało się wcisnąć carta (na super siłę się nie zdecydowałem).. Czekam za możliwością wymiany.
Pozdrawiam
Jesionen @2017-12-13 19:20:53
@_rocky: na SV w naszym bez ECI też nie szło, ale jak dobrze popatrzysz to jak równo wciśniesz wchodzi, nawet ukończyliśmy giercę. Pozdrawiam
madness @2017-12-13 22:54:41
drobny błąd logiczny - jak się drugi raz trafi na rynek to kiosk jest zamknięty ("remanent") a na następnym ekranie kioskarka znowu gada o pks-ie :) mimo to gierka super (klimacik, muzyczka, fajne pikselki), poproszę wersję na kaseciaka z kso turbo 2000 ;-) (żartuję, może być na 5.25'' :))
mono @2017-12-14 00:10:38
Przecież na 5.25" jest. Format SS SD - skopij atra sektor po sektorze na dysk.
madness @2017-12-14 12:43:15
@mono, tak wiem że mogę :) ale chcę w pudełku i nalepką :)
Duddie @2017-12-14 13:07:09
@madness: wyślij maila, że chcesz. Bo niebawem będzie wersja kasetowa i dyskietkowa - ale będą to białe krruki, bo powstanie ich po kilka sztuk.
Kaz @2017-12-14 16:33:14
Dzisiaj transmisja na żywo ze sklepu Tytusa, także o grze "07 zgłoś się", będzie na fejsie: https://www.facebook.com/pixelretroshop
Kaz @2017-12-15 22:37:15
I jeszcze jedno uzupełnienie w artku, drugi film z wykładu o grze z Load Error (inna perspektywa) oraz zapis wczorajszej transmisji na żywo u Tytusa.
buyer @2017-12-16 08:54:01
Świetna gra, trzeba będzie nabyć.
Ps. Ten Tytus to wydaje sie że tak lekko przyjebany jest.
piter @2017-12-16 19:17:52
07 zjedzony dziś na śniadanie ! super gra, klimat ! muza po prostu rewelacja, idealnie dobrana do całokształtu. Teraz leci sobie i umila chwile. Pixele także rewelacja. Trochę musiałem podpiłować carta ale już wchodzi ! gratulacje Panowie !
Kaz @2017-12-16 23:46:46
Dzięki Piter. A przy okazji dorzuciłem fragment wykładu z Silly Venture, nagrany przez Paptaka. Niestety, ostało się tylko 8 minut, i to najnudniejszej części. O grze "Janek" (Atari ST) i "07" (Atari XL/XE) chyba nikt nie nagrał.
kamilosik @2017-12-18 12:18:45
Nareszcie doszła... ;) odpakowuję ;) ciary przechodzą po całym ciele. Znakomita robota chłopaki. Odpalam ..... zamykam biuro. Apelacja może poczekać ;))))
Atari-75 @2017-12-18 17:15:28
Witajcie...Ja nie posiadam oryginalnego Atari i dlatego serdeczne dzieki za plik z gra na stronie.... Nie chce sie powtarzac ale bede to robil 😀 Dziekuje wszystkim ktorzy przyczyniaja sie do tego ze Atari wciaz zyje !!!
Kaz ? Mam pytanie jak wyglada to od strony prawnej gdybym chcial dac grafike topornego w UR..USIE na koszulke oczywiscie w 1 egzemplarzu na uzytek wlasny ?
Pozdrawiam.
Krzysiek.
Kaz @2017-12-19 10:05:50
Dzięki Kamilosik. Powodzenia w graniu i oby szybko poszło, bo biuro musi działać :P

Atari-75: grafika jest Odyńca, więc jego trzeba by zapytać. Zaraz mu wyślę maila ze wskazaniem tego postu.
Kaz @2017-12-22 00:13:56
Jeszcze jedna aktualizacja, o wywiad ze mną i artek na PPE.
atari-75 @2017-12-22 06:36:22
Kaz.. jak to dobrze ze sa tacy ludzie. Dzieki za baze gier i ze myslisz o innych. A ta historia z oczekiwaniem na komputer z magnetofonem w ręku to prawie jak tortury 😀 ale wiedz ze inni mieli gorzej.... Ja np. chodzilem do pewexu tylko popatrzec na atari. Ale dzis to nadrabiam choc na emulatorku ale jest super.
Pozdrawiam.
Kaz @2017-12-31 10:28:39
Dzięki Atari-75 za przemiłe słowa!

A przy okazji - dodałem filmik, drugą część materiału o grze z kanału "RetroFan" Adama Głowackiego.
atarifan @2017-12-31 16:25:13
Skończyłem, bardzo fajna, gratulacje dla autorów.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Kaz @2018-01-01 13:46:53
Dzięki AtariFan i wzajemnie! :D
atari-75 @2018-01-03 18:22:10
No Kaz... Musze przyznac ze twoje przemowienie przebija wszelkie inne nawet oredzie prezydenta ;) serio opowiadasz o tym z tak wielka pasja..i nie slodze Ci tylko mowie szczerze nie mam w tym zadnego interesu. Ja niestety jestem takim sępem wyjadaczem gier na atari...zaden programista itp.. zadnego pozytku ze mnie...chociaz mam kolege ktory na atari napisal hmm.. chyba gre saper i wiem mniej wiecej jaki to trud. Dlatego szacun za wszystko wszystkim co tworza cokolwiek na atari. Ja tak bardzo pokochalem gry na atari ze nie gram w te nowoczesne pozornie piekne. Ubolewam tylko ze nie posiadam oryginalnego atari 65xe ktore oddalem za ogara 200... Ale emulator tez jest ok.
Pozdrawiam.
Znafca @2018-01-11 13:08:01
Cieszcie się że można jeszcze płacić pieniędzmi.Karty płatnicze to groźna fanaberia reklamowana przez banksterów.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Retro Na Gazie (148)
ostatni: 23-07-2018 08:28, RetroBorsuk
The Adventures of Robbo (89)
ostatni: 22-07-2018 23:32, sun
Początki w c. Adres ekranu i podm... (8)
ostatni: 22-07-2018 21:48, bocianu
130XE, problemy z wczytywaniem, n... (12)
ostatni: 22-07-2018 19:58, paroos
Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (166)
ostatni: 22-07-2018 17:08, TheFender
TinyDOS ---> konkurencja dla xBIO... (7)
ostatni: 22-07-2018 11:36, tebe
STe problem (27)
ostatni: 22-07-2018 10:58, barf31
[Nieaktualne] Książki informatycz... (20)
ostatni: 22-07-2018 00:57, Dracon
Kupię licznik do magnetofonu XCA12 (4)
ostatni: 21-07-2018 21:34, ppperkoz
Atari ST z prockiem 68030 (3)
ostatni: 21-07-2018 20:19, gwinter
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (48)
ostatni: 21-07-2018 20:02, IRATA4
15 kHz (341)
ostatni: 21-07-2018 16:43, makary
gra na weekend (52)
ostatni: 21-07-2018 16:11, xxl
Moje wrażenia po zakupie i kilku ... (79)
ostatni: 21-07-2018 16:00, IRATA4
Nowa gra od gorgha (176)
ostatni: 20-07-2018 21:37, gorgh

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1863
Ostatnio zarejestrowany: zdzisiek65xe
Postów ostatniej doby: 9

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)